Πλημμυρισμένη… πολιτεία έτους 2019

Ντροπιαστικές και παράλληλα λυπηρές για μια σύγχρονη κοινωνία οι εικόνες της ακόμη για μια φορά πλημμυρισμένης Πυλάρου μας. Ο τόπος μας επλήγη ξανά από σφοδρή βροχόπτωση με ορμητικότατους χείμαρρους να κάνουν την δυσάρεστη εμφάνισή τους. Οι συνδημότες δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερο το παιχνίδι με τα νεύρα και την υπομονή τους, καθώς κάθε φορά που βλέπουν τον τόπο τους ημιδιαλυμένο από τα καιρικά φαινόμενα, δε θίγεται μόνο η περιουσία τους, δεν κινδυνεύει μόνο η ακεραιότητά τους, αλλά κυρίως εμπαίζεται η ζωή και η αξιοπρέπειά τους.

Κάποιοι αντί να κοιτούν το φεγγάρι, προσέχουν το δάχτυλο που τους το δείχνει. Κάποιοι εστιάζουν στο δέντρο, αντί για το δάσος. Είναι αδιανόητο πολιτικοί φορείς της περιοχής αντί να ασχολούνται με το ακανθώδες αυτό κοινωνικό ζήτημα και με το ρίσκο οι άνθρωποι να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους και να γίνουν ναυαγοί σ’ αυτά λόγω των ορμητικών νερών από τις πλημμύρες, αυτοί να νοιάζονται για πράγματα που μπορούν να διευθετηθούν αργότερα και δεν είναι τόσο σημαντικά όσο το προκείμενο. Αλήθεια, πώς θα αντιδρούσαν εκείνοι, αν έβλεπαν τα έπιπλα του σπιτιού τους να επιπλέουν; Πώς θα αντιδρούσαν αν έτρεχαν να μαζέψουν την πραμάτεια τους και τα υπάρχοντά τους από τα λασπόνερα; Πώς θα αντιδρούσαν αν ήξεραν ότι πρέπει να δαπανήσουν από το πουθενά χρήματα που δεν τους περισσεύουν, ώστε να μπορούν να κατοικήσουν αξιοπρεπώς με την οικογένειά τους; Πώς θα αντιδρούσαν αν έβλεπαν τα μαγαζιά τους να βουλιάζουν και τα προϊόντα τους να αχρηστεύονται;

Η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει επιτέλους να πάψουν να παίζουν κρυφτό πίσω από το δάχτυλό τους. Οφείλουν άμεσα και αμέσως να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των ήδη υπαρχουσών μελετών και αν χρειαστεί, στην εκπόνηση νέων με παράλληλη διενέργεια τεχνικών έργων, ώστε να πάψει αυτή η διαπόμπευση του τόπου μας και κυρίως να πάψει η απειλή της ακεραιότητας των κατοίκων της περιοχής μας, η οποία κλυδωνίζεται με την εμφάνιση μιας φθινοπωρινής βροχής.

Είναι προφανές ότι η προηγούμενη Διοίκηση, σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, κληροδότησε μεγάλα ψεγάδια και παραλείψεις στην τωρινή διοίκηση, με καθυστερήσεις στη λήψη πρωτοβουλιών και στη διεξαγωγή έργων. Ευχή μας να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό και τώρα. Χρειάζεται μία άμεση απάντηση ευθύνης από την Πολιτεία, ώστε η Πύλαρος να κατακτήσει το αυτονόητο: Αξιοπρέπεια στην καθημερινότητά της.

* Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Δημοτικός σύμβουλος
του νέου Δήμου Σάμης Κεφαλληνίας – επικεφαλής
του συνδυασμού «Δημοτική Συνείδηση»