Ο άνθρωπος που έριξε τη χώρα στα τάρταρα!

Γράφει ο ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Eπικοινωνιολόγος-οικονομολόγος

Στο προηγούμενο άρθρο μου, είχα γράψει ότι η κυβέρνηση διατηρεί άχρηστους δημόσιους φορείς για να μη χάσουν κάποιοι τη βολή τους.

Φίλοι αναγνώστες μου ζήτησαν να αναφέρω έστω και έναν τέτοιο φορέα. Τέτοια λοιπόν είναι η κρατική Εταιρία Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που όμοιά της δεν υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο.

Η εν λόγω εταιρία, μετά από συνεχείς ανακεφαλαιώσεις δανείων, έφτασε στο σημείο να έχει κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ, πωλήσεις 8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η μισθοδοσία των 480 εργαζομένων της ανέρχεται στα 13 εκατομμύρια! Δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος στην ΕΕΑΣ έχει κοστίσει στους έλληνες φορολογούμενους 3.125.000 ευρώ, χώρια φυσικά από τους μισθούς που έχει εισπράξει. Το 1.5 δις κεφάλαιο που έχει κατασπαταληθεί, θα αρκούσε να πληρώσει τις 80.000 εκκρεμούσες κύριες συντάξεις, τις 110.000 επικουρικές συντάξεις και τα 60.000 εφάπαξ του Δημοσίου! Και όλα αυτά για να μην χάσουν την βολή τους 480 εργαζόμενοι σε μία κρατική εταιρία!

Και να ήταν μόνο αυτό…

Όπου και να κοιτάξεις, σε πιάνει απελπισία. Όλες οι κατηγορίες δανείων είναι πάνω από 50% – έως και 70% – κόκκινες. Γέμισε η χώρα από επαγγελματίες μπαταχτσήδες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι το γλεντάνε με τον ιδρώτα των έντιμων Ελλήνων.

Νοικοκυραίοι που έφτυσαν αίμα για να ξεπληρώσουν ένα διαμερισματάκι, σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα κόκκινα δάνεια των μπαταχτσήδων ιδιωτών και έντιμοι επιχειρηματίες καλούνται να πληρώσουν τα κόκκινα δάνεια επιχειρηματιών που τα έκαναν καταθέσεις στην Ελβετία. Και δεν είναι λίγοι οι πλούσιοι, ασυνείδητοι συμπολίτες μας που απολαμβάνουν τα προνόμια του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ. Δυστυχώς, η ατιμώρητη δόμηση, o νόμος Κατσέλη και η ανέλεγκτη «παραγωγή» κοινωνικών τιμολόγιων αποτελούν το λίπασμα εκκόλαψης χιλιάδων μπαταχτσήδων.

Η ασυδοσία τραπεζικών στελεχών οδήγησε τις τράπεζες σε χρεοκοπία και στην πώληση των καταναλωτικών τους δανείων με έκπτωση 97%! Και αντί ορισμένοι εξ αυτών των στελεχών να απολογούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης, προήχθησαν κιόλας στα ανώτατα τραπεζικά κλιμάκια.

Δεν αρκεί να αλλάζουμε κυβερνήσεις. Πρέπει να αλλάξουμε πρωτίστως εμείς. Πρέπει οι μπαταχτσήδες να υφίστανται τις ανάλογες συνέπειες. Αλλά τι ΖΗΤΑω εγώ… Εδώ επιβραβεύεται και γίνεται κινηματογραφικό έργο ο βίος και η πολιτεία του ανθρώπου που έριξε τη χώρα στα Τάρταρα!

Σημείωση:

Πριν από χρόνια είχα διαβάσει το βιβλίο «Nudge» του οικονομολόγου Ρίτσαρντ Θέιλερ που πρόσφατα βραβεύτηκε με το Νόμπελ Oικονομίας. Θα έπρεπε να το μελετήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά της χώρας. Δεν είναι τα οικονομικά μαθηματικά μοντέλα που οδηγούν στην ανάπτυξη, αλλά η αντίληψη της ψυχολογίας των καταναλωτών, οι οποίοι κάθε άλλο παρά λογικά συμπεριφέρονται.

*(Από τη Realnews)