«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…»!

«Πως να κρυφτείς απ’ τα παιδιά έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…» τραγούδησε ο μεγάλος Σαββόπουλος και έστειλε ένα διαχρονικό μήνυμα!

Αυτοί οι στίχοι του μεγάλου τραγουδοποιού μου ήλθαν στο μυαλό διαβάζοντας το πανό των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου που ξεκίνησαν κατάληψη στο προκάτ σχολείο τους.

«ΣΤΟ ΣΑΠΙΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΤΕ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ»!!!

Τα είπαν όλα οι πιτσιρικάδες μέσα σε 15 μόνο λέξεις!

Και αν δεν το καταλάβατε με 15 λέξεις και με τον τρόπο που τα λένε οι πιτσιρικάδες στείλανε το μήνυμα στους μεγάλους και στη Δημοτική Αρχή για την εξαγγελθείσα και δημοπρατούμενη εντός των ημερών επισκευή του σχολείου τους στο κτίριο του 2ου και 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου (παλιό Θηλέων) πίσω από τον ΟΤΕ.

Εδώ και καιρώ έχω καταθέσει την άποψή μου από τις 5/3/2018 συνδέοντας το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Αργοστόλι με την ανάγκη για επικαιροποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ ) της πόλης.

Την επαναλαμβάνω με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις αλλά και τις δημοπρατήσεις των πέντε σχολικών κτιρίων της Κεφαλονιάς που εξαγγέλθηκαν από τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (ΚΤΥΠ ΑΕ) μεταξύ αυτών και ης επισκευής του 2ου – 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ και του 4ου Δημοτικού Αργοστολίου με 1.185.000 ευρώ.

«Νέα κτίρια για το 2ου Γυμνασίου, το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και για δύο (τουλάχιστον) παιδικούς σταθμούς – νηπιαγωγεία.

Η επισκευή καταπονημένων κτιρίων από τους σεισμούς και ξεπερασμένων εκπαιδευτικών προδιαγραφών είναι αν όχι «πεταμένα λεφτά» σίγουρα πάντως δεν είναι μια σοφή λύση. Έτσι λοιπόν η κατασκευή νέων κτιρίων είναι η ενδεδειγμένη λύση με ζητούμενο μόνο την περιοχή που θα πρέπει να ανεγερθούν»

Και κατέληγα με συγκεκριμένη πρόταση:

«Σίγουρα στο ΟΤ 257 (ΞΕΝΙΑ) πρέπει να εκμεταλλευτούμε την πρόβλεψη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για σχολική χρήση (παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο αναφέρεται στο σχέδιο) όμως όχι και τα δύο Γυμνάσια στην ίδια περιοχή (οικόπεδο ΞΕΝΙΑ όπως προτείνεται) για ευνόητους λόγους αποφυγής συγκεντροποίησης.

Ένα Γυμνάσιο πρέπει να γίνει σίγουρα στη Νότια πλευρά της πόλης προς την ΒΙΠΕ, όπως άλλωστε προβλέπεται στο ΓΠΣ (1Αβ3), σε οικόπεδο είτε από τα υπάρχοντα στην ιδιοκτησία του Δήμου στο νέο σχέδιο, είτε από αγορά και ένα στην Βόρεια πλευρά στο ΟΤ 257 (ΞΕΝΙΑ).

Επίσης δύο κτίρια προσχολικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί) μπορεί να γίνουν στα καθορισμένα από το ΓΠΣ οικοδομικά τετράγωνα 257 (ΞΕΝΙΑ) και 57 (παλιού παιδικού νοσοκομείου πάνω από την πλατεία)».

Θα πρόσθετα σήμερα και επειδή στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση και για νέο κτίριο του 4ου Δημοτικού να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη (που δεν έχει γίνει) που θα περιλαμβάνει και τη διαφορά του κόστους για ένα νέο κτίριο από να επισκευαστεί το υπάρχουν και αν καταλήξει η μελέτη στην αναγκαιότητα νέου κτιρίου αυτό να ανεγερθεί στη σημερινή του θέση.

Δέκα ζητήματα για τη σχολική στέγη.

  1. Το θέμα της σχολικής στέγης στην Κεφαλονιά με τις 100 προκάτ σχολικές αίθουσες είναι αδιαμφισβήτητα μακράν το σημαντικότερο όλων!
  2. Για πολλούς και διάφορους λόγους το πρόβλημα της σχολικής στέγης συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια και διογκώθηκε με το σεισμούς το 2014!

Για το τι έφταιξε και πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα έχουν γραφτεί πολλά και θα γραφτούν ακόμα περισσότερα, με το πλέον βέβαιο να είναι ότι η Δημοτική Αρχή επαναπαύθηκε ή και πλανήθηκε από τις μεγαλοστομίες του κάθε Χρυσοχοϊδη που έκανε πασαρέλα επάνω στον πόνο του Κεφαλονίτη.

Αν έλλειπε η ΕΛΜΕΚΙ να κρατάει το θέμα στην επικαιρότητα με τις κινητοποιήσεις της και κάποιοι σύλλογοι γονέων (όπως του 2ου Γυμνασίου) μαζί και οι μαθητικές κοινότητες, το πρόβλημα θα είχε ξεχαστεί. Αυτή είναι η αλήθεια, αρέσει δεν αρέσει!

  1. Δεν υπάρχει κανένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης του προβλήματος της σχολικής στέγης!

Όχι μόνο στο Αργοστόλι αλλά και σε όλη την Κεφαλονιά!

Σε τρεις μήνες κλείνουν …πέντε χρόνια από τους σεισμούς του 2014 και το ζήτημα των σεισμόπληκτων σχολείων είναι στον αέρα ! Πριν από 60 χρόνια το 1959 η δικιά μου γενιά μπήκε στο νέο κτίριο του Γ’ Δημοτικού Σχολείου …6 χρόνια μόλις μετά τους σεισμούς του 1953, την ίδια περίπου περίοδο με το Α’ Δημοτικό, το Γυμνάσιο Αρρένων και το Γυμνάσιο Θηλέων σ’ένα ισοπεδωμένο Αργοστόλι!

  1. Λόγω σεισμών η προσέγγιση του προβλήματος της σχολικής στέγης περιορίζεται μόνο για τα σεισμόπληκτα κτίρια και μάλιστα για την επισκευή τους! Λάθος!

Λόγοι οικονομικοί δεν υφίστανται, είτε γιατί οι προϋπολογισμοί για την επισκευή είναι ήδη υψηλοί και λίγο απέχουν από την ανέγερση νέων, είτε γιατί με τη συνδρομή του Κεφαλονίτη περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου μπορεί να λυθεί η αυξημένη χρηματοδότηση με αναμόρφωση του ΕΣΠΑ και να προβλεφθεί η ριζική του λύση με το νέο ΕΣΠΑ που θ’ αρχίσει να σχεδιάζεται τη νέα χρονιά!

  1. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο ο δήμαρχος σύστησε την εκ του νόμου επιτροπή για την επιλογή χώρων για ανέγερση διδακτηρίων Β/θμιας Εκπ/σης και η οποία επέλεξε τελικά για την ανέγερση νέου διδακτηρίου στο Αργοστόλι, το χώρο δίπλα στο Νάπιερ, όπου τα προκάτ του 3ου Γυμνασίου, ήδη χαρακτηρισμένο για σχολική χρήση από το ΓΠΣ από το 1985 επειδή εκεί βρισκόταν σχολικό κτίριο από την δεκαετία του ’70 ! Πανεύκολη επιλογή, αλλά όχι η ενδεδειγμένη…

Και …προχθές 30/10 συστήθηκε η αντίστοιχη επιτροπή για την Α/θμια Εκπ/ση.

  1. Ειδικά για την προγραμματιζόμενη επισκευή του υπάρχοντος κτιρίου του 2ου-3ου Γυμνασίου (για τη δικιά μου γενιά το Θηλέων), το συγκεκριμένο διδακτήριο δίχως περιστροφές «έχει φάει τα ψωμιά του»!

Είναι ένα παλιών παιδαγωγικών προδιαγραφών κτίριο, με προαύλιο χώρο ασφυκτικά μικρό, καταπονημένο από τους αλλεπάλληλους σεισμούς (έχει ήδη επισκευαστεί στο φέροντα οπλισμό του για όσους δεν γνωρίζουν) και «πνιγμένο» μέσα στον πολεοδομικό ιστό του κέντρου της πόλης.

Συν τοις άλλοις προορίζεται να στεγάσει δύο σχολεία, σε ακτίνα 100 μέτρων από άλλα τρία σχολεία μέσα στο κέντρο της πόλης και επί πλέον έχει επιλεγεί η ανέγερση άλλου ενός σχολείου επίσης σε μικρή απόσταση (σημείο 5) δίπλα στο Νάπιερ.

  1. Για τους χώρους που θα ελευθερωθούν (στο σημερινό 2ο – 2ο Γυμνάσιο και δίπλα στο Νάπιερ) έχω προτείνει τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και κατασκευή υπόγειων πάρκινγκ σε μια περιοχή που ήδη ασφυκτιά και τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα της στάθμευσης θα γίνει εκρηκτικό αν δεν έχει ήδη γίνει.
  2. Θα είναι εγκληματικό λάθος για την πόλη και την εκπαίδευση με ελαφρά την καρδιά να επισκευαστεί το υπάρχον κτίριο του 2ου-3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, να μην εξεταστεί η δυνατότητα ανέγερσης νέου κτιρίου στο 4ο Δημοτικό, όπως και της κατασκευής δύο διδακτηρίων προσχολικής εκπαίδευσης.

Είναι λάθος, μεγάλο λάθος, που δόθηκαν αφειδώς υποσχέσεις οι οποίες σήμερα δεν υλοποιούνται.

Και ακόμα μεγαλύτερο λάθος ότι δεν αναλαμβάνεται η ευθύνη και μονίμως μετατίθεται …στους άλλους!

  1. Η παρουσία του Κεφαλονίτη Θόδωρου Γαλιατσάτου στην Περιφέρεια και στην Διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων είναι λάθος να μην αξιοποιηθεί για την εξεύρεση των πόρων για την επίλυση της «απέραντης σχολικής παραγκούπολης» όχι μόνο στο Αργοστόλι, αλλά και στο Ληξούρι, τη Σάμη, την Πάστρα, τα Μεσοβούνια.
  2. Έστω και την ύστατη ώρα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’όλους ότι η σχολική στέγη είναι μακράν το σημαντικότερο πρόβλημα στην Κεφαλονιά!

Ως επιμύθιο

Το ότι σήμερα βρίσκονται τα παιδιά στα κάγκελα (στην κυριολεξία, γι’αυτό και δίχως εισαγωγικά) κάτι σοβαρό συμβαίνει και πλέον δεν έχουν θέση άλλες υποσχέσεις !

Τουλάχιστον ας θυμηθούν αυτοί που τους οφείλουν μια απάντηση τα δικά τους νιάτα…

Όσο περισσότερο γίνει κατανοητός ο ξεσηκωμός των παιδιών, τόσο και πιο κοντά θα έλθει η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ας γίνουν επιτέλους γενναίες κινήσεις για την σχολική υποδομή με νέα κτίρια και μαζί νέους κοινόχρηστους χώρους και χώρους στάθμευσης στο Αργοστόλι, με την επικαιροποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Αργοστολίου !

Υ.Γ. Για όσους έχουν την ψευδαίσθηση ότι ξεμπερδεύουν με τα παιδιά, είτε λέγοντας τους ψέματα, είτε έστω παραμυθιάζοντάς τους, θα τους συνιστούσα να ακούσουν το τώρα στην συγκυρία των καταλήψεων το τραγούδι του μεγάλου Σαββόπουλου…