Πνίγεται η χώρα στα σκουπίδια

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της αποφάσισε χθες η ΠΟΕ – ΟΤΑ με τη χώρα να βρίσκεται στο έλεος των σκουπιδιών.

Οι συνδικαλιστές δεν έκαναν δεκτή τη βελτιωτική πρόταση που τους παρουσίασε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με συνέπεια η απεργία να συνεχίζεται εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, με τα σκουπίδια σε κάθε γειτονιά να σχηματίζουν λόφους και τους ειδικούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Δημόσια Υγεία.

Όπως είπε ο πρόεδρός της Νίκος Τράκας θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην μείνει κανείς στον δρόμο και να περάσει η πρότασή της που κατατέθηκε και σήμερα στον Πρωθυπουργό.

Αναφορικά με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες είπε ότι θα αυξηθεί το προσωπικό ασφαλείας για να μην υπάρξει πρόβλημα στη δημόσια υγεία.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει μετά την κινητοποίηση η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει εκ νέου σχετικά με τη στάση που θα ακολουθήσει.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Στη σχετική ανακοίνωση η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας χαρακτηρίζεται εποικοδομητική, τονίζεται ότι έγινε σε καλό κλίμα και προστίθεται ότι: 

  1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.
  2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.
  3. Κατέστη επίσης σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.
  4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

 

Υπενθυμίζεται πως αργά το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί την Τρίτη, η τροπολογία της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού.

Η τροπολογία με τίτλο «Επανακαθορισμός του πλαισίου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας των Ο.Τ.Α α΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών» εντάχθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προβλέπει την υπογραφή νέων συμβάσεων για όσους εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιοι Δήμοι θα προχωρήσουν στις συμβάσεις και θα καλύψουν τις αναγκαίες πιστώσεις.

Απώτατο όριο για την έναρξη των νέων συμβάσεων είναι η 31η Μαρτίου 2018. Προβλέπεται επίσης ότι εντός Ιουλίου οι δήμοι θα υποβάλουν αιτήματα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις οικονομικές δυνατότητές τους.

Θα ακολουθήσει σχετικός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ όπου το όριο της ηλικίας θα αυξάνεται κατά πέντε έτη. Προβλέπεται ακόμη πρόσθετη μοριοδότηση για όσους υποψήφιους έχουν εργαστεί στο παρελθόν ως συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας.

«Βουνά» σκουπιδιών

Εφιαλτική είναι η κατάσταση με τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους.Τα βουνά σκουπιδιών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες διαμορφώνουν αποπνικτική ατμόσφαιρα και συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με το οποίο η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου, κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη.

Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι και καταστηματάρχες της Αθήνας και άλλων πόλεων της Ελλάδας, καθώς τα βουνά των σκουπιδιών έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς σε αρκετές περιοχές τα σκουπίδια έχουν καλύψει ακόμα και τις εισόδους των σπιτιών, ενώ τα ποντίκια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους.

Όλες οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο.

Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο και να κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις από τους πολίτες, προσωπικό ασφαλείας της ΠΟΕ – ΟΤΑ επιχειρεί από χθες να αποσυμφορήσεις την κατάσταση, ωστόσο αυτό, μπορεί να μην είναι αρκετό.

Νέα υπέρβαση του ορίου στις μετρήσεις του όζοντος

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, την Τρίτη υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 14:00 παρατηρήθηκαν υπερβάσεις τόσο στον σταθμό της Λυκόβρυσης με 228 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όσο και στον σταθμό των Θρακομακεδόνων με 216 μικρογραμμάρια, ενώ το όριο συναγερμού είναι τα 240.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης απορριματοφόρα ιδιωτικής εταιρείας

Στο μεταξύ, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αναμένεται να βγουν σήμερα τα οχήματα της ιδιωτικής εταιρείας ώστε να ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών στον κεντρικό δήμο, μετά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Στη διάρκεια της ημέρας θα αρχίσουν και οι ψεκασμοί στους κάδους για την αποφυγή μολύνσεων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υπέγραψε την απόφαση για ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων και σήμερα θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα το καθάρισμα από τα «βουνά» των σκουπιδιών.

Η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία προχώρησε χωρίς την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μετά τις αλλεπάλληλες χθεσινές προσπάθειες από τα μέλη της και της κατάληψης του χώρου όπου συνεδρίαζαν, από εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Η ανάθεση σε ιδιώτη προβλέπει την αποκομιδή 1.200 τόνων σκουπιδιών, μέσα σε τρεις ημέρες, ενώ οι συμβασιούχοι σε γενική συνέλευση θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

«Η αποκομιδή από ιδιώτη κοστίζει στον δημότη 137 ευρώ τον τόνο, ενώ με τους εργαζόμενους είναι γύρω στα 60 ευρώ» δήλωσε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Σοφία Εξαδαχτύλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm».

Σύμφωνα με την κ. Εξαδαχτύλου και σήμερα κυκλοφορούν στους δρόμους δώδεκα απορριμματοφόρα του δήμου με προσωπικό ασφαλείας. «Βγάζουμε ενισχυμένο προσωπικό ασφαλείας και το πρόσωπο της πόλης άλλαξε με τη δική μας δουλειά» είπε.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος για την καθαριότητα, Θωμάς Ψαρράς, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως σήμερα θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί στα σκουπίδια για την αποφυγή μολύνσεων. «Έχουμε έγγραφα από τη Διεύθυνση Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Σήμερα θα ξεκινήσουμε τους ψεκασμούς» είπε.

σκουπίδια

σκουπίδια

σκουπίδια

σκουπίδια

σκουπίδια

σκουπίδια