Ξέσπασε θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ξεκίνησε από χθες επιχείρηση τόνωσης του ηθικού των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συντριβή στις εκλογές, ωστόσο η γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος καλά κρατεί.

Κάποια στελέχη -και δεν είναι λίγα- ασκούν έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με πρόσωπα που προέρχονται από το «παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα η υπουργοποίηση των Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα είχε σχολιαστεί αρνητικά από αρκετούς στην Κουμουνδούρου.

«Τι δουλειά έχει ο Ραγκούσης εδώ; Δεν ανήκει σε εμάς»

Όμως το βράδυ των εκλογών η παρουσία του Γιάννη Ραγκούση στα γραφεία του κόμματος προκάλεσε την έντονη δυσφορία στελεχών, που θεώρησαν πως το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είχε κανένα λόγο να βρεθεί στην Κουμουνδούρου. «Τι δουλειά έχει ο Ραγκούσης εδώ; Ποιος τον προσκάλεσε; Δεν ανήκει σε εμάς και θα έπρεπε ο πρόεδρος να μην του επιτρέψει να έρθει», είπε στέλεχος που ανήκει στην ομάδα των «53».

Όταν, μάλιστα, έγινε γνωστό πως ο Γιάννης Ραγκούσης βρισκόταν στο γραφείο του Τσίπρα τη στιγμή που αυτός έκανε τις συσκέψεις για να αποτιμηθεί η βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, υπήρξαν συριζαίοι που εξοργίστηκαν και είπαν: μήπως από εδώ και πέρα θα μας δίνει ο Ραγκούσης τη γραμμή;

Η επιλογή Τσίπρα για πασοκοποίηση και η συντριβή στις ευρωεκλογές

Είναι γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται κριτική στο εσωτερικό του κόμματός του τόσο για τις επιλογές προσώπων και για την τακτική που ακολουθήθηκε σε σοβαρά ζητήματα, όσο και για την προσέγγιση προσώπων από το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ. Η αριστερή πτέρυγα της Κουμουνδούρου κατηγορεί τον Τσίπρα για πασοκοποίηση του κόμματος, η οποία ευθύνεται ως έναν βαθμό για τη συντριβή στις ευρωεκλογές.

Η ομάδα των «53» αλλά και κάποιοι ακόμα θεωρούν πως είναι λανθασμένη η επιλογή της διεύρυνσης του κόμματος με στελέχη του παλαιού κομματικού συστήματος, διότι αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και περνούν λάθος μηνύματα στον κόσμο.

Η παραπάνω θέση έχει ενισχυθεί περαιτέρω τα τελευταία 24ωρα και μετά την εκλογική επίδοση του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, που αν και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα καταφέρει να καταλάβει έδρα στην Ευρωβουλή, ωστόσο δημιουργεί «ρωγμές» στους πρώην «συντρόφους» του στην Κουμουνδούρου.

Πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες

Αυτό που υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι Στέφανος Τζουμάκας, Γιάννης Ραγκούσης, Θάνος Μωραΐτης και Αγγελος Τόλκας δεν έχουν αριστερό πρόσημο, αλλάζουν κόμματα σαν τα πουκάμισα για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε καινούργιο -τουναντίον, μάλιστα, δείχνουν έλλειψη επιλογών και αδυναμία προσέγγισης ανθρώπων με αριστερό πρόσημο.

Kαι για το θέμα της διεύρυνσης στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, καθώς στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Χρήστος Σπίρτζης επιμένουν για τη διεύρυνση προς το Κέντρο και την προσέγγιση ανθρώπων από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, με βασικό στόχο την αποψίλωση του ΚΙΝΑΛ. Η συγκεκριμένη προσπάθεια μέχρι στιγμής δεν αποδίδει καρπούς, καθώς το Κίνημα Αλλαγής ενίσχυσε τα ποσοστά του στις ευρωεκλογές.

Ακονίζουν τα μαχαίρια στην Κουμουνδούρου

Πάντως η συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και ίσως να είναι και αιτία εσωκομματικών εξελίξεων. Τα μαχαίρια ήδη έχουν βγει για το συγκεκριμένο ζήτημα και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ακόμη πονοκέφαλο.

Και όσοι βρέθηκαν χθες στην ομιλία του στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αυτό που κατάλαβαν είναι πως κάποιοι βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη για να κρίνουν επιλογές και αποφάσεις, ωστόσο αναμένουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών για να αρχίσουν να ρίχνουν τα βέλη τους στον ίδιο τον Τσίπρα και στο στενό του περιβάλλον. Στην παρούσα φάση, όλες οι τάσεις τηρούν στάση αναμονής, αλλά τα μαχαίρια έχουν βγει από τα θηκάρια

(iefimerida.gr)