Πήγαν καλά οι επαφές του περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου στην Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου στη Νέα Υόρκη με τους ομογενειακούς συλλόγους και οι προγραμματισμένες συναντήσεις για την προώθηση των Ιόνιων Νησιών.

Ο Περιφερειάρχης το πρωί της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής Νίκο Μπάρδη συναντήθηκε με την Δ/ντρια του ΕΟΤ Αμερικής & Καναδά Γκρέτα Καματερού, με την οποία συζήτησαν σε εγκάρδιο κλίμα τις πιθανότητες συνεργασίας για την προβολή των Ιονίων Νήσων. Η κα. Καματερού ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τις δυνατότητες τουριστικής προβολής και μέσω της προώθησης τοπικών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά και συζήτησε μαζί του τις ευκαιρίες επέκτασης της ΠΙΝ στις αγορές της Αμερικής. Οι τουρίστες από την Αμερική είναι υψηλής εισοδηματικής στάθμης, ενδιαφέρονται για θεματικό τουρισμό (πολιτιστικό, καταδυτικό, κρουαζιέρα) καθώς και για την ιδιαίτερη γιαστρονομία της Ελλάδας με βάση την μεσογειακή διατροφή, η οποία παρουσιάζει ανοδική πορεία στις ΗΠΑ.

Η κα. Καματερού τέλος συζήτησε με τον Περιφερειάρχη και το ενδεχόμενο φιλοξενίας δημοσιογράφων από ΜΜΕ της Νέας Υόρκης προκειμένου να δουν από κοντά τα Ιόνια Νησιά. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προβολή των Ιόνιων Νησιών στην Αμερική.

Με τον πρόεδρο του συλλόγου «Αίνος» Νέας Υόρκης

Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κ. Βασίλη Κοκκόση πρόεδρο του συλλόγου Κεφαλλονιτών Νέας Υόρκης «Αίνος», με τον οποίο συζήτησαν θέματα που απασχολούν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ο κ. Κοκκόσης, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Νέα Υόρκη, ενημέρωσε τον κ. Γαλιατσάτο για τα προβλήματα των ομογενών και τις δραστηριότητες του «Αίνου» και ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες της ΠΙΝ για να υπάρξει στενότερη συνεργασία και επαφή των Ιόνιων Νησιών με τους απόδημους. Συγκίνηση και επικοδομητικός διάλογος με τα σωματεία των ομογενών

Το βράδυ της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016, ο Περιφερειάρχης συμμετείχε στη σύσκεψη που είχαν διοργανώσει από κοινού σωματεία των επτανησίων της Νέας Υόρκης στο Κεφαλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια. Συγκεκριμένα τη μεγάλη σύσκεψη διοργάνωσαν οι: Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», Κεφαλονίτικος Σύλλογος «Κέφαλος» Νέας Υόρκης, Κεφαλληνιακή Αδελφότης Νέας Υόρκης, Κεφαλλονίτικος Σύλλογος «Άγιος Γεράσιμος» Ν.Υ., Σύλλογος Ιθακησίων Ν.Υ. «Οδυσσεύς», Πανκερκυραϊκός Σύλλογος, Σύλλογος Ζακυνθίων «Δ. Σολωμός», Σύλλογος Ερικουσίων «Η Ερίκουσα» και Σύλλογος Μαθρακίου «Το Μαθράκι».

Η συγκινητική ανταπόκριση των ομογενών δημιούργησε ζεστό κλίμα και ακολούθησε επικοδομητική συζήτηση καθώς και ερωτήσεις από τους Ιόνιους της Νέας Υόρκης. Οι διοργανωτές χαιρέτισαν το γεγονός της παρουσίας, για πρώτη φορά, του Συλλόγου Ιθακησίων Νέας Υόρκης σε παρόμοια εκδήλωση και ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη χαρά του για την τιμή που του επέφυλαξαν τα Ιόνια σωματεία.

Τον Περιφερειάρχη παρουσίασε και καλωσόρισε ο γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» Κώστας Βαγγελάτος και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής Νίκος Μπάρδης τονίζοντας ότι: «πλέον αποτελεί ένα καλό φίλο, που αξίζει τη στήριξη όλων μας γιατί αγωνίζεται σε δύσκολες στιγμές. Ήδη εδώ στη Νέα Υόρκη δεν σταμάτησε λεπτό να κάνει επαφές για τα νησιά μας και θα βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία για να βοηθήσουμε όπου μπορούμε από την πλευρά μας».

Τέλος ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» Διονύσης Βλάχος καλωσόρισε τον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτος και αναφέρθηκε στις δράσεις και την ιστορία της Ομοσπονδίας, στους φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς που επιτελεί καθώς και στις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει υπέρ της χώρας μας. Ζήτησε επίσης από τον κ. Γαλιατσάτο να παρέμβει υπέρ της απόδοσης τιμών στον Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά (Χουάν ντε Φούκα).

Τον Περιφερειάρχη καλωσόρισε και ο πρόεδρος του Κεφαλλονίτικου Σύλλογου Νέας Υόρκης «Κέφαλος» Νίκος Αλυσσανδράτος, θέτοντας ζητήματα που αφορούν στην Κεφαλονιά όπως η οδοποιία και η λειτουργία των Νοσοκομείων και των Γηροκομείων του νησιού. n Τουρισμός, επενδύσεις, τοπικά προϊόντα και ψήφος των ομογενών

Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ευχαρίστησε τους ομογενείς για τη θερμή υποδοχή και τη ζεστή ανταπόκριση στο κάλεσμα των συλλόγων και τόνισε ότι στόχος της συνάντησης είναι η γνωριμία και η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και παρεμβάσεων για τα ζητήματα των νησιών. «Κοινός μας στόχος είναι η Ελλάδα να μπει στο δρόμο της ευημερίας και τα Ιόνια Νησιά να αναπτυχθούν με ταχείς ρυθμούς», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς αντιμετωπίζουμε τα Ιόνια Νησιά ως σύνολο αλλά χωρίς να παραβλέπουμε τα ξεχωριστικά χαρακτηριστικά και τα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νησί χωριστά».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους στόχους της ΠΙΝ υπογραμμίζοντας ότι πρώτιστο μέλημα είναι η κοινωνική αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της, με αξιοποίηση προγραμμάτων επ’ ωφελεία των οικογενειών που έχουν ανάγκη. «Θέλουμε όλοι οι κάτοικοι στα Ιόνια Νησιά να ζουν με αξιοπρέπεια και βοηθούμε 4.000 οικογένειες να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα που δημιούργησε η κρίση, με στόχο να σπάσουμε το κλίμα δυσπραγίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον τουρισμό ενημέρωσε τους ομογενείς για τους θεαματικούς ρυθμούς αύξησης του τουριστικού ρεύματος στα Ιόνια Νησιά και την πρωτιά που κατέκτησαν στην άνοδο των αφίξεων. «Βοηθήσαμε ως ΠΙΝ αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία προβολής των νησιών: internet, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού όπως CNN και Travel Channel. Στοχεύουμε σε ειδικές ομάδες πληθυσμού συνολικά αλλά και για κάθε νησί ξεχωριστά και μπορούμε να πούμε ότι και το 2017 αναμένεται να έχει θετική πορεία για την τουριστική οικονομία στο Ιόνιο», είπε.

Ο κ. Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι τα Ιόνια Νησιά χρειάζονται νέες ποιοτικές επενδύσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην τοπική οικονομία. «Σε αυτή την κατεύθυνση», είπε, «είναι και οι επαφές που πραγματοποιήσαμε στον Καναδά και τη Νέα Υόρκη και ζητούμε τη συνεργασία των ομογενών μας για να δημιουργήσουμε θετικό κλίμα και θέσεις εργασίας στα νησιά μας».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ ενημερώνοντας, μεταξύ άλλων, για την προμήθεια αξονικού τομογράφου με 900.000ευρώ για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας, ενίσχυση του πολιτισμού, ολοκλήρωση του Γηροκομείου Κεφαλονιάς, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, χρηματοδότηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ολοκλήρωση των λιμανιών Ερείκουσας και Ιθάκης, λειτουργία κέντρων για άτομα με ειδικές ανάγκες, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικές χαρές.

Επίσης για τον αναπτυξιακό νόμο και τις ευκαιρίες επενδύσεων στον τουρισμό, την καινοτομία, τις νέες ιδέες, με καλύτερους όρους και σταθερή φορολογία. Τέλος ο κ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΠΙΝ να προβάλει και να αναδείξει την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ψήφου των ομογενών καταθέτοντας το αντίστοιχο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία για να προωθηθεί το αίτημα. Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις για τα έργα οδοποιίας στα νησιά, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την γραφειοκρατία που ταλανίζει το δημόσιο τομέα, την κρίση στην Ελλάδα, τα προβλήματα στα νοσοκομεία και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ ο Περιφερειάρχης παραχώρησε συνεντεύξεις στο σύνολο των ομογενειακών ΜΜΕ που κάλυψαν εκτενώς την παρουσία του στην Νέα Υόρκη. «Φεύγω από τον Καναδά και τη Νέα Υόρκη ικανοποιημένος για την στήριξη και την συνεργασία που αναπτύξαμε με τους ομογενειακούς συλλόγους», δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος χαρακτηρίζοντας την ομογένεια «το βαρύ πυροβολικό της Ελλάδας». Υποσχέθηκε δε, στους ομογενείς τα ζητήματα που αναδείχθηκαν και οι πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν να συνεχιστούν και να υπάρξουν αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA