Πριν είναι πολύ αργά…

ΠΗΓΑ τις προάλλες να πετάξω τα σκουπίδια στον κάδο απορριμμάτων και μου ήρθε το αίμα στο κεφάλι.

Και οι δύο κάδοι, που βρίσκονται λίγο πιο κάτω από το σπίτι μου, ήταν τίγκα. Δε χωρούσε καρφίτσα!

Ο ένας κάδος γεμάτος πλαστικά μπουκάλια και άλλος βιβλία, αμέτρητα βιβλία!

Ακριβώς δίπλα από τους κάδους απορριμμάτων ήταν σχεδόν άδειοι οι δύο κάδοι ανακύκλωσης πλαστικών και χαρτιού!

Δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο το περιστατικό που ανέφερα πιο πάνω. Όπου σταθείς και όπου βρεθείς θα δεις τα θλιβερά αποτελέσματα της απίστευτα μεγάλης έλλειψης ευαισθησίας και κοινωνικής ευθύνης!

Πετάνε έπιπλα, στρώματα, μπάζα, σκουπίδια όπου τους γουστάρει γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το περιβάλλον και αδιαφορώντας για το μέλλον των ίδιων τους των παιδιών που στο τέλος θα πληρώσουν τη νύφη.

Όσο για τους καπνιστές (όχι όλοι αλλά ένα μεγάλο ποσοστό) πετάνε τα αποτσίγαρά τους και τα άδεια πακέτα όπου να’ ναι. Στο δρόμο, στη θάλασσα, στις αμμουδιές, αρκεί να απαλλαγούν από αυτά.

Οι ασυνείδητοι οδηγοί πιστεύουν ότι οι δρόμοι είναι δικοί τους και εκσφενδονίζουν από το παράθυρο ότι δεν χρειάζονται. Δε θα ξεχάσω ένα περιστατικό που έζησα το περασμένο καλοκαίρι. Τη στιγμή που προσπερνούσα ένα αυτοκίνητο ο οδηγός πέταξε το άδειο πλαστικό ποτηράκι του καφέ από το παράθυρό του πάνω στο δικό μου αυτοκίνητο. Έκοψα λίγο ταχύτητα και τον συμβούλευσα ευγενικά να προσέχει. «Εσύ να προσέχεις ρε… ποιος είσαι εσύ που μου κάνεις παρατήρηση…» μου είπε άγρια ξεστομίζοντας αρκετά «γαλλικά». Εγώ απλά πάτησα γκάζι για να μη φάω και… ξύλο!

Πρέπει πάντως να ομολογήσω ότι οι αρμόδιες αρχές καταβάλουν προσπάθειες για την καταπολέμηση του προβλήματος αλλά δυστυχώς τα μηνύματα για την ανάγκη της ανακύκλωσης μπαίνουν από το ένα αυτί πολλών και βγαίνουν από το άλλο χωρίς να αγγίξουν καν τον εγκέφαλό τους!

Πιστεύω απόλυτα ότι ενώ ο κορωνοϊός θα καταπολεμηθεί και σε κανά δυό χρόνια θα αποτελεί θλιβερή ανάμνηση, η ανθρώπινη ανευθυνότητα δύσκολα θα εξαλειφθεί.

Εκτός βέβαια από τους ανεύθυνους έχουμε και τους βλάκες που τα ξέρουν όλα και είναι ανεπίδεκτοι μάθησης! Και εδώ το πρόβλημα είναι διπλό. Πρώτο δεν γνωρίζουν ότι είναι βλάκες και δεύτερον θεωρούν τους εαυτούς τους έξυπνους!

Επικρατεί, λοιπόν, όλη αυτή η αδιαφορία και ανευθυνότητα την ώρα που ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!

Ο πλανήτης μας στενάζει και πολλοί αρνούνται να το καταλάβουν.

«Ο κόσμος οδεύει προς μια καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη τον 21ο αιώνα, μετά από θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2020», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, καλώντας να «υπάρξει ειρήνη με τη φύση».

«Το 2020 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά για τον πλανήτη. Υπήρξε η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας μόλις το ρεκόρ του 2016 με λιγότερο από το ένα δέκατο του βαθμού», ανέφερε εκπρόσωπος της NASA.

Ο γενικός γραμματέας του WMO (ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ) Πέτερι Τάαλας υπογράμμισε ότι «Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο είναι τώρα τόσο ισχυρή όσο η δύναμη της φύσης»!

Στη χρονιά που πέρασε σημειώθηκαν, όπως είναι γνωστό, πρωτοφανείς σε έκταση καταστροφές. Τεράστιες πυρκαγιές στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στον Αμαζόνιο ακόμα και στη Σιβηρία όπου αποτεφρώθηκαν τεράστιες εκτάσεις. Παράλληλα οι πάγοι στην Αρκτική μειώθηκαν με αυξανόμενο ρυθμό, άρχισε μια εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό ενώ σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Και το άκρως ανησυχητικό είναι ότι οι επιστήμονες αναμένουν ένταση των καταστροφών την προσεχή δεκαετία αν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχιστούν με τον σημερινό ρυθμό υπογραμμίζοντας συνάμα ότι στο τέλος του 2020 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ήταν 1,25 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προ-βιομηχανική περίοδο».

Οι βιομηχανικοί ρίποι μπορεί να φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την καταπόνηση του περιβάλλοντος. Οι κυβερνήσεις φαίνεται να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πρέπει, όμως, και εμείς σαν πολίτες να συμπεριφερόμαστε με ευθύνη και να κάνουμε ότι μπορούμε για να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν φιλόξενο πλανήτη. Και η ανακύκλωση είναι μια πρακτική που πρέπει να τηρούμε ευλαβικά.

Σκουπιδότοπος δίπλα από τον κάδο απορριμμάτων. Η αναισθησία τρυπάει ντουβάρια!
  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com