Ρόδη Κράτσα: «Πρέσβειρα» της Ε.Ε. στα Ιόνια Νησιά

Ν. Γκισγκίνης

ΓΙΑ ΤΗΝ 9η ΜΑΗ

Η «βαρύνουσα» δήλωση και το πολιτικό «μήνυμα»  της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την 9η Μάη, αποτέλεσε και αποτελεί πρόκληση που δημιουργεί σήμερα και πάντα δικαίωμα απάντησης, σε όποιον όπως την κ. Κράτσα ανοσιουργεί και στρατολογεί την ιστορική μνήμη και τις θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων ενάντια στο φασισμό, στο καπιταλιστικό της όραμα.  

Η 9η Μάη δεν είναι, όπως λέει η κ. Περιφερειάρχης, η ημέρα εξύμνησης «…του ονείρου της Ενωμένης Ευρώπης…» των Μονοπωλιακών Ομίλων, που οι εργαζόμενοι το έχουν «…στην καρδιά τους…», αλλά είναι η μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Είναι μέρα τιμής, μνήμης και υπόκλισης στα εκατομμύρια νεκρών που έπεσαν στη μάχη για την ήττα του ναζισμού.  Δεν είναι, η μέρα που διαφημίζονται «…τα Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης….» των εκατοντάδων εκατομμυρίων που πηγαίνουν για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ούτε η μέρα που προβάλλονται οι «…νέες ευκαιρίες…» που δίνει η Ε.Ε που είναι «…ένας φάρος ανθρωπίνων αξιών στον σύγχρονο, βίαιο και ανασφαλή κόσμο μας…».  Είναι  η Μέρα που συμβολίζει το διαχρονικό μήνυμα νίκης , αισιοδοξίας και ελπίδας των λαών που η κ. Κράτσα και οι υπόλοιπες πολιτικές και «αυτοδιοικητικές» αστικές δυνάμεις ως εκπρόσωποι της ΕΕ, επιδιώκουν να σβήσουν, γιορτάζοντάς την, ως “μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ρ. Κράτσα

Οι στοχεύσεις  τους είναι προφανείς και φυσικά δεν είναι μόνο ότι  η αστική τάξη ουδέποτε συμβιβάστηκε με την ιστορική  πραγματικότητα που λέει ότι,  το καθοριστικό χτύπημα στο τέρας του ναζισμού το έδωσε η ΕΣΣΔ, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς,  με την συμβολή και των αντιστασιακών κινημάτων της Ευρώπης και με πρωτοπόρα τα Κομμουνιστικά Κόμματα, όταν οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρείχαν σημαντική βοήθεια στη ναζιστική Γερμανία, με σκοπό να την αξιοποιήσουν ως δύναμη κρούσης ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. 

Είναι και το μήνυμα που πρέπει να στείλουν σήμερα, ότι περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να κτυπηθεί η ελπίδα στο όραμα της εργατικής τάξης, να τσακιστεί πάση θυσία η προσδοκία, η αγωνιστικότητα και η πίστη στη δύναμή της, στον αγώνα για να αντικαταστήσει το δρόμο της αδυσώπητης καπιταλιστικής ανάπτυξης με το δρόμο του σοσιαλισμού. Ένα δρόμο  που ο εργάτης θα μπορεί να μορφώνεται, να παράγει πολιτισμό, αλλά και ο καλλιτέχνης να μπορεί να ψαρεύει, να καλλιεργεί,να δημιουργεί. Να απολαμβάνουν όλοι, όλο αυτό τον πλούτο που παράγουν  με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό. Επιδιώκουν επίσης σήμερα περισσότερο από ποτέ, να κλονίσουν όσους παλεύουν με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος και η μόνη απάντηση στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά και θρέφει τον ναζισμό – φασισμό, προκαλεί φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά για τους λαούς, προς όφελος των κερδών των λίγων.

Αποτελεί λοιπόν πρόκληση ολκής το μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την 9η Μάη, που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και επιπλέον για τον λόγο ότι η πατρίδα μας και τα νησιά μας, είναι συνδεδεμένα με δεσμούς αίματος με την Αντιφασιστική πάλη των λαών της Ευρώπης, ενάντια στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Είναι αυτονόητη υποχρέωση σήμερα να μην σιωπά κανένας στις προκλήσεις, γιατί ο δρόμος που άνοιξε με την οικοδόμηση για πρώτη φορά του σοσιαλισμού και το κτύπημα του φασισμού δεν έχει κλείσει, παραμένει ανοιχτός -παρά την προσωρινή οπισθοχώρηση- και η εργατική τάξη δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη.

Η «δική» τους Ευρώπη του καπιταλισμού, των μονοπωλίων, της φτώχειας, της ανεργίας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, δεν έχει καμιά σχέση με την Ευρώπη των λαών και του σοσιαλισμού και γι αυτό παίρνουν τα μέτρα τους.

Μόλις πέρυσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  υιοθέτησε ένα απαράδεκτο ψήφισμα που όχι μόνο ξεπλένει τον φασισμό και τον ναζισμό, αλλά χαρακτήρισε ως βασικό υπεύθυνο για τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο την ΕΣΣΔ. Σε αυτήν την προσπάθεια, όμως, δεν συνέβαλλαν μόνο ακροδεξιές, συντηρητικές και αντιδραστικές δυνάμεις, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση, ανήμερα μάλιστα της Αντιφασιστικής Νίκης , συνυπέγραψε αυτό το απαράδεκτο ψήφισμα της ΕΕ, που αποσκοπεί μεταξύ άλλων, στην παραπλάνηση των λαών και την επανεγγραφή της ιστορίας.

 Η θεωρία εξάλλου των δυο άκρων, που η Ε.Ε. την έχει  κάνει επίσημη ιδεολογία της, προσπαθεί να εξισώσει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό. 

Είναι «γελασμένοι» αν νομίζουν ότι αυτή η εποποιία μπορεί να λησμονηθεί, αν νομίζουν ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να συκοφαντηθεί με τέτοιες ανιστόρητες μεθοδεύσεις. 

Στην Ελλάδα η ναζιστική θηριωδία και οι ντόπιοι συνεργάτες της στην περίοδο της κατοχής και αργότερα, ευθύνονται για τις xιλιάδες θύματα πατριωτών, την εκτέλεση των  200 κομμουνιστών στην Καισαριανή και των πέντε ΕΑΜιτών στο Ληξούρι, τα μπλόκα και τα θυσιαστήρια του πατριωτισμού στην αδούλωτη Κοκκινιά, την Καλογρέζα, την Βιάννο, τον Χορτιάτη, το Κούρνοβο, το Δίστομο, τα Καλάβρυτα  κ.α., αργότερα για τα κολαστήρια στα Γιούρα, την  Μακρόνησο, τον Αι Στράτη,  τις εκτελέσεις  του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη κ.α. που έγιναν ποιήματα του Ρίτσου, του Λειβαδίτη, του Μπρέχτ, του Νερούδα και μουσικές του Μίκη, του Καμπανέλη, του Σοστακόβιτς κ.α..

Αυτήν την 9Η Μάη επιχείρησε να συσκοτίσει, να παραχαράξει και να σβήσει η Περιφερειάρχης με συνεταίρους σε αυτήν την επιδίωξη την παράταξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και άλλους «αυτοδιοικητικούς» και πριν από όλους, τους υμνητές του Χίτλερ, την παράταξη της Χρυσής Αυγής.

Φυσικά και δεν αποτέλεσε έκπληξη η μηδενική αντίδραση της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ) αφού το μήνυμα της Περιφερειάρχη για την 9Η Μάη, και το όραμα της Ε.Ε. για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων,  είναι κοινό τους όραμα.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να απαντήσουν στην πρόκλησή τους με όλη την δύναμη που έχουν και οργανωμένα, για να μην πληρώσουν σήμερα τη νέα καπιταλιστική κρίση που φέρνει νέους πολέμους, φτώχεια και φασισμό,  για να φέρουν στο προσκήνιο των εξελίξεων τις δικές τους ανάγκες και κυρίως την ανάγκη της εποχής μας: Τον αγώνα για τον Σοσιαλισμό.

 Η  μνήμη δεν σβήνει, η Ιστορία δεν παραχαράζεται 

Νίκος Γκισγκίνης

Περιφερειακός Σύμβουλος Κεφαλονιάς

-Ιθάκης της Λαϊκής Συσπείρωσης