Να έρθει εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του Κέντρου Υγείας Σάμης

Ν. Γκισγκίνης

Επιστολή προς τον δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλ. Παρίση με κοινοποίηση στον πρόεδρο Δ.Σ. Σταύρο-Γεράσιμο Αλυσσανδράτο, απέστειλε η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) με θέμα «Συζήτηση και απόφαση στο Δ.Σ. για την επικείμενη μεταφορά του οπλίτη ιατρού από το Κέντρο Υγείας Σάμης στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου».

Η επιστολή αναφέρει:

Κύριε Δήμαρχε,

Η κατάσταση στα Νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας (ΚΥ, αγροτικά ιατρεία, ψυχική υγεία, ΕΚΑΒ) της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι δραματική.

Στα πλαίσια (της χρόνιας και από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις) καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στην Υγεία, χτυπιέται κάθε έννοια υγείας ως κοινωνικού αγαθού ενώ μετατρέπεται σε πεδίο κερδοφορίας. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση δεν έχουν προηγούμενο. Οι εξαγγελίες για ελάχιστες προσλήψεις και οι ακόμη λιγότερες προκηρύξεις θέσεων, με όρους που στην πράξη κι αυτές τις ακυρώνουν, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ούτε δίνουν λύση τα κρατικά επιδόματα «πτωχοκομείου» στους αγροτικούς γιατρούς, στην κατεύθυνση μεταφοράς της ευθύνης και του κόστους της υγείας σε κάθε ΟΤΑ. Υποβαθμίζεται έτσι δραματικά η πρωτοβάθμια φροντίδα και «θεριεύει» ο ιδιωτικός τομέας.

 Η παραπάνω κατάσταση εδώ και αρκετά χρόνια και μετά από αρκετές συνταξιοδοτήσεις στο ΓΝ Νοσοκομείου Αργοστολίου (ΓΝΝΑ) και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου όπως και στις υπόλοιπες δομές υγείας του Νομού, οδήγησε σε υποστελεχωμένες με ελάχιστο και χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό (Ιατρικό, νοσηλευτικό τεχνικό και διοικητικό) καθώς και στο κλείσιμο της παθολογικής κλινικής στο Μαντζαβινάτειο.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες αυτές με την κινητικότητα (αναδιάταξη – μετακίνηση) προσωπικού και μέσων από την μια δομή υγείας στην άλλη. Ιδιαίτερα όμως οι μετακινήσεις προσωπικού θα αποδυναμώσουν επιπλέον τις δομές που οριακά λειτουργούν, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που ήδη εξαντλείται σε απανωτές και διαρκείς εφημερίες, θα επωμίζεται επιπλέον ευθύνες.

Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής είναι η πρόσφατη απόφαση της 6ης ΥΠΕ,( σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου), περί μετακίνησης στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου του με πλήρη απασχόληση αγροτικού ιατρού, φαντάρου κανονικής θητείας, που υπηρετούσε στο αγροτικό ιατρείο των Βασιλικάδων και εκτελούσε εφημερίες στο Κ.Υ. Σάμης. Η παραπάνω απόφαση αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το Κ.Υ. Σάμης που οδηγείται βήμα-βήμα σε κλείσιμο και αφήνει χωρίς γιατρό την ευρύτερη περιοχή Σάμης – Ερύσσου.

Κύριε Δήμαρχε.

Σας καλούμε και απαιτούμε να φέρετε άμεσα το θέμα προς συζήτηση σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και διεκδικούμε :

  •  Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού.
  •  Να μην γίνει καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης, το ΚΥ Σάμης και τις υπόλοιπες δομές. Αντίθετα να ανακληθούν τώρα όσες έχουν γίνει και να επιστρέψουν όσοι ιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί.
  •  Να επανέρθει η οργανικότητα των Νοσοκομείων και ιδιαίτερα του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση.
  •  Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Νίκος Γκισγκίνης

Γιάννης Κουρούκλης

Γ. Κουρούκλης