Πάνε να «φάνε» το ΤΕΙ Ληξουρίου! Το καταργούνε μεταφέροντας το στην Κέρκυρα…

Την «απορρόφηση» από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τη μετέπειτα ..κατάργηση του Τμήματος τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων (ΤΗΜΟ) Ληξουρίου επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδίας με «πρόταση της επιτροπής διερεύνησης της συνεργασίας ανάμεσα στο Ιόνιο Πανεμιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων».

Επίσης -σύμφωνα με την πρόταση αυτή- που υπογράφουν ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο πρόεδρος του ΤΕΙ- η έδρα του ΤΗΜΟ Ληξουρίου μεταφέρεται …στην Κέρκυρα!

Την πρόταση χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη» η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση της η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

Στις 28/11/2017 η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ κοινοποίησε την ‘’Πρόταση της Επιτροπής για την διερεύνηση των μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων’’ την οποία υπογράφουν ο Πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστήμιου καθηγητής Βασίλης Χρυσικόπουλος και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων καθηγητής Ιωάννης Δραγώνας.

Η επιτροπή κατέληξε σε προτάσεις εκ των οποίων αφορούν το νησί μας οι παρακάτω :

  • Ιδρύει 4η σχολή του ιόνιου πανεπιστήμιου στην οποία εντάσσει το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αργοστόλι.
  • Εντάσσει το τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας με ενσωμάτωση μέρους του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Λευκάδας(πρώην Ληξουρίου) στη Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής
  • Ενσωματώνει το τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Ληξουρίου στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Σπουδών του Ι.Π με έδρα την Κέρκυρα
  • Δημιουργείται Ερευνητικό Κέντρο Βιοεπιστημών ,Βιοτεχνολογίας και Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο στο όποιο ενσωματώνει τον Φορέα Διαχείρισης του Αίνου και το Αστεροσκοπείο Εύδοξος
  • Δημιουργούνται Διετή Πανεπιστημιακά Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επιπέδου 5 στο Ληξούρι.

Η καταρχήν άποψη μας για όλα τα παραπάνω είναι:

  • Θετική η πρόταση για τα τμήματα του Αργοστολίου
  • Απαράδεκτη η πρόταση για το ΤΗΜΟ Ληξουρίου
  • Προς διερεύνηση η πρόταση για το Ερευνητικό Κέντρο Ζακύνθου.
  • Θετική η πρόταση Διετών Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επιπέδου 5 στο Ληξούρι, που σε καμία περίπτωση όμως δε μπορεί να αντικαταστάσει υπάρχοντα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο κλείσιμο του ΤΗΜΟ Ληξουρίου και θα δώσουμε σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα ώστε αυτό να αποφευχθεί.

Η διαβεβαίωση της πολίτικης ηγεσίας του ΥΠΕΘ, ότι το κείμενο της επιτροπής αποτελεί πλαίσιο διαλόγου σε καμία περίπτωση δε πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό. Καλούμε την τοπική κοινωνία, φορείς, Δήμο, ΠΙΝ και Βουλευτή σε άμεση παρέμβαση προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν. Μια καταρχήν πρόταση θα μπορούσε να είναι ένταξη του ΤΗΜΟ στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Σπουδών ως αυτονόμου τμήματος με έδρα το Ληξούρι, με παράλληλη τροποποίηση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας στην κατεύθυνση του ήχου.

Σε κάθε περίπτωση δε θα δεχθούμε κατάργηση του ΤΗΜΟ του Ληξουρίου.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 28/11/2017

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Μέσω της δήθεν συνεργασίας Ιονίου Πανεπιστημίου (φωτό) και ΤΕΙ Ιονίων, Πάνε να «φάνε» το ΤΕΙ Ληξουρίου (ΤΗΜΟ)