Ο πρωτογενής τομέας στο «Απόσπασμα»

Από την Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ληξουρίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζωοτροφών, λιπασμάτων και αγροεφοδίων τα τελευταία δυο χρόνια σε συνδυασμό με την αύξηση του πετρελαίου και του μεταφορικού κόστους έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα στην οικονομική ανέχεια.

Το επιτελικό κράτος, έχει οδηγήσει σε συνέχεις καθυστερήσεις πληρωμών των επιδοτήσεων, ανεπάρκεια ενημέρωσης για τις αιτήσεις αυτών και επανειλημμένα λάθη στην διανομή τους.  Η μηδαμινή βοήθεια της Κυβέρνησης στους παραγωγούς έχει οδηγήσει στην μείωση η ακόμη και στην πώληση κοπαδιών σε σφαγεία , στην μειωμένη παραγωγή λόγω έλλειψης διατροφικής συντήρησης των κοπαδιών, στην παραμέληση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων από τους αγρότες και στην υποβάθμιση της εγχώριας παραγωγής.

Τα ποσά των έκτακτων επιδοτήσεων που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση είναι ελάχιστα μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις των εξόδων των παραγωγών. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λαϊκίστικά προσπαθεί προεκλογικά να ταράξει τα λασπωμένα νερά του συστήματος ανέχειας που αυτή δημιούργησε και να ρίξει ένα δόλωμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χωράς.

Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη στήριξης από την πολιτεία, του εισοδήματος των παραγωγών με όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και η υιοθέτηση μέτρων για την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής. Όπως επίσης, η ενίσχυση των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών για την διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους των τιμών εμπορίας των προϊόντων και προμήθειας των αγροτικών εφοδίων.

Η θωράκιση του αγροδιατροφικού τομέα αποτελεί προτεραιότητα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ήδη η Παράταξή μας έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση των προβλημάτων που έχει συσσωρεύσει στον αγροτικό κόσμο το ράλι στις τιμές ενέργειας. Μεταξύ άλλων, έχει προταθεί η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, η κάλυψη του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών για το μέρος που οφείλεται στην ακριβή ενέργεια, η επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, μπορεί και οι παραγωγοί ξέρουν πώς πραγματικά μπορεί να έρθει μια Νέα Αλλαγή με τη Κοινωνία στο Προσκήνιο.

Ηλίας Βασιλάτος,

Μέλος Συντονιστικής,

Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κινήματος Αλλαγής Ληξουρίου