Οι κατ’ όνομα «Ισχυροκεφαλονίτες» δεν μπορούν να επαναφέρουν την Παλική στην προ των σεισμών αποκατάσταση

Συμπληρώνουμε πλέον 4 χρόνια από τους καταστρεπτικούς σεισμούς Ιαν-Φεβ 2014 και με τους ισχυροκεφαλλονίτες Δημοτική Αρχή και τότε και σε αυτήν την μετασεισμική περίοδο μέχρι σήμερα.

Αποτελεί πλέον θλιβερή (για τον ιδιαίτερο τόπο μας το Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης) διαπίστωση, ότι, με τους κατ’ όνομα «ισχυροκεφαλλονίτες», όχι μόνο δεν ξεκίνησαν έργα αποκατάστασης των βασικών υποδομών που κατεστράφησαν, αρμοδιότητας των Υπουργείων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (οδικό δίκτυο, Σχολεία, Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, Εκκλησίες αναγνωρισμένες ως Πολιτιστικά Μνημεία), αλλά ούτε και αυτά της δικής τους αποκλειστικής αρμοδιότητας, όπως το Θέατρο ΜΑΡΚΑΤΟ και το Δημαρχείο.

Μόνιμη επωδός του Αντ’ Αυτού (λόγω σχεδόν μόνιμης απουσίας του Δημάρχου) σε κάθε σχετική μας ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι οι ισχυροκεφαλλονίτες δεν ευθύνονται, αλλά τα Υπουργεία.

Δεν μας εξήγησαν όμως, πού πήγε το «δια γνωριμιών μου» του κ. Δημάρχου. Δεν έχει πέραση πλέον;

Τους υποδείξαμε να χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης την ΚΕΔΕ, η οποία, αν και συχνά-πυκνά μας ζητά να ψηφίσουμε θέματά της, ουδέποτε έφερε θέμα στους Υπουργούς της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για την σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά, ώστε τα έργα αποκατάστασης να βγουν από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει.

Προφανώς ούτε και εκεί έχει πέραση ο Δήμαρχος και η «Iσχυρή Kεφαλλονιά».

Επαναφέραμε στην μνήμη τους, τους ύμνους των ισχυροκεφαλλονιτών της Δημοτικής Αρχής και κυρίως του Αντ’ Αυτού, για τον επίτιμο κεφαλλονίτη κ. Χρυσοχοϊδη και τις κατά κόρο διαφημισθείσες «υποσχέσεις-δεσμεύσεις» του.

Έκανε ποτέ αυτός ο επίτιμος, καθώς και οι παρελαύνοντες καθημερινά τότε, το 2014, υπουργοί παρέμβαση-απαίτηση στην Βουλή για ουσιαστική συζήτηση της προόδου των έργων αποκατάστασης της σεισμόπληκτης περιοχής μας;

Ζήτησε κάποιος από όλους αυτούς, την εκταμίευση τουλάχιστον εκείνων των των πιστώσεων (πχ για το οδικό δίκτυο), που η τότε δική τους Κυβέρνηση αποφάσισε και ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ σε ΦΕΚ;

Υπάρχουν αυτές οι πιστώσεις; Αν όχι πού πήγαν; Αν ναι γιατί δεν διατίθενται για τα έργα;

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εξέφρασε την επιθυμία στο ΥΠΟΜΕΔΙ, να αναλάβει αυτή την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, ώστε να απαλλαγεί το έργο και από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Και εδώ δεν είδαμε τους ισχυροκεφαλλονίτες της Δημοτικής Αρχής να συμπαρατάσσονται και να υποστηρίζουν την πρόταση της Περιφέρειας. Έχουν κάποια άλλη εναλλακτική, ώστε να επισπευθούν τα έργα;

Καταθέσαμε επίσης πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, να κληθούν σε Ειδική Συνεδρίαση, η κ. Βουλευτής ο κ. ΥΠΟΜΕΔΙ και οι γενικοί γραμματείς του, να μας εξηγήσουν γιατί δεν προχωρούν τα έργα. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

Πέρασαν δύο και πλέον χρόνια από την ομόφωνη απόφαση. Ουδέποτε οργανώθηκε αυτή η Ειδική Συνεδρίαση, από τους ισχυροκεφαλλονίτες.

Μάλλον ανίσχυρη (ή ανίκανη) φαίνεται να είναι μετά από τέσσερα χρόνια η «ισχυρή κεφαλλονιά», που την εμπιστεύθηκαν οι δημότες του νησιού μας και ειδικά της Παλικής, για να επαναφέρει την περιοχή μας στην προ των σεισμών κατάσταση.

Μάλλον ανίσχυρη (ή ανίκανη) είναι η Δημοτική Αρχή των ισχυροκεφαλλονιτών, ώστε να σηκώσει το ανάστημά της και να προκαλέσει την αναποτελεσματική Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του κ. «ήλθε είδε και απήλθε» Υπουργού Σπίρτζη, προσκαλώντας τους δημότες Ανωής, Κατωής και Ληξουρίου ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τα τέλη κυκλοφορίας, έως ότου αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο. Ανταποδοτικά δεν είναι τα τέλη;

Μάλλον ανίσχυρη (ή ανίκανη) είναι και εδώ η Δημοτική Αρχή της τάχα μου «ισχυρής κεφαλλονιάς», για να υιοθετήσει μία τέτοια ενέργεια ως μέτρο πίεσης στην Κυβέρνηση, παρά το γεγονός, ότι πρώτος διδάξας είναι ο σημερινός πρωθυπουργός με την υποστήριξη του κινήματος «δεν πληρώνω». Άσχετα αν το ξέχασε όταν ανέλαβε την εξουσία.

Η Παράταξή μας προκαλεί την Δημοτική Αρχή της τάχα μου «ισχυρής κεφαλλονιάς», τώρα που μπαίνουμε στο 4ο χρόνο από τους σεισμούς, να προσκαλέσουν επιτέλους Ειδική Συνεδρίαση εντός του Α’ Τριμήνου 2018, με παρόντες τον Υπουργό Σπρίτζη, την κ. Βουλευτή, τον Περιφερειάρχη, τον Γεν. Γραμματέα και τους αρμόδιους Διευθυντές έργων του ΥΠΟΜΕΔΙ, τον επίτιμο κεφαλλονίτη κ Χρυσοχοίδη, ως εκπρόσωπο της τότε Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να μας απαντήσουν πότε θα ξεκινήσουν τα έργα (με σαφές χρονοδιάγραμμα εργασιών):

  • Αποκατάστασης του κεντρικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου
  • Επισκευής Ανακατασκευής των εργατικών κατοικιών (εδώ μιλάμε για τον απόλυτο εμπαιγμό των κατοίκων)
  • Επισκευής-Ενίσχυσης και πλήρους αποκατάστασης της λειτουργικότητας των Σχολείων και να θέσει τέλος στα παραπήγματα
  • Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης
  • Αποκατάστασης ανάδειξης των Εκκλησιαστικών Μνημείων
  • Δημαρχείου και Θεάτρου ΜΑΡΚΑΤΟ (αρμοδιότητας Δήμου)
  • Κατεδαφίσεις κτιρίων (αρμοδιότητας Δήμου)
  • Λιμάνι, Πόρτο, Αγκυροβόλιο Λεγατάτων, Master plan!!!!(θα επανέλθουμε αυτήν την καροϊδία)

Αυτό σημαίνει δείγμα αποτελεσματικότητας της Δημοτικής Αρχής της «ισχυρής κεφαλλονιάς» και ενδιαφέρον για τους δημότες, έστω και μετά από μία 4ετή σχεδόν πλήρους αδιαφορίας.

Διαφορετικά θα τους ταιριάζει η μετονομασία από «ισχυρή κεφαλλονιά» σε «ανίκανη κεφαλλονιά» και θα επιβάλλεται πλέον το Ληξούρι και η Επαρχία Πάλης να διεκδικήσουν πάσει θυσία την απόλυτη ανεξαρτοποίησή τους από τον καλλικρατικό Δήμο Κεφαλλονιάς.

Ακόμη και με δημοψήφισμα.

Για να διαχειριστούν οι ίδιοι τα του οίκου τους.

(Από το Γραφείο Τύπου των ΦΙ.Κ.Ο.)