Στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη το πρώτο συλλαλητήριο για τα Σκόπια. Σφίγγει η μέγγενη για τα κόμματα

Με ενδιαφέρον, και για ορισμένες πλευρές με αγωνία, αναμένεται το συλλαλητήριο το οποίο οργανώνεται την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στα πόδια του Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη, για το όνομα των Σκοπίων.

Το «ονοματολογικό», δεν διαπερνά και δοκιμάζει μόνο την κυβερνητική συμμαχία, αλλά επιδρά και στην συνοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κυρίως της ΝΔ, όπου το «πατριωτικό μέτωπο» έχει σημαντικά ερείσματα στην κοινοβουλευτική της ομάδα, αλλά και στο «Κίνημα Αλλαγής», στο οποίο εκτός από τις διαφοροποιήσεις του «Ποταμιού», διαφορετικές απόψεις καταγράφονται και στους καθαρά ΠΑΣΟΚογενείς.

Την φωτιά στο «φιτίλι» την άναψε, προφανώς, η διαφοροποίηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου για την μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου της. Οι καταγραφείσες «διορθωτικές» στην συνέχεια κινήσεις του οποίου (πάντα, όμως, υπό την μορφή της «παραλλαγής στο ίδιο θέμα»…) αντί να κατευνάσουν την κατάσταση, μάλλον την υποδαύλισαν-κυρίως η τελευταία δήλωσή του ότι θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα, κάτι που έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, με τον οποίον υποτίθεται ότι «συμφωνεί απολύτως» ο κ. Καμμένος και «τον εμπιστεύεται απόλυτα»…

Φυσικά, υπάρχει και στην κοινωνία σημαντικό «εθνικό μέτωπο» στο συγκεκριμένο ζήτημα που ταλανίζει την χώρα επί ένα τέταρτο του αιώνα. Με πρώτη και καλύτερη την Εκκλησία, καταγράφονται πολλοί φορείς (Δήμοι, Περιφέρειες, σωματεία και τοπικές οργανώσεις, κυρίως στην Β. Ελλάδα) που εμφανίζονται πρόθυμοι και έτοιμοι να κηρύξουν «ανένδοτο», με αιχμή του δόρατος τα συλλαλητήρια, αρχής γενομένης την προσεχή Κυριακή στην Θεσσαλονίκη.

Και μπορεί μεν ο «άγιος» Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος να εμφανίζεται ως ο πλέον μαχητικός και «ετοιμοπόλεμος», ηγούμενος των φανατικών «μακεδονομάχων», η αλήθεια όμως είναι ότι η τωρινή στάση της κρατούσας Εκκλησίας είναι μεν κάθετα και εμμονικά αντίθετη σε κάθε χρήση του «Μακεδονία», αλλά διαφέρει στους τόνους και τις μαζικές αντιδράσεις από τις αντίστοιχες που είχαν προκληθεί στους δρόμους και τις πλατείες υπό τα… αναπεπταμένα ιερά λάβαρα της εποχής του μακαριστού Χριστόδουλου. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατέθεσε την αντίθεση της Εκκλησίας σε κάθε χρήση του «Μακεδονία», αλλά δεν ενεφανίσθη πρόθυμος (όχι επίσημα, τουλάχιστον…) να λειτουργήσει ως «χορηγός» των συλλαλητηρίων.

«Δυνατό» αλλά όχι λαοσύναξη…

Το (πρώτο) συλλαλητήριο της προσεχούς Κυριακής, δεν αναμένεται να έχει την μαζικότητα των… «μυρίων»  των προηγουμένων προ 25ετίας λαοσυνάξεων. Βεβαίως, θα δημιουργήσει εντυπώσεις (κυρίως τηλεοπτικές, επικοινωνιακές…) με δεδομένο ότι οι συμμετέχοντες θα γεμίσουν την Πλατεία Αριστοτέλους (οι πληροφορίες λένε ότι έχουν νοικιαστεί 400 λεωφορεία και 350 πούλμαν για να μεταφέρουν κόσμο…).

Αυτό, όμως, που θα λειτουργήσει ως «γραδόμετρο» των καθαρά πολιτικών-κομματικών αναταράξεων εξ αιτίας του «μακεδονικού» είναι η συμμετοχή αλλά και ο αριθμός των βουλευτών και κομματικών στελεχών που θα παραβρεθούν στα συλλαλητήρια. Από πλευράς ΑΝΕΛ, έχει δηλωθεί επισήμως ότι οι βουλευτές θα συμμετάσχουν σ’ αυτά-έκπληξη, πάντως, θ’ αποτελέσει τυχόν συμμετοχή και του ίδιου του κ. Καμμένου. Στην ΝΔ (που από την άποψη της κομματικής συνοχής εμφανίζει και το μεγαλύτερο, εν προκειμένω, πρόβλημα…) επίσημη θέση του κόμματος δεν έχει υπάρξει.

Από την ΝΔ

Χαρακτηριστική, όμως, είναι η «απορία» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κ. Κωνσταντίνου Τζαβάρα, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά στην διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης αναρωτήθηκε«Δεν θα πάνε από τη Νέα Δημοκρατία στα συλλαλητήρια; Δεν το καταλαβαίνω αυτό… Είναι δυνατόν να φράξει κανένας τον δρόμο στον βουλευτή;», ενώ συγκεκριμένα για την δική του στάση, απάντησε διφορούμενα «βεβαίως και θα πήγαινα…»

Αλλά και ο κ. Βορίδης, σε δικές του δηλώσεις επί του  θέματος των συλλαλητηρίων, τόνισε πως «σε μια διαπραγμάτευση είναι πολύ θετικό να έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη του κόσμου, έτσι όπως αυτή εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα.  Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία για το ζήτημα αυτό, και θεωρώ θετική την έκφραση της συγκεκριμένης ευαισθησίας αλλά και της συγκεκριμένης οπτικής από τον λαό».

Ερωτηθείς αν θα πάει ο ίδιος στα συλλαλητήρια, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται τα πολιτικά στελέχη έχει πολλές παραμέτρους. Γιατί για να αποφασίσω εγώ αν θα εμφανιστώ, με ενδιαφέρουν πολλά πράγματα, δεν με ενδιαφέρει μόνο η τελική θέση. Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που θα λάβω υπόψη μου για να αποφασίσω αν θα πάω, όπως ο φορέας που διοργανώνει το συλλαλητήριο…»

 Οι ομιλητές
Θα πρέπει, εξ άλλου, να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα συλλαλητήρια των οποίων ηγείτο ο …Χριστόδουλος αλλά τύγχαναν και επίσημης πολιτικής-κυβερνητικής υποστήριξης, στο συλλαλητήριο της Κυριακής, βασικοί ομιλητές θα είναι ο στρατηγός ε.α κ. Φραγκούλης Σ. Φράγκος (επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και φερόμενος παλιά έτοιμος να δημιουργήσει πολιτικό κόμμα,) οι δημοσιογράφοι Σ. Καλόγηρος και Κ. Καραΐσκος από την Θεσσαλονίκη, ο… εκ Κρήτης γνωστός «μαχητικός» ιερέας π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης και ο στρατηγικός σύμβουλος κ. Ν. Λυγερός.

(iefimerida.gr)