Νέα πρόκληση στην Αγιά Σοφιά

Τη μετέτρεψαν σε τζαμί για τηλεοπτικό σόου – Άμεση η απάντηση του ΥΠΕΞ

Ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει βάλει σκοπό κάθε Ιούνιο να ασελγεί σε βάρος της Αγιάς Σοφιάς, την οποία μετατρέπει σε τζαμί για τις ανάγκες τηλεοπτικών σόου ευρείας κατανάλωσης.

Όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, το πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα «AKSAM», εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT επρόκειτο να ξεκινήσει από αργά χθες το βράδυ να μεταδίδεται ζωντανά από την Αγία Σοφία, μέσω του τουρκικού κρατικού δικτύου, και έχει τον τίτλο “Αγία Σοφία – Η ώρα της αφθονίας”.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατία, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές είναι αφιερωμένη στη “Νύχτα της Αποκάλυψης του Κορανίου”.

Έντονη αναμένεται τις επόμενες ώρες η αντίδραση της Αθήνας, ενώ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, στη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή της UNESCO για θέματα Πολιτισμού κ. Μπανταρίν, σχεδιάζει να τονίσει την “επαναλαμβανόμενη ασέβεια” της Άγκυρας στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως είναι ο ναός της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι τον Ιούνιο το ιερό σύμβολο του χριστιανισμού, μετατράπηκε σε τζαμί για 30 ημέρες. Σύμφωνα με το περσινό “τελετουργικό” που είχε τον τίτλο “Αγία Σοφία-Χρόνια Ευλογίας”, ένας ιμάμης διάβαζε κάθε ημέρα το Κοράνιο και το κανάλι TRT κάλυπτε τις μεταδόσεις, που κράτησαν όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού (6/6-5/7).

Άμεση η απάντηση του ΥΠΕΞ

Άμεση ήταν Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στη νέα τουρκική πρόκληση με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας, ήταν άμεση.

«Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας.

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία να σεβαστεί την οικουμενικότητα της Αγίας Σοφίας

“Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν διδάσκεται από την Ιστορία” τονίζει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σχολιάζοντας τη νέα τουρκική πρόκληση με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας.

“Το τουρκικό Κράτος κάνει μεγάλο λάθος, ειδικά σε αυτήν την ταραγμένη εποχή, να βάζει την θρησκεία στην υπηρεσία πολιτικών επιδιώξεων. Οφείλει άμεσα να αλλάξει πορεία. Οφείλει να σεβαστεί την Αγία Σοφία ως μνημείο μοναδικής σπουδαιότητας για τον παγκόσμιο πολιτισμό” προσθέτει ο κ. Κουμουτσάκος και καταλήγει:

“Καλούμε την UNESCO και τα Κράτη – μέλη της να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας”.

ΑΝΕΛ: Προκλητική ενέργεια που φανερώνει την έλλειψη σεβασμού

Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, χαρακτηρίζει την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, «προκλητική ενέργεια που φανερώνει την έλλειψη σεβασμού των τουρκικών αρχών έναντι των Ορθοδόξων χριστιανών και προσβάλλει βάναυσα το θρησκευτικό τους συναίσθημα». 

«Σαφέστατα, η ενέργεια αυτή δεν είναι συμβατή με τις αρχές ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου σε σχετική ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «το καθεστώς του Ερντογάν θα πρέπει να σταματήσει τους λεονταρισμούς».