Οι Φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ απαντάνε σε δημοσίευμα ιστοσελίδας

Από το Διοικητικό Συμβούλιο Φοιτητών Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ανακοινώθηκαν τα εξής:

Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε άρθρο γνώμης (ρεπορτάζ;) το οποίο δημοσιεύτηκε σε ενημερωτικό site της Κεφαλονιάς.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο στους φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας αλλά και στο Τμήμα εν γένει με αφορμή την -κατά τον υπογράφοντα- περιορισμένη προσέλευσή τους στην ομιλία του κ. Παύλου Παπαδάτου.
Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Πρέπει να τονιστεί ότι έχουν παραβρεθεί στο πρόσφατο παρελθόν και άλλοι εξίσου καταξιωμένοι ομιλητές, όπως η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του IPG Regina Gouveia, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Scott Townsend, του Παν/μιου North Carolina, Dept of Graphic και Industrial Design και πολλοί άλλοι, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε θετική ή αρνητική αναφορά από το συγκεκριμένο μέσο. Στην περίπτωση αυτή όμως έχουμε προσβλητικότατες αναφορές προς τους φοιτητές και το Τμήμα όπως «Σσς… Σιγά, οι φοιτητές κοιμούνται…», «δεν συμμετέχουν σε οργανωμένες δράσεις» και «δεν ασχολούνται με τα κοινά».
Αποτελεί τιμή και όχι προσβολή για εμάς η αναφορά για την «πολιτικοποίηση» των φοιτητών του τμήματος και πόσο εμείς σαν φοιτητές δεν τασσόμαστε υπέρ μιας κομματικής πεποίθησης. Δεν είναι κάτι για το οποίο ντρεπόμαστε ή φοβόμαστε να παραδεχτούμε. Αντιθέτως είμαστε φοιτητές ενεργοί στα κοινά και όχι «βαμμένοι οπαδοί πολιτικών ιδεών». Εάν «κάποιοι» θεωρούν συμμετοχή στα κοινά τις καταλήψεις ή την συμμετοχή σε πορείες κομμάτων, τότε έχουμε διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει ενεργή συμμετοχή και πολιτικοποίηση.
Επίσης είδαμε το συγκεκριμένο site να «περνά στα ψιλά» την κύρια είδηση των ημερών, την θετικότατη αξιολόγηση του τμήματος από ανεξάρτητη επιτροπή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, η οποία ανάμεσα στα συμπεράσματά της αναφέρει ότι «το Ίδρυμα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας» και «έχει καταστεί ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο στα τρία νησιά που λειτουργεί συμβάλλοντας στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή τους». Θα πρέπει να τονίσουμε σε «όσους δεν γνωρίζουν» ότι οι φοιτητές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θετικής αυτής αξιολόγησης έχοντας πολύ σημαντικό μερίδιο προσφοράς στην επίτευξή της.
Υπενθυμίζουμε επιγραμματικά κάποιες τις δράσεις των φοιτητών, στα δύο μόλις χρόνια λειτουργίας του τμήματος μας:
* Σειρά φιλανθρωπικών δράσεων (Χριστούγεννα 2014-Χριστούγεννα 2015)
* Υλοποίηση εκστρατείας κατά του σχολικού εκφοβισμού και παρουσίαση της στο δημοτικό θέατρο Αργοστολίου το 2015
* Διοργάνωση ημερίδας για το προσφυγικό ζήτημα η οποία είχε τεράστια απήχηση στην τοπική κοινωνία
* Δημιουργία και λειτουργία από τους ίδιους τους φοιτητές του τμήματος μας, δύο ιστοτόπων http://www.engrafos. gr/ (το οποίο είναι ένα ειδησεογραφικό site) και http://www.epodos.gr/ (το οποίο είναι ένα περιοδικό της τέχνης και του λόγου)
Καθένας δικαιούται να έχει τη γνώμη του και να την εκφράζει κατά το δοκούν, ωστόσο η διαστρέβλωση της αλήθειας με ανεύθυνες γενικεύσεις συνιστά βαρύτατο δημοσιογραφικό ολίσθημα. Θεωρούμε μιας και είμαστε φοιτητές που σπουδάζουν το αντικείμενο της επικοινωνίας ότι έπρεπε λοιπόν το εν λόγω μέσο να καλύψει σωστά την επικαιρότητα παρουσιάζοντας πιο «ζεστά» την επίσημη έκθεση της αξιολόγησης, αλλά και την εντυπωσιακή παρουσία των φοιτητών στην τιμητική εκδήλωση αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ομότιμο καθηγητή του Τμήματος μας, ο οποίος προσωπικά εξήρε τις επιδόσεις του Ιδρύματος και του Τμήματος βασιζόμενος σε επίσημα πραγματικά στοιχεία και όχι σε «άρθρα γνώμης τρίτων».
Ως Διοικητικό Συμβούλιο φοιτητών δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε «πόλεμο ανακοινώσεων» ούτε να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Θέλουμε να προστατεύσουμε το Τμήμα μας από ανεύθυνα δημοσιεύματα και γενικεύσεις και να τονίσουμε με επίσημα στοιχεία την πρόοδο που έχει με κόπο και προσπάθεια συντελεστεί από τις «μαύρες» ημέρες του σχεδίου «Αθηνά» ως σήμερα, διάστημα στο οποίο το τμήμα μας, σε επίπεδα ακαδημαϊκής ανάπτυξης, έχει κάνει άλματα προόδου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο Φοιτητών του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας:
Πέτρος Παπαποστόλου, Πρόεδρος ΔΣ
Σωτήρης Πιέρρος, Αντιπρόεδρος ΔΣ
Φωτεινή Δημητροπούλου, Γενική Γραμματέας
Στέλιος Παπάζογλου, Ειδικός Γραμματέας
Νίκος Βαλλιάνος, Ταμίας
Σταύρος Χατζηβασίλης, Μέλος
Πατέρας Ξενοφώντας Ζαρκάδας, Μέλος