Που πάτε ρε …Καραμήτροι;

Γεγονός της Χρονιάς η συνένωση Ιονίου Πανεπιστημίου ΤΕΙ Ιονίων, βάσει της οποίας η Κεφαλονιά βρέθηκε για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια με τρείς Πανεπιστημιακές Σχολές

Στις 30 του περασμένου Οχτώβρη ανακοινώνεται με δελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ευρεία συνάντηση σχετικά με τις προοπτικές συνεργασιών και συγχωνεύσεων τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, παρουσία της βουλευτίνας, του δημάρχου κ.λπ.

Στις 10 Νοεμβρίου δημοσιοποιούνται οι προτάσεις της Επιτροπής Γαβρόγλου σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Εν ολίγοις, τα δύο υφιστάμενα τμήματα του ΤΕΙ στο Αργοστόλι γίνονται Πανεπιστημιακά και το Τμήμα (Ηχου και Μουσικών Οργάνων) του Ληξουρίου …μεταναστεύει στην Κέρκυρα.

Από κει πέρα αρχίζει το θέατρο του παραλόγου στην Κεφαλονιά που το δώσαμε στις 5 Δεκεμβρίου με τον πρωτοσέλιδο τίτλο του ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ «ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ» δημοσιεύοντας άρθρο μας για τη συγχώνευση Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Τέσσερεις μήνες μετά οι βασικές επισημάνσεις εκείνου του άρθρου που δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο και αναποτελεσματικότητα στις όποιες κινήσεις από μεριάς Κεφαλονιάς είναι δυστυχώς …επίκαιρες.

Λέγαμε, λοιπόν, πριν 4 μήνες:

«Το πρόβλημα της ενοποίησης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αποτελεί πολιτική βούληση της Κυβέρνησης. Κατά τα φαινόμενα ο κύκλος των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έκλεισε.

Το να αντιμετωπίζεις λοιπόν την εξαγγελθείσα ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με τοπικιστικά κριτήρια και να απομονώνεις το πρόβλημα σε ένα Τμήμα μιας πόλης, είναι πέρα για πέρα λάθος».

Σήμερα 4 μήνες μετά, το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται από μεριά Κεφαλονιάς.

Η Δημοτική Αρχή και σύσσωμη η αντιπολίτευση κάτω από την πίεση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και μικροσυμφερόντων μέχρι τώρα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΜΙΣΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ (ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ …ΜΙΣΗ) ότι η Κεφαλονιά αποκτάει δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα μετά από 35 χρόνια από την ίδρυση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ!

Ολες οι ενέργειες και (σχεδόν) όλων επικεντρώνονται σε ένα λάθος στόχο που εκφράζεται με ένα λάθος σύνθημα:

«Το ΤΗΜΟ δεν πάει πουθενά! Να μείνει στο Ληξούρι!».

Εν ολίγοις όλοι (ή σχεδόν όλοι) ζητάνε το ΤΗΜΟ Ληξουρίου να μείνει στο Ληξούρι ακόμα και ως τμήμα …του ΤΕΙ, παραβλέποντας, ξεχνώντας ή έστω εν αγνοία, ότι τα ΤΕΙ έχει δρομολογηθεί ως μνημονιακή υποχρέωση από την εποχή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και του αλήστου μνήμης Αρβανιτόπουλου και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013, να κλείσουν και μάλιστα το ταχύτερο.

Ακόμη και ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης ο οποίος στο Δημοτικό Συμβούλιο τις 3 Δεκεμβρίου είχε ομολογήσει ότι «σε ένα χρόνο θα κλείσουν όλα τα ΤΕΙ της χώρας» υπερακοντίζει σήμερα του συνθήματος …«το ΤΗΜΟ να μείνει στο Ληξούρι ακόμη και ως τμήμα ΤΕΙ», προσθέτοντας ότι «είμαι τρελός εγώ και θα γίνει όπως το θέλων»!!!

Με κείνα και με τ’άλλα ελάχιστοι ασχολούνται με τον σωστό στόχο.

Το αποτέλεσμα;

Μια ανερμάτιστη ταχτική, ενταγμένη σε μικροπολιτικά παιγνίδια, ακόμη και σε μικροσυμφέροντα.

Δίχως το μοναδικό σαφή και ξεκάθαρο στόχο προοπτικής για το ΤΗΜΟ και το Ληξούρι:

Να γίνει το ΤΗΜΟ Πανεπιστημιακό και να μείνει στο Ληξούρι!

Ο δήμαρχος, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχει κάνει στην θητεία του, «την κάνει κοπάνα» και …(στην κυριολεξία) εξαφανίζεται από το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κέρκυρας 5 και 6 Δεκεμβρίου παρ’ ότι ήταν βασικός ομιλητής (ως πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ) και απουσιάζει ακόμη και από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα!

Τέσσερεις μήνες μετά δεν έχει δώσει την παραμικρή εξήγηση για την εξαφάνισή του δείχνοντας τουλάχιστον ενοχή.

Ισως αν παρευρισκόταν τότε στην Κέρκυρα και κυρίως αν συμμετείχε στις συζητήσεις που έγιναν «μπροστά και πίσω από τις κουρτίνες» για την ενοποίηση του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με μια ευάριθμη διαπαραταξιακή αντιπροσωπία του Δημοτικού Συμβουλίου τα πράγματα σήμερα να ήταν διαφορετικά.

Ισως για νάχουν να καταγγέλλουν όλοι εκ του ασφαλούς σήμερα τον υπουργό …πως δεν τους δέχεται έστω και αν δύο ημέρες (5 και 6/12) τους περίμενε στην Κέρκυρα.

Εδώ που τα λέμε κι έτσι όπως ευκαιριακά γίνεται ο χειρισμός του θέματος δεν θα ξένιζε ακόμη και αν το ψήφισμα 368/3-12-2017 του Δημοτικού Συμβουλίου …δεν στάλθηκε καν στον Υπουργό Παιδείας!

Ξενίζει όμως η πρόσφατη ανακοίνωση (27/3) της διαπαραταξιακής σύνθεσης Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου που προαναγγέλλει τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και ξενίζει:

Πρώτον, για την ανοίκεια και άδικη επίθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την απόφαση της 17ης Μαρτίου σχετικά με το θέμα της ενοποίησης των δύο ιδρυμάτων. Δηλαδή η απόφαση δεν θα ήταν «έωλη» (αν και μάλλον «αίολη» θέλουν να πουν χαρακτηρίζοντας «αναξιόπιστη» την απόφαση) και «απαράδεχτη» αν έλεγε «το ΤΗΜΟ Ληξουρίου να μείνει ακόμη και ως τμήμα του ΤΕΙ στο Ληξούρι»;

Δεύτερον, για την προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης όταν εξόφθαλμα διαστρεβλώνονται δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα και μάλιστα σε λάθος ημερομηνία 17/2/ 2018 αντί …6/12/2017 «περί απορροφήσεως του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Πανεπιστήμιο Ιονίου».

Ποιος αλήθεια διαφωνεί με «την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο» και ποιος έχει αντίρρηση αυτό να γίνει «για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» όπως πραγματικά είπε ο Πρωθυπουργός;

Τρίτον, η παράγραφος «Κοινή πεποίθηση όλων υπήρξε ότι όλες οι ανωτέρω δηλώσεις και παραλείψεις κατατείνουν στο οριστικό κλείσιμο των τμημάτων του ΤΕΙ στην Κεφαλλονιάς» δεν προσφέρει για το επιδιωκόμενο, αλλά για μικροπολιτικές προσπάθειες να μετατεθούν οι όποιες πολιτικές ευθύνες για το νομοτελειακό κλείσιμο των ΤΕΙ Πανελλήνια. Και αυτό γιατί το ΤΕΙ στην Κεφαλονιά δεν κλείνει!

Και δεν κλείνει, γιατί τα δύο από τα τρία τμήματα του ΤΕΙ Κεφαλονιάς έχει ήδη εξαγγελθεί ότι θα γίνουν Πανεπιστημιακά!

Ενώ για το τρίτο (το ΤΗΜΟ), ο αγώνας πρέπει να πάει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από το καταδικασμένο «να μείνει το ΤΕΙ στο Ληξούρι» στο ελπιδοφόρο «να γίνει το ΤΗΜΟ Ληξουρίου Πανεπιστημιακό»!

Αντί λοιπόν να αναλώνονται οι πολιτικοί ταγοί της Κεφαλονιάς σε λεονταρισμούς του τύπου «ανοίγουμε πόλεμο» (σαν τον «πόλεμο» που άνοιξαν στην Γέφυρα και τον Πλατύ Γιαλό…) και παρελκυστικές ανακοινώσεις, καλό θα είναι σήμερα στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο να αφήσουν τις κορώνες, τα ψηφίσματα «σεντόνια» που ούτε καν αποστέλλονται και τις ατέρμονες συζητήσεις και να διαμηνύσουν στον Υπουργό Παιδείας έξι και μόνο λέξεις:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Τ.Η.Μ.Ο. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΑΙ  ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ!

Ιδού το Ληξούρι …ιδού και το Πανεπιστημιακό Τ.Η.Μ.Ο., κύριοι!

ΤΗΜΟ Ληξουρίου
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο