Νέα καταγγελία μέσω …Βούρδουλα, από τους «Κατοίκους του Ιστορικού Κέντρου Αργστολίου»

O Αντώνης Τρίτσης

Νέα καταγγελία εξέδωσαν οι «Kάτοικοι Ιστορικού Κέντρου Αργοστολίου Κεφαλονιάς» με αποστολή απ’ το email του …Βούρδουλα, και απευθυνόμενοι στους αρμόδιους φορείς του Κράτους, τονίζουν ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς συντελεί «μιά άνευ προηγουμένου καταστρατήγηση της συγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης της πόλης».

Στην καταγγελία τονίζεται ότι ο Δήμος με το έργο της Κεντρικής Πλατείας καταστρατηγεί την προβλεπομένη κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου στο επάνω μέρος της Πλατείας, που «ήταν αίτημα των Αργοστολιωτών από την εποχή του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση και θεσμοθετήθηκε με Π.Δ.», ενώ καταργεί και την οδό που προβλεπόταν «να διέρχεται μπροστά από το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου».

Ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας έχει ως εξής:

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αμαλιάδος 17, 115 23, ΑΘΗΝΑ

2. Περιφερειακό Ταμείο Ιονίων Νήσων/Αλυκές Ποταμού-49100, Κέρκυρα

3. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοπον-νήσου Δυτικής Ελ-λάδας και Ιονίου ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ Ν. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Λ. ΒΕΡΓΩΤΗ 160, 28100 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

4. Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ/ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 121, Τ.Κ.11510, ΑΘΗΝΑ

5. Εισαγγελέα Κεφαλληνίας-Δικαστικό Μέγαρο/Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

6. ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, (ΥΠΟΨΗ κας ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ) Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 1-3 & Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ Τ.Κ. 11523

7. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 23-ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ-Τ.Κ. 15123

8. ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ/Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Οικονομικό Τμήμα, Τεχνικές Υπηρεσίες, Πολεοδομία, Περιβάλλον και Πράσινο

9. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Σώμα Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης/Λ. Συγγρού 60 -Τ.Κ.: 11742

10. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Βιομηχανική Περιοχή Αργοστολίου, Τ.Κ. 281 00

11. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ. Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Φραγκούδη 11, Μέγαρο Αλεξ. Πάντου τ.κ. 10163, Καλλιθέα

12. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοπον-νήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Διεύθυνση Περιβάλ-λοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, Αλυκές Ποταμού, 49100-Κέρκυρα

13. ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, Διεύθυνση Πολεοδομίας, Διοικητήριο, 28100, Αργοστόλι 14. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Γερμενή 2 & Αννίνου Μπάμπη, Αργοστόλι, 28100

Στους αποδέκτες της καταγγελίας μας, αναφέρουμε:

Στο ιστορικό κέντρο του Αργοστολίου ο Δήμος Κεφαλονιάς συντελεί μια άνευ προηγουμένου καταστρατήγηση της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης της πόλης.

Η στυγνή καταπάτηση των κοινοχρήστων χώρων της πόλης και των εγκεκριμένων προβλέψεων για κοινωφελή κτίρια του Προεδρικού Διατάγματος Π.Δ. 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ’ που εγκρίθηκε η Πολεοδομική Μελέτη του Αργοστολίου είναι παράνομη και αυθαίρετη πράξη.

Για τη δημιουργία της αυθαιρεσίας χρησιμοποιούνται χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Ελληνικού Κράτους. Η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για δημιουργία αυθαίρετων κατασκευών κατά παράβαση της πολεοδομικής μελέτης Αργοστολίου και του Προεδρικού Διατάγματος Π.Δ. 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ’ είναι παράνομη πράξη και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Στο Π.Δ. 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ’ της Έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης Δήμου Αργοστολίου και αναθεώρηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού, στο άρθρο 3 και στην παράγραφο 7 αναφέρεται ότι, σε συγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους εγκρίνεται η ανέγερση κτιρίων κοινής ωφέλειας, όπως εκκλησίες, κέντρα νεότητας, πολιτιστικά κέντρα στις γειτονίες και στην κεντρική πλατεία και καθορίζεται το περίγραμμα κάτοψης των κτιρίων αυτών όπως φαίνεται στα σχέδια.

Στο πολεοδομικό διάγραμμα Π.2.1 του Π.Δ. 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ’ σελίδα 9404 του ΦΕΚ υπάρχει οικόπεδο στο οικοδομικό τετράγωνο 73 και 73Α στην κεντρική πλατεία Βαλλιάνου που έχει χαρακτηριστεί ως πολιτιστι- συνεχεια στη σελ. 19 -κό κέντρο και έχει οριστεί το περίγραμμα της κάτοψης του.

Η κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου στο πάνω μέρος της πλατείας Βαλλιάνου ήταν αίτημα των Αργοστολιωτών από την εποχή του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση. Θεσμοθετήθηκε με το Π.Δ. 10-9- 1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ’.

Κατά παράβαση του νόμου (δηλαδή του Π.Δ. 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ’) η περιοχή του οικοδομικού τετραγώνου 73Α και 73 έχει σκαφτεί από το Δήμο με παραβίαση των οικοδομικών – 1 ρυμοτομικών γραμμών του οικοδομικού τετραγώνου και έχει προβλεφτεί να πλακοστρωθεί σαν κοινόχρηστος χώρος στη μελέτη ανάπλασης.

Ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει υποσχεθεί να δώσει περισσότερα τραπεζοκαθίσματα σε καταστηματάρχες της πλατείας. Γι αυτό καταργεί παρανόμως το κτήριο του πολιτιστικού κέντρου της πλατείας. Σκοπός είναι η στυγνή οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση του χώρου του πολιτιστικού κέντρου.

Με τη μελέτη ανάπλασης, ο Δήμος Κεφαλονιάς πέραν των πλακοστρώσεων με γρανίτες κ.λ.π. προβλέπει ποδηλατόδρομο που διέρχεται μέσα από την κάτοψη του χώρου του πολιτιστικού κέντρου και φύτευση δέντρων εντός της κάτοψης. Η πρόβλεψη αυτή είναι παράνομη γιατί τροποποιεί αυθαίρετα το εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο και καταργεί τη ρυμοτομική της οδού που σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο διέρχεται μπροστά από το κτήριο του πολιτιστικού κέντρου. Όλα αυτά είναι αυθαίρετα και συντελούν στην ολοσχερή κατάργηση του σχεδίου πόλης στο οικοδομικό τετράγωνο 73Α και 73 του κέντρου του Αργοστολίου.

Η εκσκαφή μέσα σε ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές και εντός του περιγράμματος κάτοψης του πολιτιστικού κέντρου της Πλατείας μπορεί να γίνει μόνον μετά από την τροποποίηση του σχεδίου πόλης και κατόπιν της έκδοσης οικοδομικής άδειας. Ο Δήμος δεν έχει εκδώσει καμία οικοδομική άδεια. Άρα έχει κάνει αυθαίρετες εκσκαφές κατά παράβαση του NOMOΥ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4067/2012, Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, άρθρο 4.

Πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί αυθαίρετων κατασκευών από την υπηρεσία της Πολεοδομίας του Δήμου Κεφαλονιάς. Καλούμε τη Πολεοδομία Δήμου Κεφαλονιάς να εφαρμόσει την νομοθεσία περί αυθαιρέτων κατασκευών στο χώρο της πλατείας Βαλλιάνου Αργοστολίου βάσει του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου.

Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Διεύθυνση Πολεοδομίας, να προστατέψει το εγκεκριμένο σχέδιο της πόλης του Αργοστολίου που εγκρίθηκε με το Π.Δ. 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ’ και που παρανόμως και χωρίς τη νόμιμη διαδικασία (διατάξεις περί τροποποίησης σχεδίων) ο Δήμος το τροποποιεί και κάνει πλακόστρωση, ποδηλατόδρομο και φύτευση δέντρων εντός κάτοψης του κτηρίου του πολιτιστικού κέντρου της πλατείας Βαλλιάνου. Η έγκριση, αναθεώρηση ή τροποποίηση ρυμοτομικών σχεδίων, γίνεται με προεδρικό διάταγμα όπως λέει το άρθρο 31 του NOMOΥ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4067/2012.

Καλούμε την αρχή πληρωμών (περιφερειακό ταμείο-Κέρκυρα) του έργου της ανάπλασης πλατείας Βαλλιάνου να σταματήσει να χρηματοδοτεί με δημόσιο χρήμα αυθαίρετες κατασκευές στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου της πλατείας Βαλλιάνου Αργοστολίου. Καλούμε τον Περιφερειάρχη ιονίων νήσων, ως Πρόεδρο του περιφερειακού ταμείου και τον διευθυντή του ταμείου, να μην υπογράψουν χρηματικά εντάλματα ή άλλα παραστατικά για το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Αργοστολίου. Είναι προδήλως παράνομο.

Καλούμε κάθε εγκριτική αρχή και τον Επίτροπο Κεφαλονιάς να μη συνυπογράψει τη πληρωμή αυθαίρετων κατασκευών και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στη κεντρική πλατεία Βαλλιάνου Αργοστολίου. Η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα αυθαίρετων κατασκευών είναι παράνομη πράξη.

Παρακαλούμε την Εισαγγελία Κεφαλληνίας να επιβλέψει τη τήρηση του Π.Δ 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ’ στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου της Πλατείας Βαλλιάνου και τις ενέργειες των τεχνικών υπηρεσιών, την οικονομική διεύθυνση καθώς και την διεύθυνση του περιβάλλοντος & πρασίνου του Δήμου Κεφαλονιάς.

Καλούμε κάθε αρχή να προστατεύσει το Π.Δ 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934 Δ’. Να τηρηθούν οι νόμοι του Κράτους.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Στο επάνω μέρος της Πλατείας, ο Δήμος καταστρατηγεί την προβλεπόμενη από Π.Δ. κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου (επί εποχής Τρίτση) και τον δρόμο που θα διερχόταν μπροστά από αυτό, καταγγέλουν οι «Κάτοικοι του Ιστορικού Κέντρου» προς τους αρμόδιους Φορείς.
Στο επάνω μέρος της Πλατείας, ο Δήμος καταστρατηγεί την προβλεπόμενη από Π.Δ. κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου (επί εποχής Τρίτση) και τον δρόμο που θα διερχόταν μπροστά από αυτό, καταγγέλουν οι «Κάτοικοι του Ιστορικού Κέντρου» προς τους αρμόδιους Φορείς.