Το διασημότερο αεροδρόμιο στον πλανήτη «ξαναγεννιέται» με 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Το JFK λεγόταν πριν Idlewild και άνοιξε τις πύλες του του 1948

Για τους περισσότερους το αεροδρόμιο Idlewild, είναι παντελώς άγνωστο.

Ωστόσο, πρέπει να μάθετε πως πρόκειται για το διασημότερο αεροδρόμιο στον κόσμο, αφού Idlewild είναι η πρώτη ονομασία του αεροδρομίου JFK στη Νέα Υόρκη το οποίο πρωτοάνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 1948 σε πρώην εγκαταστάσεις του γκολφ και ξεκίνησε με εμπορικές πτήσεις.

Ονομάστηκε Idlewild γιατί έτσι έλεγαν τον κατασκευαστή του θερέτρου που αργότερα μετατράπηκε σε εγκαταστάσεις του γκολφ, στην περιοχή Jamaica Bay. Στα τέλη του 1950 είχε πλέον μετατραπεί σε ένα θαύμα της αεροπορίας, καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες άνοιξαν τερματικούς σταθμούς με τεχνολογίες αιχμής και στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών.

kennedy

Το 1963, το Idlewild μετονομάστηκε προς τιμήν του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη σοκαριστική δολοφονία του στο Ντάλας τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy έχει πλέον γίνει ο πιο γνωστός αεροπορικός προορισμός στον κόσμο.

Εσχάτως, βέβαια, το όνομά του έχει ταυτιστεί με την παρακμή, καθώς διάφορες επενδύσεις σε έργα υποδομής δεν έχουν κατορθώσει να το οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

jfk1

To JFK εν έτει 1964

Ο σχεδιασμός για την αναβίωση του JFK προβλέπει ένα έργο ύψους 8 δισ. δολ. για την αναδόμηση του μικρότερου, γειτονικού αεροδρομίου, LaGuardia και μια προσπάθεια σύνδεσης όλων των τερματικών σταθμών με τις 72 πύλες του αεροδρομίου, ώστε να καταστεί πιο συνεκτικό και ενιαίο.

Εντός του 2017, προβλέπεται ότι ένας επιβάτης από το Ντουμπάι που φτάνει στο JFK και θέλει να πάρει μια πτήση, δεν θα έχει να ανησυχεί για το πού είναι το άλλο τέρμιναλ, πού είναι το τρένο ή το λεωφορείο που θα τον μεταφέρει εκεί, αν μπορεί να πάει με τα πόδια κλπ. Ερωτήσεις πολύ κρίσιμες σε ένα αεροδρόμιο που έχει το μέγεθος μιας μικρής πόλης.

jfk2

jfkk

To JFK σήμερα

Σχεδιάζεται επίσης η επέκταση του δρόμου Van Wyck Expressway που οδηγεί στο JFK.

Όπως ανέφερε ο Κουόμο, θα ήθελε ένα ποσό της χρηματοδότησης (έως 7 δισ. δολ.) να προέρχεται από ιδιωτικές πηγές και επίσης ένα μεγάλο μέρος της αναμόρφωσης του LaGuardia να επιβλέπεται από μια κοινοπραξία δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

tzared