Τι λέει ο Ορέστης για την κακοκαιρία

Φίλες και φίλοι, η συγκεκριμένη πρόγνωση καιρού, δημοσιεύεται 30 ώρες πριν την εμφάνιση της κακοκαιρίας στην χώρα και περίπου 60 ώρες πριν να φθάσει στην Αττική. Νωρίτερα δεν γινόταν, διότι ακόμα και στις 22:00 βράδυ Δευτέρας, στους προγνωστικούς χάρτες καιρού εμφανίζονται μικροδιαφοροποιήσεις σε μετεωρολογικές παραμέτρους που έχουν σπουδαία σημασία, κυρίως για τις χιονοπτώσεις. Να τονίσω πάλι, ότι οι ονοματοδοσίες με βρίσκουν αντίθετο και δεν δίνονται από το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο.

Η ανάρτησή μου, για λόγους ευκολίας, έχει χωρισθεί σε τέσσερις παραγράφους και ανά ημέρα.

α) Την Τετάρτη 5/2/2020, στην Βόρεια χώρα προβλέπονται χιονοπτώσεις, αρχικά σε ορεινές περιοχές και γρήγορα σε περιοχές με πιο χαμηλό υψόμετρο. Σε όλη την Βόρεια χώρα. Σε Δυτική, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Χαλκιδική. Μέχρι το απόγευμα τα χιόνια θα επεκταθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας, σε Στερεά, σε Βοιωτία κατά διαστήματα, καθώς και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης θα χιονίσει, αν και πιστεύω ότι πέρυσι, οι εισβολές χιονιά ήταν πιο δυνατές για περιοχές μέσα στην πόλη.

Στην υπόλοιπη χώρα, η μέρα της Τετάρτης θα είναι περισσότερο βροχερή, με καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Την Πέμπτη 6/2/2020 στην Κεντρική και Βόρεια χώρα, οι χιονοπτώσεις θα περιορισθούν και μόνο η περιοχή της Θράκης θα συνεχίσει, όμως παντού θα επικρατήσει παγετός. Χιόνια θα σημειωθούν σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σε Στερεά, σε Βοιωτία κατά διαστήματα και αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ακριβείς, στην Εύβοια όπου είναι η περιοχή που θα πληγεί έντονα, από αυτό το κύμα που έρχεται. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, τα χιόνια, κατά διαστήματα, θα συνεχίσουν σε Ανατολική Στερεά, Βοιωτία, καθώς και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής & Κεντρικής Πελοποννήσου. Να διευκρινίσω όμως, ότι έχουμε δει και πιο δύσκολες χιονιές για αυτές τις περιοχές.

Την Παρασκευή 7/2/2020, χιόνια θα πέσουν και στα ορεινά της Κρήτης.

β) Αττική. Την Τετάρτη 5/2/2020 και το πρωί της Πέμπτης 06/02/2020 ΔΕΝ ΧΙΟΝΙΖΕΙ. Είμαι κατηγορηματικός και ας διατυπώνουν κάποιοι νέοι συνάδελφοι, άλλη άποψη. Τις απογευματινές και τις πρώτες βραδυνές ώρες της Πέμπτης 6/2/2020, θα πέσει χιόνι σε όλα τα γύρω βουνά, σε περιοχές κοντά σε βουνά και σε περιοχές των Βορείων Προαστίων. Όμως δεν είναι ο χιονιάς παλαιοτέρων ετών. Είναι σαφώς μικρότερης έντασης. Για τα πιο κεντρικά τμήματα του Λεκανοπεδίου, θα ήθελα να πω ότι ίσως να υπάρξουν κάποιες χιονοπτώσεις σε περιοχές πιο νότια των Βορείων Προαστίων, στον περιφερειακό Υμηττού και στον Καρέα, αλλά ΔΕΝ θα πλησιάσει αυτός ο χιονιάς, την ιστορική στιγμή του 2002 που υπήρξε σκιέρ σε κεντρικό δρόμο του Βύρωνα. Σε καμία περίπτωση, δεν είναι ο χιονιάς των Ιανουαρίου 2002, περίφημης Τσικνοπέμπτης 2004 (12/2/2004) και του Φεβρουαρίου 2008. Θυμίζει πολύ τον χιονιά του Ιανουαρίου 2019. Επίσης θα χιονίσει στα Βίλια, την Καντζα κ.λπ., αλλά οι περιοχές αυτές έχουν ζήσει πολύ χειρότερα. Δεν θα δούμε 15 πόντους χιόνι, στην Ακρόπολη. Στο κέντρο της πόλης και σε παραθαλάσσιες περιοχές, θα πέφτει χιονόνερο. Και το κρύο, κρύο. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής 7/2/2020, η Αθήνα θα έχει φύγει από την περιοχή χιονοπτώσεων. Μια παράκληση στου Δήμους, για έγκαιρη ανακοίνωση των θερμαινόμενων χώρων.

γ) Για τους ανέμους ως γενική ένδειξη να πω ότι, Θυελλώδεις Βόρειοι άνεμοι (7 με 8 μποφόρ) θα επικρατήσουν παντού την Πέμπτη, με τάση να ενισχυθούν στο Αιγαίο και στα 9 μποφόρ .

δ) Κεφαλονιά (δεν σε ξεχνώ…). Αργά το απόγευμα της 5/2/2020 και μέχρι το μεσημέρι της 6/2, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε ορεινές, κυρίως, περιοχές. Μια επανάληψη του χιονιά του περασμένου μήνα. Όμως σε καμία περίπτωση, δεν θα έρθει ο χιονιάς του Ιανουαρίου 2017 ,που τότε το είχε στρώσει για τα καλά, μέσα σε Αργοστόλι & Ληξούρι.

Και κάτι για τους συναδέλφους μετεωρολόγους. Οι ψυχρές αέριες μάζες που έρχονται την Τετάρτη, δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των πολικών αερίων μαζών που έχουν κατέβει κάποιες άλλες φορές, από την Μαύρη Θάλασσα. Και τούτο αποτυπώνεται στην στάθμη των 500 & 700 hpa. Επίσης θέλει μεγάλη προσοχή το πώς εμφανίζεται την Πέμπτη, το φαινόμενο του Aegean effect snow, για Εύβοια και Αττική.

Κλείνοντας να τονίσω ότι και στις 7/2, πολλές περιοχές θα ταλαιπωρηθούν, (παγετός και κρύο) αλλά τα σημάδια βελτίωσης από τα Βόρεια & Κεντρικά τμήματα της χώρας, θα είναι εμφανή. Οπλιστείτε με κουράγιο, ξύλο, πέλετ, πετρέλαιο και το καλύτερο φάρμακο, τσίπουρο, ρακή ή σβανία (ξέρουν στην Κύπρο)!!!

(FB / Orestis Kappatos)