Συναντήσεις του βουλευτή Παν. Καππάτου στα Υπουργεία

Συναντήσεις στα Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού για την Ιθάκη είχε ο βουλευτής Παναγής Καππάτος ο οποίος εξέδωσε τις ακόλουθες ανακοινώσεις:

Προχθές το μεσημέρι είχαμε πολύ ευχάριστες εξελίξεις για το Δήμο Ιθάκης και τους πολίτες του.

Σε συνάντησή με τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα αυτοδιοίκησης κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σταύρο Τραυλό και το Δήμαρχο Ιθάκης κ. Διονύση Στανίτσα, θέσαμε σημαντικά αιτήματα του Δήμου Ιθάκης για τη στήριξη τόσο των υποδομών του και των υπηρεσιών του σε δυο πεδία.

  • Πρώτον, το αίτημα για χρηματοδότηση, ύψους περί τα 50.000 ευρώ, της συντήρησης του συστήματος αφαλάτωσης και υδροδότησης, μιας κρίσιμης υποδομής για πολίτες και επισκέπτες της Ιθάκης. Ο Υφυπουργός ήταν θετικός προς το αίτημα του Δήμου και προσεχώς θα εγκρίνει τη σχετική χρηματοδότηση. Αυτή η θετική εξέλιξη προστίθεται σε προηγούμενη χρηματοδότηση έργου αξίας 95.000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την κατασκευή νέου αγωγού σύνδεσης της μονάδας αφαλάτωσης με τη δεξαμενή του οικισμού Σταυρού Ιθάκης.
  • Δεύτερον, το αίτημα του Δήμου Ιθάκης για ενίσχυση των υπηρεσιών του με υπάλληλο λογιστικής – οικονομικών για την στήριξη της εύρυθμης διοικητικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου. Και σε αυτό το αίτημα ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προχωρήσει άμεσα η τοποθέτηση υπαλλήλου.

Ευχαριστώ τον Υφυπουργό κ. Λιβάνιο για την άμεση ανταπόκρισή του σε σημαντικά ζητήματα της Ιθάκης σε μια περίοδο με μεγάλες δημοσιονομικές δυσκολίες.

Tην Τετάρτη 24 Ιουνίου, συμμετείχα σε διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σταύρος Τραυλός, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Πολιτισμού, κ. Κατερίνα Μοθωναίου ο  Έπαρχος Ιθάκης κ. Θανάσης Λιβιτσάνης και ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσης Στανίτσας.

Με την κ. Υπουργό συζητήσαμε για ευρύ φάσμα πολιτιστικών θεμάτων που αφορούν την Ιθάκη, συμπεριλαμβανομένων των δυο μουσείων της, της αρχαιολογικής έρευνας στη βόρεια Ιθάκη, τη συντήρηση των ευρημάτων, καθώς και την ανάδειξή τους.

Στη συνέχεια με την κ. Υπουργό και την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, συζητήσαμε και για την εξέλιξη έργων πολιτισμού στην Κεφαλονιά. Συγκεκριμένα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου και τις δρομολογημένες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην επαναλειτουργία του, καθώς και για τη διαδικασία που επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για την εκτέλεση του έργου ανάδειξης και προστασίας του Θολωτού Μυκηναϊκού τάφου Τζαννάτων.

  • Συνάντηση με την Υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου για την ενίσχυση της Ένωσης ΑμεΑ «Υπερίων»

Χθες το μεσημέρι είχα προγραμματισμένη συνάντηση με την  Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν η οριστικοποίηση της χρηματοδότησης με 40.000 ευρώ μιας κρίσιμης υποδομής για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), τις οικογένειές τους και όλους τους συμπολίτες μας που τα στηρίζουν στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Τους προηγούμενους μήνες η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία «Υπερίων» με έδρα το Ληξούρι, ζήτησε να υπάρξει κινητοποίηση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής της, για την επισκευή ακινήτου που θα αποτελέσει τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης και συγκεκριμένα στο Ληξούρι.

Στο νομό μας, όσο και συνολικά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη δομή και είναι πολύ κρίσιμο για τα ΑμεΑ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ να δημιουργηθεί.

Εκεί τα ΑμεΑ θα μπορούν να φιλοξενούνται σε πολύ καλές συνθήκες και να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται ώστε αφενός να διευκολυνθούν στην καθημερινότητά τους οι οικογένειες με ΑμεΑ που δε μπορούν να τα στηρίξουν επαρκώς, αφετέρου να αποφευχθούν οι συνθήκες ιδρυματοποίησης που δημιουργούνται σε κλειστές δομές φιλοξενίας ΑμεΑ στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μετά από πολλές προσπάθειες και συνεργασία τους προηγούμενους μήνες τόσο με το γραφείο της Υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου, όσο και με την Ένωση ΑμεΑ «Υπερίων», είμαστε κοντά σε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα, η σημασία του οποίου είναι αυτονόητη αν σκεφτεί κανείς ότι καμία τέτοια δομή δεν υπάρχει σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και φέρνει τα νησιά μας στην πρωτοπορία σε ένα βασικό τομέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Η κ. Υφυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση εξελίσσεται θετικά και σύντομα θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το έργο αυτό θα επιτρέψει στην Ένωση ΑμεΑ «Υπερίων» να αποκτήσει τις πιστοποιήσεις εγκαταστάσεων υποστήριξης ΑμεΑ για τη συμμετοχή της Ένωσης σε άλλα προγράμματα και δράσεις, για τις οποίες η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Είμαι βέβαιος ότι εκφράζοντας κάθε πολίτη των νησιών μας, απευθύνω τις ευχαριστίες μου στην Ένωση ΑμεΑ «Υπερίων» και στην Πρόεδρο και «ψυχή» της Ένωσης κ. Σοφία Μαροπούλου-Ζαφειράτου, καθώς με τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειές της συμπληρώνει και καλύπτει διαχρονικές αδυναμίες της Ελληνικής Πολιτείας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ειδικότερα της μέριμνας για τα ΑμεΑ. Με την ενεργή στήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών και των οργανώσεών της, μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά πράγματα για τα νησιά μας.

Θερμές ευχαριστίες στην Υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου και στην συμπατριώτισσά μας συνεργάτη της κ. Μενεγάτου, για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα της Ένωσης ΑμεΑ «Υπερίων». Θα πρόκειται για τη σημαντικότερη άμεση παρέμβαση των τελευταίων ετών από την κεντρική κυβέρνηση για τα ΑμεΑ στα νησιά μας, τόσο σε συμβολικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. 

Αυτό αποδεικνύει ότι παρά τις μεγάλες δημοσιονομικές δυσκολίες που προκαλεί ήδη η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και των εσόδων του κράτους λόγω του κορονοϊου, η κυβέρνηση φροντίζει ώστε η κοινωνική πολιτική να συνεχίσει να ασκείται με έργα ουσίας υπέρ των συμπολιτών μας που την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής

 Κεφαλονιάς και Ιθάκης