Τιμητική εκδήλωση στην Ιθάκη για τον Μάρκο Γρίβα

Τη 14η Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε μια σεμνή τελετή στο Δημαρχείο Ιθάκης, όπου ο Δήμαρχος κ. Διονύσιος Στανίτσας, με την παρουσία του Έπαρχου κ. Σπύρου Αρταβάνη, δημοτικών συμβούλων, του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Θεοδοσίου Δενδρινού και αρκετών κατοίκων τίμησε τον διακεκριμένο σε διεθνές επίπεδο πρωταθλητή του Kendo (Ιαπωνική Ξιφασκία) κ. Μάρκο Γρίβα, αμερικανικής (πλέον) υπηκοότητας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το εμβληματικό αυτό νησί του Ιονίου. Η οργάνωση της τιμητικής εκδήλωσης οφείλεται στον Πρόεδρο της «Ελληνικής Ομοσπονδίας Κεντοιαϊντο Ναγκινάτα» Ναύαρχο κ. Σπυρίδωνα Δροσουλάκη και τον Γραμματέα της επιχειρηματία κ. Άρη Λαμπρόπουλο. Στην αποστολή συμμετείχαν εκτός από τον γράφοντα και ο ιατρός κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου Ιθάκης Ναυάρχου κ. Νικολάου Ραδίτσα, αλλά και του Αναπλ. Δημάρχου Κεφαλληνίας κ. Διονυσίου Λυκούδη και της θυγατέρας του κας Αλεξάνδρας Λυκούδη, υπευθύνου των Ακτοπλοϊκών Γραμμών «Kefalonian Lines», για την κάλυψη της δαπάνης μετάβασης της αποστολής στην Ιθάκη.

Η περιοχή των Ιονίων Νήσων και κυρίως η Κεφαλονιά, το Θιάκι και τα Διαπόντια Νησιά, έχουν συμβάλλει αναλογικά σε ύψιστο βαθμό στο φαινόμενο της μετανάστευσης. Ένα από τα μεγαλύτερα νησιά, η Κεφαλονιά, κατοικείται σήμερα από το ένα τρίτο περίπου των μονίμων κατοίκων που κατέγραφε ιστορικά. Το ίδιο ισχύει και για την Ιθάκη, ενώ η μεγαλύτερη μείωση μόνιμου πληθυσμού παρατηρείται στα ακριτικά Διαπόντια νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι). Η μετανάστευση αυτή κορυφώνεται με τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953, αλλά καταγράφεται σταθερά όλες τις περιόδους οικονομικής ύφεσης. Αποτέλεσμα να διαβιώνουν περίπου 500.000 Επτανήσιοι (κυρίως κεφαλλονίτικης καταγωγής) στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. Γόνος αυτής της μεγάλης εθνικής μας οικογένειας είναι και ο κ. Μάρκος Γρίβας, ο Ιθακήσιος που δεν λησμόνησε την καταγωγή του, δεν άλλαξε (αμερικανοποίησε) το επίθετό του, δεν ντράπηκε και δεν απέκρυψε την επτανησιακή (ιθακήσια) καταγωγή του.

Δεν σας κρύβω ότι το ταξίδι αυτό στην Ιθάκη, μου προσέφερε μοναδικές εμπειρίες και ανάμεικτα συναισθήματα. Μια χαρμολύπη! Ανέκφραστη χαρά και υπερηφάνεια για έναν επιτυχημένο συμπατριώτη μας, που τιμά την ιδιότητα του «Έλληνα» παγκοσμίως, καθώς και ικανοποίηση που η τοπική αυτοδιοίκηση της ιδιαίτερης πατρίδας του αναγνωρίζει και τιμά το άξιο τέκνο της. Ταυτόχρονα, όμως, λύπη και απογοήτευση, αφού οι ανάξιοι εκπρόσωποί μας στο «Εθνικό» Κοινοβούλιο έχουν λησμονήσει τη «Μεγάλη Ελλάδα» της Οικουμένης. Δεν έχουμε ούτε καν καταγράψει σε εθνικούς καταλόγους τους Έλληνες, καθώς και τους μη Έλληνες φίλους του Πολιτισμού μας, που διαβιώνουν στον πλανήτη μας. Δεν γνωρίζουμε και συνεπώς αγνοούμε την όντως εθνική μας Δυναμική!

Τελικά, δεν υπήρξε μόνο ένας (μυθικός) Οδυσσέας, αφού η εθνική μας ιστορία έχει αναδείξει και συνεχώς αναδεικνύει πολλούς. Η «Ιθάκη», όμως, ως πατρίδα και προορισμός, παραμένει πάντοτε μοναδική

*Διδάσκων Ιονίου Παν/μίου – Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας