Στενή συνεργασία της ΠΙΝ με τους Απόδημους, και δρομολόγηση δράσεων των δύο Φορέων από κοινού

Στην “Εβδομάδα Αποδήμων 2016”, που πραγματοποιήθηκε για 17η συνεχή χρονιά στην Κεφαλονιά, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις εργασίες των θεματικών ενοτήτων, ενώ την τελευταία ημέρα προήδρευσε σε σύσκεψη παρουσία όλων των διοικητικών συμβουλίων των αποδήμων Κεφαλλήνων και Θιακών.
Απόδημοι από όλες τις γωνιές του πλανήτη, από τον Καναδά, τη Ν. Αφρική, την Αμερική μαζί με την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, συζήτησαν, έθεσαν στόχους και αιτήματα και συναποφάσισαν με τον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο, την χάραξη νέας συνεργασίας προς όφελος του τόπου και των ξενιτεμένων Επτανησίων.
Η σύσκεψη
Στη σύσκεψη που έκλεισε τις εργασίες της διοργάνωσης, τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους απόδημους, τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει στην πατρίδα, οι εκδηλώσεις που ζητούν να διεξαχθούν από κοινού και -φυσικά- το θέμα της ψήφου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Τουριστικής Προβολής Σπύρος Γαλιατσάτος, ο περιφερειακός σύμβουλος Νικόλας Βαλλιανάτος, ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Βαγγέλης Κεκάτος, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Oμοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων κ. Βλάχος, εκ μέρους του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ο κ. Κονιδάρης, πρόεδροι και εκπρόσωποι διοικητικών συμβουλίων από Αδελφότητες, Συλλόγους και  σωματεία του εξωτερικού και της υπόλοιπης Ελλάδας.
“Είναι η πρώτη φορά που Περιφερειάρχης τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μας και αυτό δείχνει ότι ξεκινά νέα περίοδος στις σχέσεις απόδημων και πατρίδας” δήλωσαν οι ομογενείς, ευχαριστώντας τον κ. Γαλιατσάτο.
Κωδικοποιημένα τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της σύσκεψης έχουν ως εξής:
Με την επίβλεψη και την επιμέλεια του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που ήδη έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με τις επαφές όλων των αποδήμων, θα ενταθεί η επαφή μεταξύ Περιφέρειας – Συλλόγων Αποδήμων για ανταλλαγή πληροφοριών και ειδήσεων.
* Το ενημερωτικό δελτίο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα βρίσκεται στη διάθεση των αποδήμων για να φιλοξενούνται οι απόψεις και οι θέσεις τους σε ζητήματα που αφορούν τον ελληνισμό της διαποσποράς.

* Το αίτημα των αποδήμων για ψήφο θα μεταφερθεί από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα και να ασκηθεί πίεση στην πολιτεία για ψήφο στους απόδημους, ως ελάχιστο χρέος στους Έλληνες της διασποράς.
* Να καταβληθεί προσπάθεια για θερινά σχολεία και δομές εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά των ομογενών, με την επιμέλεια του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο ήδη έχει δημιουργήσει εθελοντικά δομή που, όμως, χρειάζεται ενίσχυση και επέκταση λειτουργιών. Επίσης θα εξεταστεί η δυνατότητα ανταλλαγής φοιτητών με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα Ιόνια καθώς και η φιλοξενία της νεολαίας των Ιόνιων Νησιών την καλοκαιρινή περίοδο.
* Να διεξαχθούν εκδηλώσεις τόσο με τους Κεφαλλονίτες και Θιακούς της Αθήνας και του Πειραιά όσο και με τους ομογενείς στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες όπως η διεξαγωγή εκδήλωσης προς τιμή του Ιωάννη Φωκά – Βαλεριάνου, γνωστού με τον όνομα Χουάν ντε Φούκα, Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου, που έδωσε το όνομά του στο στενό ανάμεσα στη νήσο Βανκούβερ και τις ΗΠΑ καθώς και η συμμετοχή πολιτιστικών σωματείων των αποδήμων στις εκδηλώσεις που διεξάγονται στα Ιόνια Νησιά.
* Προσπάθεια ανανέωσης του ετήσιου συνεδρίου, με απολογισμό, νέες ιδέες και πρακτικά αποφάσεων για να χαραχθεί μια νέα βάση και μεγαλύτερη ουσία στις εργασίες της “Εβδομάδας Αποδήμων”.
O χαιρετισμός του Περιφερειάρχη
Στον χαιρετισμό του, τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της “Εβδομάδας Αποδήμων” ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δήλωσε τα εξής:
“Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια χαιρετίζω τη διεξαγωγή της «εβδομάδας Αποδήμων», που πραγματοποιείται για 17η συνεχιζόμενη χρονιά.
 Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την αγάπη των αποδήμων για την πατρίδα, την ανάγκη της συμβολής για τη διοργάνωση εξαιρετικών εκδηλώσεων και τη διατήρηση ισχυρού δεσμού με τη γη της Κεφαλονιάς.
Χαίρομαι που οι συμπατριώτες μας έφυγαν αλλά δεν ξέχασαν, έμειναν στενά συνδεδεμένοι μαζί μας, κερδίζοντας το σεβασμό και την εκτίμηση όλων μας.
Oι Κεφαλλονίτες και οι Θιακοί της διασποράς, προσαρμόστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες στις χώρες που μετοίκισαν, εργάστηκαν, πρόκοψαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους και ανέπτυξαν έντονη κοινωνική και επιχειρηματική δράση. Δεν έπαψαν ποτέ να διατηρούν και να προβάλλουν τη δική μας ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά, συμμετέχουν στα δρώμενα της πατρίδας μας, παρεμβαίνουν και βοηθούν όπου παραστεί ανάγκη και κυρίως – κι αυτό είναι το πιο σημαντικό- μεγαλώνουν τα παιδιά τους μεταλαμπαδεύοντας την αγάπη για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και την ανάγκη επιστροφής στις ρίζες συχνά και με κάθε ευκαιρία.
Χαίρομαι λοιπόν διπλά που σας καλωσορίζω, πρώτον με το θεσμικό μου ρόλο ως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και δεύτερο ως Κεφαλλονίτης, περήφανος για την προκοπή και την αξιοπρέπεια των συμπατριωτών μου στο εξωτερικό.
Στην εποχή της ταχύτατης διάδοσης των ειδήσεων γνωρίζω ότι τα νέα της πατρίδας μας φτάνουν γρήγορα και σε εσάς, επιτρέψτε μου όμως μια σύντομη ενημέρωση για τα όσα έχουμε καταφέρει να κάνουμε μέχρι σήμερα για τα νησιά μας, ως Περιφέρεια.
Καταρχήν η ιστορική γέφυρα Ντε Μποσέ, που τμήμα της είχε καταρρεύσει το 2011 και έκτοτε παρουσίαζε προβλήματα, αποκαταστάθηκε και ενισχύθηκε και σήμερα πλέον μπορεί ο καθένας να θαυμάζει τη μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα της Ευρώπης.
Σε καλό δρόμο βρίσκεται η αποκατάσταση του δρόμου στο Χάρακα, προκειμένου να πάρει τέλος η ταλαιπωρία στο οδικό δίκτυο και οι περιοχές στην Άσο, το Φισκάρδο να ανασάνουν και να λυθεί το ζήτημα της καλής πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών.
Εργολαβίες εκτελούνται σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου για την αποκατάσταση από τις ζημιές που είχε προκαλέσει ο σεισμός αλλά και όπου υπάρχει ζήτημα παρέμβασης. Πιο πρόσφατα από αυτά τα έργα και τις παρεμβάσεις είναι η υπογραφή των συμβάσεων κατασκευής των έργων για την αποκατάσταση και συντήρηση του οδικού δικτύου από Λιβάδι έως την είσοδο Ληξουρίου, του οδικού δικτύου Σάμης – Πυλάρου – Ερίσσου και του οδικού δικτύου στο γύρο της Λάσσης, με συνολικό ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.  
Πολύ σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε τρία σημαντικά έργα πολιτισμού, που σχετίζονται με την ιστορική μας μνήμη και την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας μας κι αυτά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιθάκης και η ανάδειξη και προβολή του μυκηναϊκού τάφου στα Τζαννάτα του Πόρου.
Με την ευκαιρία αυτή να σας ενημερώσουμε ότι ετοιμάζουμε μια εκστρατεία επιστροφής των 6 αγαλμάτων και μελών των ελληνιστικών χρόνων που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Ξι και μεταφέρθηκαν στην έκθεση αρχαιοτήτων στο Φρούριο της Πύλου. Είναι χρέος της πολιτείας η επιστροφή των γλυπτών στην Κεφαλονιά και ζητούμε τη συνδρομή σας για να γίνει η φωνή μας και οι διεκδικήσεις μας πιο ισχυρές.
Συνάμα για την ιστορία μας, γεγονός που ενδιαφέρει και εσάς που καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση της παράδοσής μας, υπογράψαμε ήδη σύμβαση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη συγγραφή επιστημονικού εγχειριδίου με την ιστορία των Ιονίων Νήσων, που θα διδάσκεται σε όλα τα σχολεία των νησιών μας, αλλά θα μπορούσε με τη δική σας συνδρομή να διδάσκεται και στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Κι επειδή μιλάμε για τα σχολεία, είμαστε περήφανοι γιατί, καταβάλλοντας όλες μας τις προσπάθειες, καταφέραμε να φτιάξουμε ένα σχολικό συγκρότημα στολίδι: το 1ο και 2ο 12θέσια Λύκεια Αργοστολίου στην περιοχή Φαραώ.
Φυσικά, εκτός της προσπάθειάς μας για την ενίσχυση των υποδομών, συνεχίζουμε και εκείνες για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με την τουριστική προβολή των νησιών μας, σε όλα τα ΜΜΕ του εξωτερικού, με όλους τους σύγχρονους τρόπους, με διαρκή εργασία και μεθοδική προσέγγιση.
Τα αποτελέσματα τα βλέπετε, με αύξηση τουριστών για όλα τα νησιά του Ιονίου, σε μια δύσκολη εποχή, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Παραμένουμε λάτρεις της γης της Κεφαλονιάς και των Ιονίων και για το λόγο αυτό προβάλλουμε τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο, με συμμετοχή μας στις εκθέσεις τοπικών προϊόντων, με στήριξη των ντόπιων παραγωγών, συνεργασία για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση των κονδυλίων από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.
Το λάδι και το κρασί της Κεφαλονιάς, το μέλι, η ιχθυοπαραγωγή, τα προϊόντα που με μεράκι και φαντασία παράγουν νέοι άνθρωποι του νησιού μας αλλά και οι επενδύσεις που επιχειρούνται το τελευταίο διάστημα, δείχνουν ότι έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, σοβαρότητας, σταθερότητας για νέες επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, με τις υπηρεσίες μας και με συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καταφέραμε να είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που καταθέτουν πλήρεις φακέλους για όλα τα νησιά για την αδειοδότηση υδατοδρομίων, προκειμένου να είναι η Περιφέρεια Ιονίων νήσων περισσότερο προσβάσιμη και ευκολότερα και γρηγορότερα επισκέψιμη. Η Κέρκυρα έχει ήδη πάρει άδεια, οι Παξοί ακολουθούν η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, το Μεγανήσι, η Λευκάδα και η Ζάκυνθος που ήδη βρίσκονται στο στάδιο για την αδειοδότησή τους.
Μια ενέργεια που με την ολοκλήρωσή της θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα, συνεπώς η τοπική οικονομία και η συγκοινωνική διασύνδεση των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και μεταξύ τους.
Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, αλλά θα ήθελα να σας μεταφέρω την άποψή μας για ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος που αφορά στη δυνατότητα ψήφου των ομογενών. Θα είμαστε ξεκάθαροι: όπως εσείς φύγατε αλλά δεν μας ξεχάσατε, έτσι κι εμείς θεωρούμε ότι είστε πάντα εδώ, στο πλευρό μας, πολύτιμοι συνεργάτες και σταθεροί συνοδοιπόροι στο έργο της ανάπτυξης των νησιών μας. Δεν μπορούμε να σας ξεχωρίσουμε από τους άλλους συμπολίτες μας συνεπώς δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα έχετε λιγότερα προνόμια από τους υπόλοιπους. Τασσόμαστε ευθέως υπέρ της ψήφου της ομογένειας, ως κίνηση ισότητας, δημοκρατίας, ισονομίας. Ως ένδειξη σεβασμού στους ξενιτεμένους μας και τον αγώνα που έχουν δώσει να κρατήσουν ψηλά την πατρίδα και την παράδοση, τη γλώσσα και τον πολιτισμό.
Τέλος, αφού σας ευχαριστήσω ακόμη μια φορά που είστε εδώ, συνεπείς για 17 χρόνια στην συνάντησή σας με την πατρίδα και τις ρίζες μας, θέλω από καρδιάς να εντείνουμε τη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ μας, να αντιμετωπίσουμε από κοινού προβλήματα, να ισχυροποιήσουμε τη θέση της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης και των νησιών μας στον παγκόσμιο χάρτη. Είμαι στο πλευρό σας ότι χρειαστείτε, σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις σας, καλή αντάμωση και του χρόνου με την 18η διοργάνωση της Εβδομάδας των Αποδήμων.

IMG_20160808_115016
Φωτογραφία από τη σύσκεψη που διεξήχθη στην Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς – Ιθάκης
vlaxos_perifereiarxis_galiatsatos
O Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος (Κ) και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπ. Γαλιατσάτος (Δ) με τον Πρόεδρο της Παγκοσμίου Oμοσπονδίας “Oδυσσεύς” Διονύση Βλάχο (Α)