Συνάντηση με Σκουρλέτη ζητά η ΕΝΠΕ

Ο υπ. Εσωτερικού Παν. Σκουρλέτης

Κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για την οικονομική κατάσταση των Περιφερειών, ζητεί η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οι Περιφέρειες κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία λόγω της δραστικής περικοπής της χρηματοδότησής τους, αλλά και της διαρκούς εκχώρησης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος χωρίς τους αναλογούντες πόρους.

«Διαγράφεται πλέον σοβαρό το ενδεχόμενο Περιφέρειες να μην μπορούν ν’ ανταποκριθούν ούτε σε βασικές ανάγκες τους» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

«Τον τελευταίο καιρό» είπε, εισάγονται και ψηφίζονται στη Βουλή νομοθετικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες «οι Περιφέρειες δύνανται να χρηματοδοτούν αρμοδιότητες από ίδιους πόρους».

Ως τέτοιες αρμοδιότητες ανέφερε χαρακτηριστικά τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία, το πρόγραμμα κολύμβησης μαθητών, το πρόγραμμα μαθητείας, το πρόγραμμα κατασκηνώσεων των παιδιών υπαλλήλων των Περιφερειών, δράσεις τουρισμού και πολιτισμού, αλληλεγγύης και πρόνοιας καθώς και την προσωπική διαφορά στις αποδοχές των υπαλλήλων προσθέτοντας ωστόσο ότι «ενώ οι Περιφέρειες έχουν ελάχιστους ίδιους πόρους που προφανώς δεν επαρκούν για την κάλυψη των εν λόγω αρμοδιοτήτων».

Επίσης υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια μηδενική είναι και η χρηματοδότηση των Περιφερειών για επενδυτικές λειτουργίες.