Οικοτροφείο Ιθάκης: Μια οραματική πρωτοβουλία του Δήμου Ιθάκης

Παν. Καππάτος

Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος εξέδωσε χθες τις ακόλουθες ανακοινώσεις:

Το κτίριο του Οικοτροφείου Ιθάκης αποτελεί κομμάτι της τοπικής ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομίας μας. Είχα τη χαρά να ξεναγηθώ στους χώρους του, κατά την επίσκεψή μου στην Ιθάκη.

Σήμερα το οικοτροφείο αναζητά ένα νέο ρόλο. Ο Δήμος Ιθάκης μέσω του Δημάρχου κ. Στανίτσα, κατέθεσε μια οραματική πρόταση αξιοποίησης, με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας.

Μια πρόταση που αγγίζει τον πυρήνα της συζήτησης για τη νησιωτικότητα και έχει αναδειχθεί ως πρότυπη λύση στα πλαίσια της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας.

Στόχος είναι το οικοτροφείο να αποτελέσει ποιοτικό χώρο φιλοξενίας εκπαιδευτικού και ιατρικού προσωπικού, ή άλλων ειδικοτήτων απαραίτητων για την Ιθάκη. Αυτό είναι μέρος της λύσης απέναντι στη δυσκολία προσέλκυσης προσωπικού, ώστε η Ιθάκη να αποτελεί ελκυστική επιλογή με πλεονεκτήματα για όσους την επιλέγουν.

Σε συνδυασμό με άλλες χρήσεις, όπως χώρους για δημοτικές υπηρεσίες και φιλοξενία μαθητών, η πρόταση για το οικοτροφείο μας δείχνει το δρόμο.

Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρόταση του Δήμου Ιθάκης έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Θα χρειαστεί να εξασφαλίσουμε μια μεγάλη δημόσια επένδυση για την επισκευή του κτιρίου. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με τη θεσμική μου ιδιότητα ως Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, στηρίζω την πρόταση. Είμαστε ήδη σε πολύ καλό δρόμο.

Από την Ιθάκη είμαι βέβαιος ότι την σκυτάλη θα πάρει και η Κεφαλονιά. Οι ανάγκες της εποχής είναι τέτοιες που η στέγη για προσωπικό (ιατρικό, εκπαιδευτικό, σώματα ασφαλείας) και οι φοιτητικές εστίες, αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας.

Δυνατότητες και κατάλληλα κτίρια υπάρχουν στον τόπο μας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει το ενδιαφέρον τους για τα νησιά μας. Αυτή την τετραετία οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις των τελευταίων ετών. Αυτό θα συνεχίσει να γίνεται και την επόμενη τετραετία.

  • 279.000 ευρώ στο Δήμο Ιθάκης για έργα ύδρευσης σε Εξωγή, Λεύκη και Ανωγή

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτική Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, ο Δήμος Ιθάκης επιχορηγείται με ποσό έως 279.000 ευρώ για σημαντικά έργα ύδρευσης.

Η επιχορήγηση αφορά τους οικισμούς Εξωγής, Λεύκης και Ανωγής για εγκατάσταση δεξαμενών ύδρευσης 500, 1000 και 1000 κυβικών αντίστοιχα. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ιθάκης.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνεχίζει τη στήριξη των νησιών μας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του τόπου μας.

Ευχαριστώ τον  Γενικό κ. Κουτουλάκη που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Ιθάκης.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης