Προς φορολογική εξομοίωση βουλευτών-πολιτών

“Πρόκειται για μια ουσιαστική συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει δημόσια”

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Kontra Channel, στην εκπομπή του Μάκη Κουρή, “Επί του Πιεστηρίου”, προανήγγειλε τροπολογία με την οποία θα εξισώνονται πλήρως φορολογικά οι βουλευτές με τους υπόλοιπους πολίτες.

Ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε και μία παρέμβαση που θα αφορά το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των παλαιών βουλευτών, οι οποίοι με τον νόμο Κατρούγκαλου, «λογίζονται στο ίδιο επίπεδο με τον δημόσιο υπάλληλο που θέλει να φύγει με 15ετία στον ιδιωτικό τομέα και του υπολογίζεται ως σύνταξη ένα μικρό κλάσμα της μισθοδοσίας. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν και από πάνω υπάρχει και ένας λαϊκισμός που λέει πως “όταν βγήκαν βουλευτές τα φάγανε”» σημείωσε ο κ. Βούτσης, υπενθυμίζοντας πως «από το 2012 δεν υπάρχει συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για τους βουλευτές».

Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει τροπολογία την επόμενη εβδομάδα για την «πλήρη φορολογική εξομοίωση των βουλευτών με την κατάργηση του 25%» για το οποίο δεν υπήρχε φορολόγηση και θα καταργηθεί.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: “Πρόκειται για μια ουσιαστική συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει δημόσια γιατί εδώ και χρόνια οι βουλευτές έχουν φύγει από τις πρόνοιες του Ζ’ ψηφίσματος της μεταπολίτευσης. Αυτά έχουν τελειώσει. Έχουν υπάρξει ουσιαστικές μειώσεις ως εισόδημα και θα υπάρξει και πλήρης φορολογική εξομοίωση. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει”.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι στις αρχές Ιουνίου θα έρθουν προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, διορθωτικές παρεμβάσεις στον Κανονισμό της Βουλής σε όλα τα θέματα που έχουν σημειωθεί δυσλειτουργίες, π.χ. στον τρόπο που εισάγονται τα νομοσχέδια, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, κ.α.

Όπως είπε θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε κάθε υπουργείο να έχει μια συγκεκριμένη μέρα για να υποβάλλονται οι ερωτήσεις στον υπουργό ώστε να μην υπάρχει αιτιολογία απουσίας του. Επίσης πρόσθεσε ότι θα έρθει μια σειρά ρυθμίσεων στις οποίες οι τροπολογίες θα μπαίνουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα ομαδοποιούνται οι τροπολογίες και στο τέλος θα διεξάγεται ειδική συζήτηση, επ’ αυτών. Αλλά όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής «θα πρέπει να συνηθίσουμε να έρχονται μικρότερα νομοθετήματα».