Μουράνο, τα περίφημα φυσητά γυαλιά

Η τέχνη του φυσητού γυαλιού είναι μοναδική, τα γυαλιά Μουράνο επιδεικνύονται με υπερηφάνεια από τους κατόχους τους.

Κι όμως, αυτή η 800 χρόνων καλλιτεχνική παράδοση είναι σε τροχιά παρακμής. Η Εβδομάδα Γυαλιού στη Βενετία (9 έως 16 Σεπτεμβρίου) φιλοδοξεί να την απογειώσει εκ νέου.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες στο νησάκι Μουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας έβγαλαν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια: Τη δεκαετία του 1990 γοητεύτηκαν από τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών και άρχισαν να φιλοτεχνούν μικρά σουβενίρ. Αποτέλεσμα; Οι Κινέζοι πλημμύρησαν την αγορά με φτηνά αντίγραφα. Σήμερα, αυτά τα αναμνηστικά που βρίσκει κανείς στη Βενετία είναι κινέζικα, ακόμη και στο ίδιο το Μουράνο πωλούνται.
Το 2016, υπήρχαν στο Μουράνο 263 εργαστήρια υαλουργίας, 125 λιγότερα απ’ ό,τι το 2010.

Αυτή την πτώση φιλοδοξεί να ανακόψει η Εβδομάδα Γυαλιού στη Βενετία: σε πάνω από 100 εκθέσεις επιδεικνύεται αυθεντικό βενετσιάνικο γυαλί.

Καλλιτεχνήματα από τον αιώνα μας και τον 20ό: γλυπτά από γυαλί, σκάφη υάλινα, φωτιστικά σχεδιασμένα από αρχιτέκτονες, χάντρες, μικρά μωσαϊκά.
Η Stanze del Vetro εκθέτει το γεωμετρικού σχήματος γυαλί που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας του προηγούμενου αιώνα Κάρλο Σκάρπα. Επίσης, το γυαλί reticella που φιλοτεχνούσαν τα εργαστήρια Cappellin, τις δεκαετίες του 1920 και 1930.

Μοναδική τεχνική επεξεργασίας γυαλιού από εργαστήρια στο νησάκι Μουράνο Μοναδική τεχνική επεξεργασίας γυαλιού από εργαστήρια στο νησάκι Μουράνο

Η 800 χρόνων καλλιτεχνική παράδοση είναι σε τροχιά παρακμής και η Εβδομάδα Γυαλιού στη Βενετία φιλοδοξεί να τη φέρει και πάλι στο προσκήνιο Η 800 χρόνων καλλιτεχνική παράδοση είναι σε τροχιά παρακμής και η Εβδομάδα Γυαλιού στη Βενετία φιλοδοξεί να τη φέρει και πάλι στο προσκήνιο

Το προσφάτως ανακαινισμένο Μουσείο Γυαλιού στο Μουράνο δίνει έμφαση στη χρήση του γυαλιού σε αρχιτεκτονήματα, με το γυαλί που σχεδίασε για την πτέρυγα Ισλαμικής Τέχνης του Λούβρου ο αρχιτέκτονας Μάριο Μπελίνι.
Στον χώρο Louis Vuitton εκτίθενται φωτιστικά που σχεδίασε το Barber & Osgerby, και τα οποία κατασκευάστηκαν στο Μουράνο. Ο Ματέο Σεγκούζο – μιας από τις πιο διάσημες οικογένειες υαλουργών – εξερευνά την τέχνη της χαρακτικής πάνω σε γυαλί. Και ούτω καθεξής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-iefimerida.gr)