Ξεκίνησε ο τρύγος στα Πουλάτα

Ο Αύγουστος φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και στα Πουλάτα, βοηθούντος του καιρού, ξεκίνησε ήδη ο τρύγος. Μια αγροτική εργασία που πηγάζει από τα βάθη των αιώνων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Διονυσιακή λατρεία.

Συνυφασμένα με την παράδοση του χωριού μας, αλλά και όλης της Κεφαλλονιάς, το κρασί και το αμπέλι που σύμφωνα με τη μυθολογία έφερε στο νησί μας ο βασιλιάς Κέφαλος, εξακολουθούν να κατέχουν ξεχωριστή θέση στην αγροτική μας ζωή.

Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τα βιώματα του τρύγου, σε μια συλλογική διαδικασία στην οποία συμμετέχει ολόκληρο σχεδόν το χωριό. Ο καθένας στο αμπέλι του και ταυτόχρονα στο αμπέλι του συγγενή, του φίλου ή του γείτονα, σε ένα ιδιότυπο υπαίθριο γιορτάσι.

Και αφού μαζέψουμε τη ρομπόλα, το τσαούσι ή το βοστιλίδι από τα αμπελάκια που με τόσο κόπο και μεράκι φροντίζαμε όλο το χρόνο, θα ξεκινήσουμε να παρασκευάζουμε το σπιτικό μας κρασί. Το νέκταρ της ευλογημένης Κεφαλλονίτικης γης που θα μας συντροφεύει σε χαρές και λύπες… Μέχρι τον επόμενο χρόνο που πρώτα ο Θεός και ο Αγιος θα τρυγήσουμε και πάλι. Και γιατί όχι κάποια στιγμή να εκμεταλλευτούμε σε οργανωμένη και επαγγελματική βάση το μικροκλίμα, το ημιορεινό ανάγλυφο και τις εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίες αμπέλου που ευδοκιμούν στο χωριό μας, ώστε τα πραγματικά υπέροχα κρασιά μας να βρούν τη θέση τους στην αγορά.

Και του χρόνου και καλά κρασιά σε όλους!

(poulatakefalonias.gr)