Τηλε-συνεδριάζει σήμερα η ΠΕΔΙΝ για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

Αλ. Παρίσης

Τελικά μετά από 5 ημέρες καθυστέρηση ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρος Παρίσης έκανε δεκτό το αίτημα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ) Μάκη Φόρτε από την Κεφαλονιά και Κώστα Δρακονταειδή από την Λευκάδα που με αίτηση τους ζητούσανε να συγκαλέσει συνεδρίαση του ΔΣ μετά την ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου και την έγκριση του επίμαχου για τα Ιόνια Νησιά άρθρου 93 («Η» 12/5). Η συνεδρίαση κατεπείγουσα και με τηλεδιάσκεψη θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 1 το μεσημέρι με μοναδικό θέμα «Ενέργειες της Π.Ε.Δ.Ι.Ν. και των Δήμων μετά την ψήφιση του Νόμου “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις”  Ν.4685 ΦΕΚ 92Α 7-5-2020» με εισηγητή τον πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρο Παρίση.

Το πολιτικό παρασκήνιο πάντως οργιάζει.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Γνήσιος προβληματίστηκε αρκετά μέχρι να κάνει δεκτή την πρόταση Φόρτε – Δρακονταειδή.

Και αυτό για τον απλό λόγο να μην έλθει σε ρήξη με την Πειραιώς και το Μαξίμου !

Κατανοητός ο λόγος αλλά όχι αποδεκτός.

Ο Παρίσης με την ήττα του εδώ κι ένα χρόνο στις δημοτικές εκλογές και αμέσως στη συνέχεια με την αποτυχία του να επιβάλλει (όπως σε άλλες εποχές) το αρεστό σε αυτόν και την ομάδα του ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές της 7 Ιουλίου 2019 …είδε τις μετοχές του να πέφτουν όχι μόνο στην τοπική πολιτική σκηνή αλλά και στα υψηλά κομματικά επίπεδα.

Αρχικά λοιπόν ήταν αρνητικός στην πρόταση σύγκλισης του ΔΣ της ΠΕΔΙΝ που προφανώς η απόφαση είναι προδιαγεγραμμένη…συνέχιση της κόντρας με την Κυβέρνηση με απρόβλεπτες τις εξελίξεις.

Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες μας ο Γνήσιος πείστηκε από τους Δημάρχους της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Μιχαλάτο, Κατσιβέλη, Μονιά και Στανίτσα.

Και επί πλέον γιατί οι Κεφαλονίτες σύμβουλοι της ΠΕΔΙΝ που είναι οι τέσσερεις Δήμαρχοι συν Φόρτες, Σπαθής και κάποιοι ακόμη από τα άλλα νησιά διεμήνυσαν στον Παρίση ότι θα μαζέψουν υπογραφές αναγκάζοντας τον έτσι να συγκαλέσει υποχρεωτικά το ΔΣ της ΠΕΔΙΝ.

Οι φήμες πάντως είναι σε …έξαψη για την στάση του Γνήσιου που δεν έχει συνηθίσει ακόμη και στην εποχή της παντοκρατορίας του (π.χ. εποχή σεισμών 2014) να μην είναι μπροστάρης για το συμφέρον των νησιών μας, ούτε βέβαια και να κάνει πλάτες στην εκάστοτε Κυβέρνηση έστω και αν είναι της αρεσκείας του όπως τώρα της Νέας Δημοκρατίας.

Γιαυτό και ξενίζει η αρχικά αρνητική του πρόθεση να συγκαλέσει το ΔΣ της ΠΕΔΙΝ που προεδρεύει και να εναντιωθεί σε μία απόφαση της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που θίγει κατάφορα τα συμφέροντα της Κεφαλονιάς..

Αυτή η πρόθεση, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε, ενόχλησε σφόδρα κυρίως τους Κεφαλονίτες Δημάρχους αλλά και των άλλων νησιών.

Ταυτόχρονα πληροφορίες φέρνουν η πρόθεση του Παρίση να ενόχλησε άτομα του στενού του πολιτικού περιβάλλοντος που μέχρι τώρα του είναι πιστοί σε όλες του τις επιλογές.

Πολλοί λένε ότι η αμφισβήτηση του Παρίση ξεκίνησε, έστω και αν η πρόθεσή του να μην έλθει σε ευθεία ρήξη με την κυβέρνηση δεν υλοποιήθηκε…

Άλλοι λένε πως απλά έχουν μειωθεί τα αντανακλαστικά του Γνήσιου στην επικαιρότητα των θεμάτων που απασχολούν την τοπική πολιτική σκηνή με την χαλάρωση (κατά ορισμένους… διάλυση) της επιτελικής του ομάδας.

Η ουσία είναι ότι πολλοί στον πολιτικό του περίγυρο είναι αυτοί που πιστεύουν πως «ο Παρίσης έφαγε τα ψωμιά του» και πως «ό,τι είχε να δώσει το έδωσε» οπότε και πρέπει να αφήσει χώρο σε κάποιο διάδοχο, όσο γίνεται νωρίτερα για να γίνει καλύτερος σχεδιασμός εν όψει των επόμενων εκλογών σε τρία χρόνια.

Πάντως η αρχική πρόθεσή του να μην συγκαλέσει το ΔΣ της ΠΕΔΙΝ και σε κάθε περίπτωση η σιωπή του (ούτε μία δήλωση δεν έχει κάνει) στην εγκληματική για τα συμφέροντα της Κεφαλονιάς (της Ιθάκης και των άλλων Ιόνιων Νησιών) επιλογή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να βάλει χέρι στην διαχείριση των απορριμμάτων, έχει προκαλέσει αρνητικούς σχολιασμούς.

Ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην δημοτική ομάδα της Ισχυρής Κεφαλονιάς είναι άγνωστο, πολύ περισσότερο που ήδη μετράει δύο λιγότερους λόγω προσχώρησής τους στην πλευρά Μιχαλάτου (Βανδώρος, Ματιάτος) με το αντίτιμο ισάριθμων έμμισθων θέσεων.

Μετά μάλιστα τα τελευταία τραυματικά για την Κεφαλονιά γεγονότα, είναι αρκετοί …εντός και εκτός «Ισχυρής Κεφαλονιάς» που στοιχηματίζουν για εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι πως ο Γνήσιος βγαίνει λαβωμένος πολιτικά από την υπόθεση των σκουπιδιών, όχι μόνο από τις Κυβερνητικές επιλογές που του χρεώνονται προσωπικά αφού δεν μπόρεσε να τις αναστείλει, αλλά και από την πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση που εμφανίζεται εντός του πολιτικού του περίγυρου για τους χειρισμούς του και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις…