Τον περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Αυλώνα Αλβανίας Ε. Μόσκα

Τον ομόλογό του της Περιφέρειας Αυλώνα Αλβανίας κ. Ervis Mocka υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Ο κ. Mocka επισκέφθηκε την Κέρκυρα, καλεσμένος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Επιπρόσθετα καθώς ο κ. Mocka ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του ήθελε ευκαιρίας δοθείσης να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο, να γνωριστούν και να θέσουν νέες βάσεις για μια καλύτερη συνεργασία των δύο Περιφερειών.

“Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην Κέρκυρα και θέλουμε να γνωρίζετε ότι με μεγάλη προσήλωση προσπαθούμε να οργανώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και στενής συνεργασίας”, είπε ο κ. Γαλιατσάτος, κάνοντας λόγο για κοινά προβλήματα και αναγκαιότητα συνεννόησης που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. “Κεντρικός στόχος της ΠΙΝ είναι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με τις γειτονικές Περιφέρειες” δήλωσε.

Τον περιφερειάρχη ευχαρίστησε ο κ. Mocka τονίζοντας ότι και ο ίδιος έχει στόχο να εντείνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και ενημέρωσε ότι το προσεχές διάστημα θα έχει επαφές και με τους ομολόγους του της Ιταλίας, με την οποία επίσης διατηρεί αρμονική συνεργασία.

Οι δύο περιφερειάρχες ανέλυσαν επίσης τα αποτελέσματα πρόσφατων προγραμμάτων, στα οποία συμμετείχαν οι δύο περιοχές, όπως το E-Olive, το οποίο ήταν αποτελεσματικό και είχε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Το επόμενο ραντεβού τους είναι τον προσεχή Οκτώβριο στο Παρίσι, όπου θα γίνει η συνάντηση των Περιφερειών που συμμετέχουν στην “Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Στενά”. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των στενών της Ευρώπης, και η διεκδίκηση εφαρμογής πολιτικών, οι οποίες να αποκρίνονται σε αυτές τις ιδιαιτερότητες καθώς και η δημιουργία χρηματοδότησης και υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στους τομείς του τουρισμού, της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των μεταφορών και του περιβάλλοντος.

“Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις προτάσεις μας” ήταν το κοινό συμπέρασμα και συμφώνησαν ότι θα καθορίσουν από κοινού χρόνους συνάντησης και θα επεξεργαστούν προτάσεις και ιδέες, ώστε τον Οκτώβριο να έχουν έτοιμες τις τελικές προτάσεις που θα καταθέσουν οι δύο Περιφέρειες.

Επίσης υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των στρατηγικών προγραμμάτων Ελλάδα-Αλβανία, τα οποία έχουν κατατεθεί και εγκριθεί και για τα οποία υπάρχει πλήρης ετοιμότητα από πλευράς Περιφερειών.