Σε απόλυτη κατάρρευση ο «Θαλασσόμυλος»

Συνέχεια εγκατάλειψης και απόλυτης αδιαφορίας της Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Κεφαλονιάς: Σήμερα, αναφερόμαστε στο Δημοτικό Κτιριακό Συγκρότημα «Θαλασσόμυλος» που βρίσκεται μετά το Ορφανοτροφείο και πριν τις Καταβόθρες.

Το Συγκρότημα αποτελείται από τρία μεγάλα Κτίρια (σε σχήμα Π) δίπλα στη θάλασσα, ανεγερμένο σε έκταση 7.860 τ.μ., πλακόστρωτους εξωτερικούς χώρους, παρτέρια και δενδροφυτεύσεις, ενώ «φιλοξενεί» τον πρώτο «σταθμό» του φαινομένου των «Καταβοθρών». Μάλιστα, στο ένα Κτίριο, υπάρχει και η γνωστή «φτερωτή ρόδα» που γυρίζει με την δύναμη της Καταβόθρας.

Τα τελευταία χρόνια, από το 2011, που σταμάτησε να λειτουργεί η επιχείρηση εστίασης στο Συγκρότημα, άρχισε σταθερά η απόλυτη κατάρρευση, μιας Δημοτικής Επένδυσης που έζησε «μέρες δόξας» από το 1985 έως και το 2010.

Ο «Θαλασσόμυλος» επί 25 χρόνια ήταν ένα από τα «σημεία αναφοράς» ολοχρονικά των Αργοστολιωτώνα και όχι μόνον.

Η επιχείρηση εστίασης που λειτουργούσε, το Καφενείο, το Εκθετήριο (και πωλήσεις τοπικών προϊόντων και κρασιών) του Κοινωνικού Συνεταιρισμού ΡΩΤΑ, η αίθουσα εκδηλώσεων, ο επισκέψιμος χώρος της «φτερωτής» και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες τα τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, προσέφεραν μοναδικές στιγμές απόλαυσης, διασκέδασης και ξενάγησης σε επισκέπτες και θαμώνες.

Στους καιρούς λειτουργίας και «δόξας» του Θαλασσόμυλου, μεγάλα τουριστικά περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες, είχαν φιλοξενήσει αφιερώματα στο μοναδικό αυτό χώρο (π.χ. tripa-dvisor.com.gr, momen-tsbook.blogspot.gr).

Σήμερα, όλα τα παραπάνω αποτελούν, δυστυχώς, παρελθόν, και εκεί που πριν έσφυζε από ζωή, τώρα κυριαρχεί η ερείπωση, η βρωμιά, τα σκουπίδια, η εγκατάλειψη…

Τα Κτίρια στο έλεος του χρόνου και των βανδαλιστών, «αντιστέκονται» περιμένοντας υπομονετικά, το «σωτήρα» που θα τους ξαναδώσει πάλι «ζωή»!

Τα λουκέτα στις ξύλινες πόρτες, «αμπάρωσαν» τον Θαλασσόμυλο!

Τα μισογκρεμισμένα παντζούρια κρέμονται από τους μεντεσέδες! Τα λεηλατημένα παραθύρια, «μπαλώθηκαν» από τους υπεύθυνους του Δήμου με σανίδες και καδρόνια, ενώ ο εσωτερικός εξοπλισμός, ό,τι απέμεινε από τις λεηλασίες, είναι κατεστρεμένος!

Επιπλέον, τα κανάλια που περνούν τα νερά των Καταβοθρών, είναι βρώμικα, μέσα στο βούρκο και στα σκουπίδια, αποτελώντας εστίες μόλυνσης.

Και όλα αυτά, δύο μόλις βήματα από το «Νέο Αργοστόλι» και τους «Κρεμαστούς Κήπους» της «Νέας Πλατείας».

Εξω από το Θαλασσόμυλο περνούν καθημερινά, κυρίως κατά την τουριστική σεζόν, εκατοντάδες επισκέπτες μας, ξένοι και Ελληνες, αλλά και ντόπιοι, και «εισπράττουν» αυτή την τραγική εικόνα του ρημαδιού!

Η φωτογραφική απεικόνιση με το φακό του «Η», μαρτυρά τα προαναφερόμενα, σε μια προσπάθεια να αφυπνισθούν οι υπεύθυνοι της Δημοτικής μας Αρχής, που από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της (2011), απλά δεν έκαναν τίποτε για να λειτουργήσουν, αλλά και να προστατεύσουν ένα τεράστιας αξίας περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, των Αργοστολιωτών, των Κεφαλονιτών!

Η ερείπωση και οι βανδαλισμοί, αλλά και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής, έφεραν το «Θαλασσόμυλο» σε κατάσταση απόλυτης κατάρρευσης!


Το ιστορικό του «Θαλασσόμυλου και η …κατάντια του!


Η έκταση 7.860 τ.μ. που βρίσκεται και το κτιριακό συγκρότημα του Θαλασσόμυλου βρέθηκε στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ από απαλλοτρίωση με τους σεισμούς του 1953.

Στο Δήμο Αργοστολίου παραχωρήθηκε με χρησιδάνειο από τις 18/7/1984 για 30 χρόνια.

Ο Δήμος το 1985 επί Δημαρχίας Καλαφάτη κατασκεύασε το κτιριακό συγκρότημα και αξιοποίησε τις «πρώτες» Καταβόθρες.

Το συγκρότημα λειτούργησε αρχικά από τον Δήμο ως εστιατόριο και χώρος κοινωνικών εκδηλώσεων και το κεντρικό κτίριο ως καφενείο. Εκεί είχε κατασκευαστεί και η φτερωτή που γύριζε με το νερό που χάνεται στις Καταβόθρες.

Στη Δημαρχεία Βαγγελάτου το κτίριο νοικιάστηκε σε ιδιώτη κι έτσι πήγε μέχρι που έκλεισε οριστικά στη Δημαρχία Παρίση.

Επί Δημαρχίας Φόρτε (συνέχισε και επί Τσιλιμιδού) το αριστερά κτίριο λειτούργησε από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΡΩΤΑ του Δήμου.

Εν τω μεταξύ ο επαγγελματίας που το δούλευε έκλεισε την επιχείρηση, ο Δήμος δεν το ξανανοίκιασε και από το 2011 το κτιριακό συγκρότημα είναι εγκαταλειμμένο και ρημάζει.

Ο Θαλασσόμυλος που καταρρέει αποτελεί άλλη μία μελανή σελίδα στις τόσες άλλες που χαρακτηρίζουν την εικόνα εγκατάλειψης της δημοτικής περιουσίας από την Δημοτική Αρχή Παρίση.

Με το νόμο 4049/2012 ο Θαλασσόμυλος και συνολικά η έκταση των 7.860 τ.μ. περιήλθαν στον Δήμο Κεφαλονιάς μαζί με άλλα τρία ακίνητα (ακίνητα Φισκάρδου, Πλατύ Γιαλό και Τουριστικό Περίπτερο Αίνου).

Είναι άγνωστο αν μέχρι σήμερα ο Δήμος έχει μεταγράψει την έκταση στην ιδιοκτησία του.

Με την 129/16-6-2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η δωρεάν παραχώρηση δύο κτηρίων εκ των τριών του συγκροτήματος κτηρίων του κτήματος «Θαλασσόμυλου» στο «ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ.

Τρία χρόνια μετά η απόφαση ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ και κατά τα φαινόμενα ούτε καν είναι στους σχεδιασμούς του Δήμου. Άλλωστε σήμερα απαιτούνται πολλά λεφτά για να γίνει επισκευή των εξαθλιωμένων κτιρίων.

Πάντως πέρυσι στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 29/5/2017 ο δ.σ. Σπύρος Σαμούρης

έθεσε το θέμα της κατάρρευσης και μη εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων του δημοτικού κτιρίου του Θαλασσόμυλου.

Ο Αναπληρωτής Δημάρχου Διονύσης Λυκούδης, απάντησε (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Η» την επομένη της συνεδρίασης 30/6/2017) ότι «έχει ήδη καταρτισθεί μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και για την ολοκλήρωση του σχεδίου λείπει μόνο η μουσειολογική μελέτη, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εκπόνησης. Αμέσως μετά από το Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου, θα κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση για ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Θαλασσόμυλου».

Πάντως ένα χρόνο μετά…

Καμία μελέτη για το Θαλασσόμυλο δεν έχει εγκριθεί από το ΔΣ.

Καμία μουσειολογική μελέτη δεν έχει ανατεθεί και δεν έχει εγκριθεί από το ΔΣ και

Καμία «ολοκληρωμένη πρόταση για ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Θαλασσόμυλου» δεν έχει κατατεθεί από τον Δήμο Κεφαλονιάς.

Άλλη μία μεγαλόστομη υπόσχεση αποδεικνύεται …φούσκα!