Συζήτηση για θέματα Ημερήσιας Διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς

Γ. Αλυσναδράτος

Μετά τα θέματα που τέθηκαν εκτός Ημερήσιας Διάταξης στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του Σώματος κ. Μάκης Αλυσανδράτος παρακάλεσε να “τρέξουν” σε πολύ γρήγορους ρυθμούς τη συζήτηση της Ημερήσιας Διάταξης, λόγω του μεγάλου αριθμού των θεμάτων, αλλά και της προχωρημένης ώρας.

  •  Ψήφισμα συμπαράστασης στον Δήμο Μήλου για τον επαναπατρισμό της «Αφροδίτης της Μήλου»:

Το θέμα, παρότι ψηφίστηκε ομόφρωνα από όλο το Δ.Σ. ήταν έναυσμα να “ανοίξει” ο επαναπατριμός των Αγαλμάτων του Ξι που επί σειρά ετών εκθέτονται στο Μουσείο Εναελίων της Πύλου και η μη λειτουργία του δικού μας Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο παραμένει κλειστό για τρίτη χρονιά, μετά τους σεισμούς του 2014.

Το θέμα έφερε στο “τραπέζι” ως ειδικός αναγορητής ο δ.σ. της “Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς” κ. Διονύσης Μινέτος, ο οποίος “εκτόξευσε βέλη” για την ευθύνη που έχει η Δημοτική Αρχή, η οποία, όπως είπε δεν έχει “κινήσει τα νήματα” τόσο για την επισκευή και λειτουργία του Αρχαιολογικού μας Μουσείου, όσο και της επιστροφής των Αγαλμάτων του Ξί.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μινέτος, για να τονίσει την σπουδαιότητα των δύο θεμάτων και των επιπτώσεων που έχουν επιφέρει στον Τουρισμό μας, είπε: “Ονειρο ζωής των επισκεπτών της Ελλάδας, είναι να δούν και να γνωρίσουν από κοντά τα μνημεία μας και τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς”. Στην Κεφαλονιά το μόνο που βλέπουν είναι μόνο ένα κλειστό Μουσείο, με κάτι σίδερα γύρω-γύρω”.

Τις θέσεις του κ. Μινέτου στήριξε όλη η αντιπολίτευση, ενώ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Βαγγέλης Κεκάτος, ενημέρωσε ότι “τα αγάλματα του Ξι έφυγαν από την Κεφαλονιά, γιατί τότε δεν υπήρχαν κατάλληλες υποδομές φιλοξενίας”.

Ο αντιδήμαρχος κ. Διονύσης Λυκούδης, με έντονο ύφος, αντέδρασε στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι “η αντιπολίτευση εκμεταλεύεται την ανοχή της συμπολίτευσης, για να λέει αρλούμπες. Η Δ.Α.έκανε την κορυφαία πράξη αντίστασης για τη λειτουργία του Μουσείου στο Αργοστόλι, φέρνοντας το θέμα μέσω των βουλευτών Μανόλη Κόνσολα και Μανόλη Κεφαλογιάννη για συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα”.

Ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης ενημέρωσε ότι έχει ήδη πάει στο Υπουργείο Πολιτισμού τρείς φορές, έχει συναντηθεί με τον κ. Καρύδη, τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου και έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι στατικά το Μουσείο δεν έχει κανένα πρόβλημα, κατασκευή του αείμνηστου Τάκη Παυλάτου, και δεν πρόκειται να καταδεφασισθεί, αλλά θα επισκευασθεί. Μάλιστα, ο Θόδωρος ο περιφερειάρχης, έχει αναλάβει προσωπικά, με δική του πρωτοβουλία, να συντάξει ο ίδιος τη μελέτη βιωσιμότητας του κτιρίου. Η συντήρηση και η επαναλειτουργία του Μουσείου είναι τώρα στο “χέρι του Θόδωρα” και μίλησα μάλιστα προχθές μαζί του για το θέμα”.

Το θέμα ψηφίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους δ.σ.

  •  Εγκριση δωρεάν παραχώρησης Γηροκομείο στη Δ.Ε Σάμης (δημοτικού ακινήτου):

Πρόκειται για το Γηροκομείο της Δωρεάς “Δημήτριος και Λουκία Τζανετάτου”, για το οποίο ο Δήμος δήλωσε ότι αδυνατεί να το λειτουργήσει, και η οικογένεια Τζανετάτου αιτήθηκε να το λειτουργήσει τελικά ο Σύλλογος “Φίλων Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δημήτριος και Λουκία Τζανετάτου”.

Στη συζήτηση του θέματος παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος της Οικογένειας Τζανετάτος κ. Δημήτρης Τζανετάτος, ο οποίος εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του Γηροκομείου μέσω του Συλλόγου, το οποίο θα έχει δικό του Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχει και ο Δήμος με εκπρόσωπό του.

Ο δ.σ. κ. Θόδωρος Φλωράτος εξήγησε στο Σώμα ότι η σύσταση του Συλλόγου, στη σύσταση του οποίου συμμετείχε ο ίδιος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, αλλά και ο αείμνηστος δήμαρχος Σάμης Γεράσιμος Αρτελάρη, κρίθηκε αναγκαία για να μπορέσει ναλειτουργήσει η μονάδα, η οποία είναι πρότυπο Γηροκομείου με απίστευτες υποδομές και εξοπλισμό, και με προοπτική να προσφέρει πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και φροντίδα στους τριάντα ηλικιωμένους που μπορεί να φιλοξενήσει.

Το θέμα ψηφίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους δ.σ. εκτός των κ.κ. Ν. Γκισγκίνη και Γ. Κουρούκλη (Λαϊκή Συσπείρωση).

  •  Εγκριση απευθείας εκμίσθωσης του δημοτικού ακινήτου που λειτουργεί το ΚΤΕΛ:

Η εισηγήτρια του θέματος αντιδήμαρχος κ. Σοφία Γαρμπή ενημέρωσε το θέμα της απευθείας εκμίσθωσης του ακινήτου στην ΚΤΕΛ Α.Ε., λόγω της “κοινοφελούς δράσης” με την εκτέλεση αστικών και υπεραστικών δρομολογίων για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το θέμα ψηφίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους δ.σ. εκτός του κ. Βασίλη Ρουχωτά.

  •  Διαγραφές-επιστροφές οφειλών σε πολίτες:

Το θέμα των διαγραφών-επιστροφών οφειλών σε πολίτες που ψηφίστηκε ομόφωνα, έδωσε αφορμή στο δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Κουρούκλη να φέρει το θέμα της διεκδίκησης από το Δήμο των 58.000 Ευρώ από το ΚΟΙΣΠΕ-ΡΟΤΑ για ενοίκια των κτιρίων που χρησιμοποιούσε. Ο κ. Γκισγκίνης υπενθύμισε ότι ο κ. Κεκάτος στην πρόσφατη συνάντηση των μελών του ΚΟΙΣΠΕ-ΡΟΤΑ δεσμεύθηκε ότι θα φέρει άμεσα το θέμα στο Δ.Σ. και πρότεινε στο Σώμα στις συζητούμενες διαγραφές που συζητάνε να “εισάγουν” και των 58.000 Ε. του ΚΟΙΣΠΕ-ΡΟΤΑ.

Παρότι δέχθηκε την πρόταση του κ. Γκισγκίνη η αντιδήμαρχος Οικονομικών που ήταν εισηγήτρια στο θέμα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. αρνήθηκε, ζητώντας από τον κ. Κουρούκλη να φέρει ολοκληρωμένη και αιτιολογημένη εισήγηση στο Σώμα σε επόμενη συνεδρίαση και να συζητηθεί.

  •  Εγκριση 11ης και 12ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος και αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικ. Έτους 2017:

Το θέμα ψηφίστηκε μόνο από την Δημοτική Αρχή και τον ανεξάρτητο δ.σ. κ. Νίκο Μενάγια.

Οι μεταβολές στους κωδικούς σε έργα, με τις προσταφαιρέσεις ποσών, επέφεραν αντιπαράθεση από την μεριά της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βασίλης Ρουχωτάς μάλιστα, τόνισε ότι “οι αμέτρητες τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού, είναι απαράδεκτες, δείχνει αδυναμία να στηριχθεί και να υλοποιηθεί ο Προϋπολογισμός 2017 που ψήφισε το Δ.Σ. και κάθε φορά που ζητάει κάτι ένας πρόεδρος Χωριού που γνωρίζουμε και μας ψήφισε του κάνουμε το “χατίρι” και κάνουμε τροποποιήσεις, ενώ αν δεν τον γνωρίζουμε και δεν μας ψήφισε τον αφαίνουμε στην απ’ έξω”!

Κατά τη συζητήση τέθηκε και το θέμα των ανταποδοτικών τελών από τις Ανεμογεννήτριες (ΑΠΕ), όπου ακόμα δεν έχουν αποδοθεί τα αναλογούντα ποσά στις Κοινότητες, με την δικαιολογία, σύμφωνα με την κ. Γαρμπή και τον Προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Γεράσιμο Παυλάτο, ότι “δεν έχουν ξεκαθαρισθεί ακόμα από το Υπουργείο τα όρια (σύνορα) κάθε Κοινότητας, την οποία περιμένουν να τους αποστελούν από μέρα σε μέρα”. Σε σχετική του απάντηση ο ανεξάρτητος δ.σ. κ. Γιώργος Τζωρτζάτος, είπε ότι “τα όρια είναι ξεκαθαρισμένα με υπογραφές των τότε Προέδρων των Χωριών”.

Η κ. Γαρμπή μάλιστα είπε ότι ο Δήμος προσπαθεί να δώσει ένα “ασφαλές ποσό ως έναντι, 50.000 Ευρώ, σε κάθε Χωριό, μέχρι να γίνει το ξεκαθάρισμα”!

Το θέμα ψηφίστηκε μόνο από τους δ.σ. της συμπολίτευσης και τον κ. Νίκο Μενάγια.