Ο πολιτικός μηχανικός Κωστής Ρουχωτάς απαντά σε δημοσιεύματα για το Γηροκομείο Ληξουρίου

Σε συνέχεια του απο 28.7.2016 δημοσιεύματος σχετικά με την ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης του Γηροκομείου Ληξουρίου στο γραφείο μου το οποίο αναρτήθηκε απο το Πορτονι και τον Ανεξάρτητο σας κοινοποιώ την απάντηση μου.

Με εκτίμηση
Κωστής Ρουχωτας

Η “ανώνυμη” ηθική
Εξαιτίας απουσίας μου από την Κεφαλλονιά και καθυστερημένης ενημέρωσής μου για δημοσίευμά σας που με αφορά, θα ήθελα να εκθέσω σε εσάς και τους αναγνώστες σας ορισμένες επιπλέον πληροφορίες για τη συνεργασία μου με τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ληξουρίου, τις οποίες θέλω να πιστεύω ότι δεν γνωρίζατε, παρότι οφείλατε να τις έχετε συλλέξει  πριν προβείτε στη σύνταξη του εν λόγω δημοσιεύματος.
Κατ’ αρχάς, η συνεργασία μου με το Γηροκομείο Ληξουρίου έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και, ως εκ τούτου, θέλω να πιστεύω ότι η αναφορά σας  μόνο στο πιο πρόσφατο τμήμα της που αφορούσε στη μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου του Γηροκομείου ήταν τυχαία και δεν έγινε σκοπίμως.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας λοιπόν θα ήθελα ενδεικτικά να παραθέσω ορισμένα επιπλέον στοιχεία της συνεργασίας μου με το Ίδρυμα. Τα τελευταία χρόνια  το γραφείο μου ανέλαβε χωρίς καμία απολύτως αμοιβή τις παρακάτω εργασίες για κάθε μια εκ των οποίων σας παραθέτω και την ελάχιστη νόμιμη αμοιβή η οποία, όπως προαναφέρθηκε, ουδέποτε έγινε απαιτητή και συνεπώς ουδέποτε καταβλήθηκε :

1) Αποτύπωση του κτηρίου του Γηροκομείου 991 τμ . Συμβατική αμοιβή 2.227 € πλέον ΦΠΑ.

2) Σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος εντός του οικισμού Βόβυκες επιφάνειας 16.087 τμ.  Συμβατική αμοιβή 6.500 € πλέον ΦΠΑ .

3) Επίβλεψη εργασιών διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου του Γηροκομείου επιφανείας 735 τ.μ. Συμβατική αμοιβή 1.000 € πλέον ΦΠΑ.

4) Μελέτη επίβλεψη και εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης συγκροτήματος δεκαεννέα προκατασκευασμένων οικίσκων για την προσωρινή  στέγαση των τροφίμων του Ιδρύματος προϋπολογισμού δαπάνης 300.000 € με νόμιμη αμοιβή 10.000 € πλέον ΦΠΑ.

5) Συμμετοχή στην σύνταξη  προγενέστερης μελέτης επέκτασης του Γηροκομείου.
Πλέον των ανωτέρω που ενδεικτικώς ανέφερα παραμένω τεχνικός ασφαλείας του Ιδρύματος από 1ης Ιανουαρίου 2015 μέχρι και σήμερα.
Η ανάθεση της περίφημης μελέτης αποκατάστασης του κτηρίου του Γηροκομείου έγινε τον Απρίλιο του 2015, περίοδος κατά την οποία -όπως ορθώς αναφέρετε και στο δημοσίευμά σας- ο πατέρας μου δεν ήταν πλέον πρόεδρος του Ιδρύματος.
Και ακριβώς επειδή στο Ληξούρι όλοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, είναι γνωστό  ότι μετά την αποχώρησή του από το Ίδρυμα ουδεμία ανάμειξη είχε με τα διοικητικά θέματα  του Ιδρύματος.
Εκτιμώ λοιπόν ότι η ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης των ζημιών του σεισμού σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΤΑΣ σε εμένα εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Ληξουρίου ήταν φυσικό επακόλουθο της όλης συνεργασίας μας, προκειμένου το Ίδρυμα να λάβει την προβλεπόμενη αποζημίωση εκ μέρους της πολιτείας καθώς και να έχει τη δυνατότητα λήψης άτοκου δανείου.
Τέλος, η αμοιβή η οποία εισέπραξα ανέρχεται στο ποσό των 20.000 πλέον ΦΠΑ και όχι 27.000 € όπως -εκ λάθους, υποθέτω- ισχυρίζεστε και έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο για τις αμοιβές αποκατάστασης σεισμοπλήκτων κτηρίων. Εμπεριέχει επίσης έκπτωση 60% -ήτοι 10% παραπάνω από την καθιερωμένη έκπτωση- και θα ήταν ίδια ή μεγαλύτερη για οποιονδήποτε μηχανικό αναλάμβανε τη μελέτη.
Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι το δημοσίευμά σας είναι, αν μη τι άλλο, ανακριβές και ελλιπέστατο και οφείλετε να ανασκευάσετε άμεσα, διαφορετικά προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι τελικά αυτό που ενοχλεί τον πληροφοριοδότη σας, ο οποίος σας παρέσυρε με τις πληροφορίες που σας διοχέτευσε, είναι το γεγονός ότι είμαι γιός του Βασίλη Ρουχωτά όπως και το ενδιαφέρον του ιδίου για το Ίδρυμα.
Επειδή λοιπόν οι “ανώνυμες” πηγές σας αρέσκονται στο να δίνουν μαθήματα ηθικής, αναρωτιέμαι αν είναι ηθικό ένα δημοσίευμα να μέμφεται ένα ίδρυμα με μεγάλη ιστορία και προσφορά καθώς και τα μέλη της οικογένειας ενός προσώπου που ασχολείται με τα κοινά προκειμένου να δημιουργήσει πολιτικά πυροτεχνήματα και ψευδείς εντυπώσεις.
Άλλωστε η ηθική έχει ονοματεπώνυμο διαφορετικά είναι συκοφαντία.

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2016

Κωστής Βασ. Ρουχωτάς
Πολιτικός Μηχανικός