Νοέμβριος 1968: H κατάθεση της Κίττυς Αρσένη στο Σ. της Ευρώπης

Στις 14 αυτού του Σεπτέμβρη (Σ.Σ.: Σεπτέμβριος 2013) έφυγε για πάντα από τη ζωή η εκλεκτή ηθοποιός και αγωνίστρια της Αριστεράς Κίττυ Αρσένη.

Η Κίττυ έπαξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα κατά τnς Χούντας των Συνταγματαρχών το 1967-1968 γι αυτό και όταν πιάστηκε βασανίστηκε άγρια.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε άρθρο τnς εφημερίδας «Αυγή» με αποσπάσματα από την κατάθεσή της στο Συμβούλιο τnς Eυρώπης που αφορά τόσο στην αντιδικτατορική της δράση, όσο και στα βασανιστήρια που υπέστη από τα όργανα τnς Xoύvτας.

Η μαρτυρία τnς Kίττυς Αρσένη για τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη σύλληψη και την κράτηση τnς από τη χούντα καταγράφηκε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Eυρώπης για την «ελληνική υπόθεση». Η μαρτυρία τnς επέτρεψε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του δικτατορικού καθεστώτος, που έως τότε καταγγελόταν μόνο για παραβίαση των βασικών ελευθεριών, με την κατηγορία για τη διενέργεια βασανιστηρίων. Σύντομα ακολούθησαν και άλλοι το παράδειγμα τnς: η Νατάσσα Μερτίκα, ο  Γιάννης Λελούδας, ο Περικλής Kοροβέσnς… Παρά το αυστηρά νομικό ύφος του κειμένου, η κατάθεση τnς Κίττυς Αρσένη, αποσπάσματα της οποίας περιέχονται αυτολεξεί στην έκθεση που δημοσιεύουμε, παραμένει μια συγκλονιστική ιστορική μαρτυρία…

  1. Με επιστολή της 20nς Νοεμβρίου 1968, ο εκπρόσωπος της Νορβηγίας, ενεργώντας εκ μέρους των εγκαλουσών κυβερνήσεων, ζήτησε την κατάθεση ως μάρτυρα τnς κ. Αρσένη, δηλώνοντας ότι είχε υποστεί βαρύτατα βασανιστήρια και κακομεταχείριση σε ελληνική φυλακή.
  2. Κατά τη διάρκεια της εξέτασnς μάρτυρα στις 26 Νοεμβρίου 1968, ο εκπρόσωπος της Νορβηγίας ενημέρωσε την υποεπιτροπή ότι θα συναντήσει την κ. Αρσένη στις αρχές το καλοκαιριού του 1968, όμως επειδή φοβόταν για τη μητέρα τnς και τον αδελφό τnς που ζούσαν στην Ελλάδα δεν ήταν επώνυμα ή να παρουσιαστεί ως μάρτυρας έτοιμη να καταθέσει. Μόνο στις 18 Νοεμβρίου 1968 εκδήλωσε τη θέλησή τnς να καταθέσει.[…]
  3. Η κ. Αικατερίνη Αρσένη, 34 ετών, κατέθεσε ενώπιον τnς Υποεπιτροπής στις 26 Νοεμβρίου 1968. Ηθοποιός, την περίοδο τnς σύλληψής της εργαζόταν στο θέατρο των Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου. Την περίοδο τnς κατάθεσnς τnς στην Υποεπιτροπή είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα και διέμενε στη Γαλλία.
  4. Δήλωσε ότι συνελήφθη στο σπίτι της νύχτα, από τρεις αστυνομικούς με πολιτικά. Είπε πως ο ένας τnς συστήθηκε ως Λάμπρου, ενώ αναγνώρισε τους Μπάμπαλη και Μάλλιο στο πρόσωπο των άλλων δύο. Επειτα από έρευνα στο σπίτι τnς (η αστυνομία αναζητούσε μια κασέτα ηχογραφημένη από τον θεοδωράκη, αλλά δεν την βρήκε) και μια σύντομη ανάκριση, oπου οι αστυνομικοί τnς τράβηξαν τα μαλλιά και την απείλησαν με πιστόλι, την έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας τεταρτος αστυνομικός.
  5. Περιγράφει τα γεγονότα που ακολούθησαν ως εξής: «Ο Λάμπρου με ρώτησε μέσα στο αυτοκίνητο αν θα απαντούσα στις ερωτήσεις τoθς, αλλιώς θα με πήγαιναν στα νταμάρια. Πήγαμε εκεί. Είναι σε ένα λόφο κοντά στα Πατήσια [σ.σ. στην Ανω Κυψέλη]. Μέσα στο αμάξι άρχισαν να με χτυπάνε, να μου τραβούν τα μαλλιά, να μου δίνουν γροθιές στο κεφάλι και να με βρίζουν με λόγια που προτιμώ να μην επαναλάβω.

Όταν φτάσαμε στα νταμάρια, το αυτοκίνητο σταμάτησε και προσπάθησαν να μου στρίψουν τoυς καρπούς και τα δάχτυλα, ενώ απειλούσαν ότι θα μου σπάσουν το χέρι. Αρχισα να ουρλιάζω κι έτσι το αυτοκίνητο πήγε λίγο ψηλότερα, σε μια τελείως έρημη περιοχή. Οταν φτάσαμε εκεί με ξάπλωσαν στο πίσω κάθισμα, άφησαν ανοιχτές τις πίσω πόρτες και είδα τον οδηγό να κρατάει κάτι σαν μαγκούρα ή γκλοπ. Μου βγαλαν τα παπούτσια και ο Μάλλιος κάθισε πάνω μου, προσπαθώντας να μου κλείσει το στόμα με το χέρι του. Ο οδηγός άρχισε να με χτυπάει στις πατούσες.

Δεν ξέρω πόσο κράτησε όλο αυτό, δεν μπορώ να πω, όταν όμως τελείωσαν με υποχρέωσαν να περπατήσω ξυπόλυτη γύρω από το αμάξι και με ξαναχτύπησαν. Ελεγαν πως θα με έγδυναν και θα με εκτελούσαν, εκτός κι αν μιλούσα».[…]

  1. Πέρασε τις επόμενες 12 μέρες σε απομόνωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακρινόταν, κυρίως τη νύχτα. Την απειλούσαν ότι θα εκτελούσαν τον αδελφό τnς αν δεν μιλούσε. Ηρθε μάλιστα σε αντιπαράθεση με τον αδελφό τnς, τον οποίο ο Λάμπρου διέταξε να την ανακρίνει και να την χτυπήσει. Ο αδελφός τnς αρνήθηκε…

(Εφημερίδα «Αυγή» 22 Σεπτεμβρίου 2013)