Πήρε το βραβείο για την πρόληψη της απάτης ο Κεφαλονίτης Γιάννης Βαγγελάτος

Σήμερα που πολύς λόγος γίνεται για το ρόλο της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, σε άλλες χώρες βραβεύονται δικαστικοί λειτουργοί για το ρόλο τους στην απονομή Δικαιοσύνης.

Νιώσαμε ενθουσιασμό όταν πληροφορηθήκαμε τη βράβευση του συντοπίτη μας Γιάννη Βαγγελάτο, από τον Γενικό Εισαγγελέα των Η.Π.Α., ο οποίος τις 24 Οκτωβρίου 2018, του απένειμε το ετήσιο βραβείο για την πρόληψη της απάτης (The Attorney General Annual Award for Fraud Protection).

Το συγκεκριμένο βραβείο προσφέρεται προκειμένου να επιβραβευθεί η εξαιρετική αφοσίωση και η προσπάθεια για τη διερεύνηση, την πρόληψη, και τη δίωξη της απάτης, της παρανομίας και της διαφθοράς.

Ο Γιάννης και η εικοσαμελής ομάδα του, εξιχνίασαν τη μεγαλύτερη απάτη στην αμερικανική ιστορία, η οποία είχε στόχο την εξαπάτηση ηλικιωμένων. Κατάφεραν και αποκάλυψαν τη δράση 250 κατηγορουμένων, αλλά και εταιρειών, η οποία είχε αποτέλεσμα την κλοπή τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων δολαρίων, από περισσότερα του ενός εκατομμυρίου φτωχά και ευάλωτα θύματα στην Αμερική και τον Καναδά.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα λειτουργούσε μέσω τριών διεθνών προγραμμάτων απάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. Τα μέλη του κυκλώματος, ενημέρωναν τους παραλήπτες των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ότι είχαν κερδίσει χρηματικά έπαθλα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά χρειαζόταν να καταβάλουν ένα τέλος για να διεκδικήσουν τα κέρδη τους. Αν και τα θύματα έστελναν τα απαιτούμενα τέλη, σε μετρητά, επιταγές ή μέσω πιστωτικών καρτών, ποτέ κανένας δεν έλαβε κανένα μικρό ή μεγάλο χρηματικό έπαθλο ως αντάλλαγμα.

Ο Γιάννης Βαγγελάτος γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Το 1995 απέκτησε το δίπλωμα και την άδεια άσκησης επαγγέλματος από το «New York Bar Association”.

Σήμερα εργάζεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (United States Department of Justice, civil division). Είναι επικεφαλής εικοσαμελούς ομάδας δικηγόρων που εργάζονται στο γραφείο του Εισαγγελέα της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, και ηγείται των πολιτικών προσπαθειών για την επιβολή των νόμων που έχουν στόχο την καταπολέμηση της απάτης.

Ο Γιάννης είναι Κεφαλονίτης, γιος του Σαράντη Γρ. Βαγγελάτου από τα Δαυγάτα. Ο πατέρας του Σαράντης μεγάλωσε στα Δαυγάτα και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Αργοστολίου το 1964. Το 1968 μετανάστευσε στην Αμερική όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά αλλά και συνδικαλιστικά για πολλά χρόνια ως Πρόεδρος του σωματείου ελαιοχρωματιστών της Νέας Υόρκης. Τόσο ο Σαράντης όσο και ο γιος του ο Γιάννης, έχουν σπίτι στα Δαυγάτα όπου τα καλοκαίρια κάνουν τις διακοπές τους.

Ευχόμαστε στο Γιάννη Βαγγελάτο να συνεχίσει να εργάζεται για τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και να έχει στο μέλλον και πολλές άλλες τέτοιες επιβραβεύσεις.