Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στην Κέρκυρα

Σειρά θεμάτων που αφορούν την αναπτυξιακή  προοπτική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς και ιδιαίτερα θέματα τουρισμού και οικονομίας, συζητήθηκαν στο πλαίσιο σύσκεψης εργασίας με την Περιφερειακή Αρχή, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020 , στις Αλυκές Ποταμού, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία μελών της κυβέρνησης. 

Η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για τα αναπτυξιακά έργα στα Ιόνια Νησιά αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες επενδύσεις με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε όλα τα νησιά. 

«Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να φέρουμε εις πέρας τα αναπτυξιακά έργα αλλά και για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη να δρομολογήσουμε νέα. Θέλουμε όμως να σας θέσουμε και κάποιες ιδιαιτερότητες που έχει η νησιωτική μας Περιφέρεια, οι οποίες ποτέ δεν λήφθηκαν υπόψιν από καμία κυβέρνηση και είναι σημαντικό ότι εσείς εγκαινιάζετε μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική», ανέφερε η Περιφερειάρχης.

Στο πλαίσιο αυτό ,επισήμανε  την ανάγκη για διασυνδεσιμότητα μεταξύ των νησιών (καμία τακτική γραμμή συγκοινωνίας), η οποία θα έδινε ευκαιρίες συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ ζητήθηκε η συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία , ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα με το νερό κυρίως στην Κέρκυρα, την Ζάκυνθο και την Ιθάκη  με έργα άδρευσης και ύδρευσης.

Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της κατανομής των εθνικών πόρων (ΚΑΠ,ΠΔΕ) στις Περιφέρειες, ζητώντας για τα Ιόνια νησιά να ληφθεί υπόψιν  ως βάση για την συνεισφορά τους στο ΑΕΠ, ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και η διευκόλυνση υπαλλήλων με μοριοδότηση ως υπηρετούντων σε παραμεθόριο περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο ζήτημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών της Περιφέρειας που έχει ως  συνέπεια σοβαρές  οργανωτικές λειτουργικές δυσχέρειες και αδυναμίες, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των Υπηρεσιών της σε όλα τα επίπεδα.

Επιπλέον στη σύσκεψη συζητήθηκε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τον νέο Ειδικό Διαβαθμιδικό Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), την επανασύσταση της Υγειονομικής  Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά  και την στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των μικρών, μικρομεσαίων και εποχικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή η Ευρώπη συνολικά να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης, ώστε να βγούμε από την κρίση του κορονοϊού όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι.

«Είπαμε ότι πάμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τη φετινή τουριστική περίοδο, βάζοντας πρώτα την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, σε πρώτη προτεραιότητα και για αυτό και επιμένουμε πάρα πολύ ότι τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως αυτά έχουν δοθεί από τους ειδικούς πρέπει να τηρούνται ακόμη περισσότερο τώρα που αρχίζουμε να υποδεχόμαστε περισσότερους επισκέπτες. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο έντονο στην Κέρκυρα και στα Ιόνια νησιά όταν θα ανοίξουν με τη Μεγάλη Βρετανία από τις 15 Ιουλίου, όπου θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επισκεπτών», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως διευκρίνισε σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας θα τοποθετηθεί ένας καινούργιος μοριακός αναλυτής στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, που θα έχει τη δυνατότητα εξέτασης 300 τεστ την ημέρα.

Ο κ.Μητσοτάκης προέτρεψε τους επαγγελματίες στον τουρισμό να εκμεταλλευτούν τα «εργαλεία» που τους δόθηκαν από την κυβέρνηση, ώστε να στηρίξουν τους εργαζόμενους τους.

Απαντώντας στα ζητήματα που ετέθησαν νωρίτερα, τόνισε ότι ο νέος ΦΟΔΣΑ είναι η ενδεδειγμένη λύση για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά, ενώ για το νερό είπε ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι μελέτες και να προχωρήσουν τα έργα αξιοποιώντας την σημερινή αλλά και την νέα περίοδο ΕΣΠΑ. Όσον αφορά την υποστελέχωση των Υπηρεσιών τόνισε ότι δρομολογούνται οι προσλήψεις 14 ατόμων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Κλείνοντας τη συζήτηση η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα έχει ενεργό ρόλο στις επετειακές εκδηλώσεις για το 2021, καθώς όπως είπε, «αποτελούν το ιδανικό πλαίσιο για να αναδειχθεί η προσφορά των Επτανησίων στην Εθνική Επανάσταση και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, να τιμηθούν τα πατριωτικά και τα δημοκρατικά της ιδεώδη αλλά και η συμμετοχή των Επτανησίων στο χτίσιμο της νεώτερης Ελλάδας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  – Βιομηχανία και Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο βουλευτής Στέφανος Γκίκας, οι Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη, Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης Κώστας Ζορμπάς, Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης, Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας Αλέξανδρος Αλεξάκης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας Σπύρος Ιωάννου, Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νικόλαος Μουζακίτης, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Αθλητισμού και Νεολαίας Γιάννης Αρμενιάκος και Διασυνδεσιμότητας και Επικοινωνίας των Ιονίων Νήσων Δημήτρης Σπανός, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δημήτρης Μήλιος και ο επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιος Συμμαχία» Σπύρος Σπύρου.