Παρεμβάσεις στα πλαίσια της «Θεματικής Εβδομάδας»

Το Κέντρο Πρόληψης «Απόπλους» στα πλαίσια του θεσμού της «Θεματικής Εβδομάδας» που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας στα Γυμνάσια όλης της χώρας πραγματοποιεί σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων Κεφαλληνίας και Ιθάκης παρεμβάσεις στους μαθητές εντός του σχολείου.

Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στην θεματική ενότητα που αφορά τις εξαρτήσεις και περιλαμβάνουν τρείς διαφορετικές δράσεις: Μια 2ωρη ευαισθητοποίηση για την εξάρτηση από το ίντερνετ και το ηλεκτρονικό παιχνίδι, μια 2ωρη ενημερωτική παρέμβαση για την φύση και την πρόληψη των εξαρτήσεων και ένα διήμερο βιωματικό εργαστήριο διάρκειας 8 ωρών με θέματα ψυχοκοινωνικής αγωγής (Διαχείριση συναισθημάτων, τεχνικές της επικοινωνίας, διαφορετικότητα κτλ) που άπτονται της πρόληψης των εξαρτήσεων. Οι δράσεις αυτές έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και θα καλύψουν τις ανάγκες όλων των Γυμνασίων Κεφαλληνίας και Ιθάκης που υλοποιούν την «Θεματική Εβδομάδα».

Το τελευταίο δεκαήμερο ο «Απόπλους» συμμετείχε στις Θεματικές Εβδομάδες του 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου και του Γυμνασίου Πάστρας. Στο Αργοστόλι υλοποιήθηκε η παρέμβαση για το ίντερνετ στην Α’ Γυμνασίου και η παρέμβαση για τις εξαρτήσεις σε 4 τμήματα της Β’ και Γ’ Γυμνασίου. Στο Γυμνάσιο Πάστρας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2ήμερο βιωματικό εργαστήριο στους μαθητές και των 2 τμημάτων της Γ’ τάξης. Ο κύκλος αυτών των παρεμβάσεων θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες έως και το τέλος Μαΐου.

Τέλος να αναφερθεί πως τον «Απόπλου» επισκέφτηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου το 3ο Γυμνάσιο Βόλου με 48 μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής στους στην Κεφαλλονιά. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο και ακολούθησε ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργείας του Κέντρου και ανοιχτή συζήτηση με τα στελέχη του.