«Πόλεμος» για τη γέννηση νέου ταμείου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ την περασμένη εβδομάδα έβαλε φωτιά στο ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε συνδικαλιστές και παρατάξεις για το παρόν και το μέλλον του νέου Ταμείου Υγείας και Επικούρησης των ΜΜΕ. 

Στο επίκεντρο βρέθηκε η προκήρυξη εκλογών για νέο ΔΣ, κίνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από όλες τις συνδικαλιστικές Ενώσεις. Στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ εστάλησαν εξώδικα από την ΕΣΠΗΤ και τους τεχνικούς της ΕΡΤ, ενώ οι δημοσιογραφικές Ενώσεις και η ΠΟΣΠΕΡΤ ζήτησαν την αναβολή των εκλογών.

Η σφοδρή διαμάχη που έχει ξεσπάσει εδώ και δεκαπέντε ημέρες εξηγείται με την ανάγνωση του νέου Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, στο οποίο ενσωματώθηκαν όλες οι διατάξεις του νόμου Πετρόπουλου, και αυτή που μετατρέπει τους πρώην μετόχους του παλιού ΕΔΟΕΑΠ σε απλούς «ασφαλισμένους», κάτι που σημαίνει ότι χάνουν όλα τα δικαιώματα που είχαν στο παρελθόν.

Οι σημερινές αντιδράσεις από όσους τον περασμένο Νοέμβριο είχαν συμμαχήσει (συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ) προκειμένου να ψηφίσουν τα μέλη τού τότε Οργανισμού «Ναι» στις αλλαγές δεν επηρεάζουν πλέον σε τίποτε τις εξελίξεις.

Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, το μόνο που θα κρίνουν είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο στη δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού ταμείου, που θα διαχειρίζεται έσοδα εκατομμυρίων ευρώ.

Θυμίζουμε τα έσοδα που θα έχει ο Οργανισμός: ασφαλιστικές εισφορές από 40.000 και πλέον ασφαλισμένους από όλα τα ΜΜΕ και εργοδοτικές εισφορές, το 2% επί του τζίρου όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ, καθώς και το κουτσουρεμένο «αγγελιόσημο»-εισφορά 2% επί των διαφημίσεων στο internet για όλες τις ιστοσελίδες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που διανέμουν υπηρεσίες περιεχομένου στην Ελλάδα.

(typologies.gr)