Στοπ από κατοίκους στα «έργα» της Μελισσάνης! Καλείται η ΠΙΝ να ξεκινήσει την κατασκευή νέου γεφυριού

Ύστερα από τα γεγονότα της Δευτέρας του Πάσχα στην Μελισσάνη, υπάλληλος της Περιφέρειας, ήρθε στο σημείο που περιγράφουμε στο προηγούμενο άρθρο μας και είπε στους παραβρισκόμενους κατοίκους του χωριού, πως λόγοι έκτακτης ανάγκης, καιρός, επιβάλουν να μπει σωλήνας στο ρέμα, να πέσει χώμα από πάνω, να δημιουργηθεί πρόσβαση για την Μελισσάνη. Πράγματι έτσι και έγινε. Δημιουργήθηκε ένα «μονοπάτι» για πεζούς και μαζί με το άνοιγμα νέας πρόσβασης για αυτοκίνητα από άλλο σημείο, αποκαταστάθηκε κάπως, η πρόσβαση στο λιμνοσπήλαιο.
Να πούμε πως η τοποθέτηση του σωλήνα, έγινε χωρίς τα απαιτούμενα, μέτρα ασφαλείας. Δηλαδή, δεν έπεσε οπλισμένο σκυρόδεμα πάνω από τον σωλήνα, για αποφυγή τυχόν καθίζησης του «νωπού» χώματος που τον καλύπτει και τελικό αποτέλεσμα το σπάσιμό του. Είπαν, (οι κάτοικοι) «εντάξει, είναι για πεζούς η πρόσβαση αυτή, ας γίνει κι’ έτσι να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες του λιμνοσπηλαίου». Χθες το πρωί όμως …εργολάβος με εντολή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, (ΠΙΝ), ξεκίνησε πάνω στη σαθρή αυτή κατασκευή, να προσθέτει υλικό, για να περνούν από πάνω λεωφορεία με επιβάτες για την Μελισσάνη!

Φανταζόμαστε όλοι τι θα γίνει, αν περάσει λεωφορείο πάνω από αυτό το κατασκεύασμα που βλέπετε στις φωτογραφίες!
Να σημειώσουμε πως όλα αυτά, από το πρώτο μπάζωμα, μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα το απόγευμα, έγιναν ερήμην των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΙΝ! Ενημερώθηκαν για το τι γίνεται στην Μελισσάνη, από το διαδίκτυο!
Επειδή θεωρούμε πως πρέπει να γίνει μια παράκαμψη για πεζούς και αυτοκίνητα για την Μελισσάνη, με σωστές προδιαγραφές και ΑΣΦΑΛΕΙΑ, μέχρι να κατασκευαστεί το νέο γεφύρι, ρωτάμε τους κυρίους της ΠΙΝ.
Με το έργο που επιχείρησαν να φτιάξουν σήμερα, θεωρούν πως εξασφαλίζεται η ασφάλεια των διερχομένων αυτοκινήτων και επιβατών από αυτό;
Γιατί η παρέμβαση αυτή, που έχει να κάνει με κόσμο, γίνεται ερήμην των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΙΝ;
Τι είδους έκτακτη ανάγκη, επέβαλε χθες στην ΠΙΝ, την κατασκευή αυτής της παγίδας;
χθες το πρωί λοιπόν, βλέποντας αυτό που γίνονταν στο αυλάκι της Μελισσάνης …κάτοικοι του χωριού, («πλημμυροπαθείς»), σταμάτησαν το «έργο», παρουσία υπαλλήλου των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΙΝ, η οποία, μας δήλωσε, πως η ίδια δεν θα επιτρέψει να περάσουν αυτοκίνητα, «πάνω από αυτό το κατασκεύασμα»! Καλούμε την ΠΙΝ, το ταχύτερο δυνατόν να εξασφαλίσει ΑΣΦΑΛΗ πρόσβαση των τουριστών και κατοίκων στην Μελισσάνη και στο κοιμητήριο του χωριού, για να πάψει η ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο καιρό τώρα.
Καλούμε την ΠΙΝ, να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν, την κατασκευή του νέου γεφυριού, η οποία και θα λύσει οριστικά το πρόβλημα!
Επίσης καλούμε τον Δήμο Κεφαλονιάς, να αναλάβει τις ευθύνες του για το έργο αυτό και να μην κρύβεται πίσω από προγραμματικές συμβάσεις, που καλύπτουν την ανεπάρκειά του να χειριστεί προβλήματα, όπως αυτό της Μελισσάνης.

Τάσος Καβαλλιεράτος


Σκηνές απείρου κάλλους τη Δευτέρα του Πάσχα στο Λιμνοσπήλαιο

Η «ιστορία» πλέον με το γκρεμισμένο γεφυράκι του λιμνοσπηλαίου της Μελισσάνης, είναι γνωστή στους αναγνώστες μας και δεν νομίζουμε πως χρειάζεται λεπτομερής αναφορά σε αυτή. Να πούμε μόνο, πως ύστερα από δυο πλημμύρες που είχε προκαλέσει (η τελευταία τον Σεπτέμβρη του 2015), έχει γκρεμιστεί και η πρόσβαση στην Μελισσάνη γίνεται «μετ’ εμποδίων»!

Να πούμε επίσης πως από την πλημμύρα που είχε προκαλέσει το 2012, η υπόσχεση του νυν Δημάρχου κ. Παρίση, είχε μείνει απλώς υπόσχεση. Την κατασκευή του γεφυριού πια, έχει αναλάβει κατόπιν προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Κεφαλονιάς, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ). Το ενέταξε λοιπόν, το δημοπράτησε, το ανέλαβε εργολάβος και περιμέναμε πως μέχρι τέλος Απρίλη του 2015 θα ήταν έτοιμο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα πριν δέκα μέρες περίπου, η ΠΙΝ να κάνει «τυφλό μπάζωμα» ( δίχως σωλήνα ) για να έχουν πρόσβαση στο πάρκιν του λημνοσπηλαίου, ιχ και πούλμαν.

Το «τυφλό μπάζωμα», έγινε σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα, έχοντας πρώτα λειφθεί υπόψιν η καλοκαιρία και η πρόβλεψη της ΕΜΥ για παράταση αυτής, μέχρι την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, όταν η ΠΙΝ, παίρνοντας καινούργιο δελτίο καιρού, άνοιξε πάλι την ροή του αυλακιού, για αποφυγή τυχόν πλημμύρας. Τη Δευτέρα το πρωί, η ΠΙΝ, έστειλε εργολάβο, να τοποθετήσει δυο σωλήνες ρέματος, να πέσει χώμα από πάνω και να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο λιμνοσπήλαιο.

Τότε κάτοικοι του χωριού, αντέδρασαν σε μια τέτοια λύση, ζητώντας ό,τι έργο γίνει στο σημείο να γίνει κατόπιν μελέτης και επίβλεψης μηχανικού της ΠΙΝ.
Η προσπάθεια τοποθέτησης των σωλήνων σταμάτησε… και τότε εκτυλίχτηκαν σκηνές εξευτελιστικές για το νησί μας, αλλά και για τους τουρίστες που ήθελαν να επισκεφτούν την Μελισσάνη.

13138974_1077445538982545_7422115911939914031_n
Η τοποθέτηση του σωλήνα χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας στο δρόμο της Μελισσάνης

13139235_1032854813460010_8901634236811353511_n