Τι λέει η ΝΟΔΕ για Ι.Π. και ΤΕΙ

Α. Κατσιγιάννης

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΟΔΕ) της Νέας δημοκρατίας ανακοινώθηκαν τα εξης:

Πριν περίπου ένα μήνα, με αφορμή τις ανακοινώσεις περί «ενοποίησης» του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με σχετική ανακοίνωσή μας είχαμε εκφράσει, παράλληλα με την θετική προοπτική που η κίνηση αυτή δημιουργεί, σοβαρές επιφυλάξεις και αμφιβολίες. Και δυστυχώς για την τοπική μας κοινωνία, η δημοσιοποίηση του περίφημου πορίσματος της διορισμένης από τον Υπουργό επιτροπής, επιβεβαιώνει και δυστυχώς ξεπερνά και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις μας.

Και πριν κοιτάξει κανείς το ίδιο το πόρισμα έχει αξία να σχολιαστούν ορισμένες φράσεις από την επιστολή του Υπουργού που συνοδεύει το πόρισμα και που ανάγλυφα δείχνει όχι απλά τις προθέσεις αλλά και την αντίληψη που φαίνεται να έχει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την Παιδεία και την λειτουργία της. Η φράση «ούτε η Πολιτεία ούτε και οι τοπικές κοινωνίες είναι πια σε θέση να συντηρούν και να αναπαράγουν παθογένειες που απορροφούν κονδύλια», «θεωρητικά» δεν θα εκστομιζόταν από έναν υπουργό «αριστερής κυβέρνησης». Αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται όροι όπως «παθογένειες» όταν ο Υπουργός αναφέρεται σε έναν εκπαιδευτικό φορέα και μάλιστα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εμείς τουλάχιστον, ως μέλη της Τοπικής κοινωνίας δεν θεωρούμε σε καμιά περίπτωση ότι τα Τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αναπαράγουν καμία παθογένεια. Αντίθετα, το κάθε ένα από αυτά, ακόμη και σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία για την χώρα, στέκεται επάξια στον Ακαδημαϊκό χάρτη, πραγματοποιώντας έρευνα και διδασκαλία υψηλού επιπέδου, αποτελεί το καθένα ξεχωριστά ένα πολύ σημαντικό κύτταρο της Τοπικής Κοινωνίας και θεωρούμε σαφώς ότι αποτελούν αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της. Η ιστορία έχει καταγράψει διαχρονικά τους αγώνες των υπόλοιπων νησιών του Ιονίου για να φιλοξενούν και αυτά, όπως άλλωστε δικαιούνται, Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να μην αποτελεί αυτό προνόμιο μόνο της Κέρκυρας. Ο τρόπος με τον οποίο τα Τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αγκαλιάστηκαν από τις τοπικές κοινωνίες δείχνει πραγματικά της απήχηση αλλά και την δυναμική που έχουν αναπτύξει.

Δεν θα κάνουμε επίσης την χάρη στον Υπουργό και την διορισμένη Επιτροπή του να αναμασούμε τα φληναφήματα περί «Ακαδημαϊκών κριτηρίων» που τα Τμήματα πρέπει να πληρούν. Ας κάνει πρώτα η ίδια η Πολιτεία τον απολογισμό αλλά και την αυτοκριτική της για όσα από αυτά, με δική της ευθύνη, δεν πληρούνται. Και ας μεριμνήσει άμεσα προκειμένου αυτό να διορθωθεί. Διότι είναι προφανές πως τα περίφημα αυτά «Ακαδημαϊκά κριτήρια» δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πρόσχημα του επικείμενου ενταφιασμού του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και της εδραίωσης του Ιονίου Πανεπιστημίου ως ο μοναδικός και συγκεντρωμένος ξανά στην Κέρκυρα πυλώνας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά. Για δε το Αργοστόλι και την Ζάκυνθο αυτό, κατά τα φαινόμενα και για λόγους καθαρά τακτικής, φαίνεται να παίρνει μια μικρή παράταση. Για δε το Ληξούρι και την Λευκάδα συντελείται «ξαφνικός θάνατος». Μάλλον θα επιλέχθηκε το Ληξούρι και για λόγους ισχυρού συμβολισμού αφού, όντας το αρχαιότερο Τμήμα από αυτά του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το Τμήμα που αποτέλεσε ουσιαστικό προπομπό του, «απορροφάται» από το νεότερο και σε καμία περίπτωση συναφές, Τμήμα της Κέρκυρας. Φαίνεται λοιπόν, πως για το Τμήμα στο Ληξούρι, ότι δεν κατάφεραν οι καταστροφικοί σεισμοί του 2014, επιδιώκει τώρα να επιτύχει η πολιτική για την Παιδεία που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ως μέλη της τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας δώσαμε διαχρονικά μάχες ακόμη και κόντρα στις πολιτικές της δικής μας κυβέρνησης, για την εδραίωση και παραμονή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και των Τμημάτων του. Καλούνται σήμερα τα στελέχη του Τοπικού Σύριζα να δείξουν πως το Τοπικό συμφέρον μπαίνει επάνω από το Κομματικό, αφού με μία απλή ανακοίνωση της νομαρχιακής τους οργάνωσης δεν μπορούν να «ξεμπερδέψουν».

Ο κ. Περιφερειάρχης καλείται να δείξει έμπρακτα πως, πριν από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δεν έχει «απορροφηθεί» ο ίδιος από το Κερκυραϊκό κατεστημένο. Η κ. Βουλευτής καλείται να δείξει σθένος και παρεμβατικότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να διεκδικήσει κάτι για το οποίο τα Νησιά μας αγωνίστηκαν διαχρονικά και δικαιούνται ιστορικά και πολιτιστικά, σε αντίθεση με τις θέσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στηρίζει. Τέλος ο κ. Δήμαρχος πρέπει και αυτός να συνεχίσει, όπως έκανε διαχρονικά, να δείχνει με την στάση του την έντονη αντίθεση της Τοπικής Κοινωνίας στην αρπαγή από τα σπλάχνα της των Τμημάτων για τα οποία τόσοι αγώνες έχουν γίνει.

Επιδιώκουμε και θα επικροτήσουμε την δημιουργία ενός αληθινά νέου και αληθινά Επτανησιακού Φορέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ικανού να σταθεί ως πυλώνας ανάπτυξης για όλα τα Επτάνησα επί τη βάσει ενός ειλικρινούς και γόνιμου διαλόγου και όχι μέσω τακτικισμών και πολιτικών τεχνασμάτων. Και η όλη αυτή διαδικασία είναι προφανές ότι μεθοδεύεται από τον ίδιο τον Υπουργό όταν, περιέργως πώς, το περιβόητο πόρισμα της διορισμένης από αυτόν επιτροπής, προέκυψε τόσο γρήγορα και υπό την εντέχνως διαρρέουσα απειλή πως αν αυτό το πόρισμα δεν γίνει δεκτό δεν υπάρχει μέλλον για το ΤΕΙ. Θέλουμε πραγματικά να δούμε ένα Πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό όλων των Επτανήσων και θα τα οδηγήσει σε μια νέα εποχή σε βάθος δεκαετιών. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να τεθούν σωστές και πάνω από όλα ειλικρινείς βάσεις. Η πολιτική που η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ακολουθεί δεν κάνει τίποτε άλλο από το να οδηγεί ξανά την συγκέντρωση όλων των φορέων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα. Είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουμε. Είναι κάτι στο οποίο θα αντισταθούμε. Και η όλη πολιτική βούληση αλλά και μεθόδευση του ουσιαστικού κλεισίματος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι κάτι που όλοι οι πολίτες στα νησιά μας πρέπει να έχουν στην μνήμη τους, ως άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα της πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  

ΝΟ.Δ.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης