Το εκλογικό «μανιφέστο» της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κεφαλονιάς-Ιθάκης συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή, 10/3/19, παρουσία της Βουλευτή του νομού, Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, και κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω κείμενο-τοποθέτηση ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Α. Γενικά

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, εκτός από κύριος πυλώνας του πολιτικού και διοικητικού μας συστήματος, αποτελεί τον πιο κοντινό στους πολίτες δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης.

Το Σχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» που αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία (N.4555/2018) της σημερινής κυβέρνησης, περιγράφει τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καθιερώνει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η καθιέρωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενδυνάμωση της κουλτούρας των συνεργασιών, προωθεί δημοκρατικές και προγραμματικές συγκλίσεις και, είναι βέβαιο, ότι θα αναδείξει νέες δυνάμεις μέσα από δημοκρατικές και προοδευτικές συμμαχίες. Με την απλή αναλογική θα έρθει το τέλος της μονοπαραταξιακής εκπροσώπησης στα δημοτικά συμβούλια, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των συμβούλων και των πολιτών και θα αποτυπώνεται πλέον με ευκρινή τρόπο η λαϊκή βούληση. Κύριος στόχος πλέον, είναι η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, η ενθάρρυνση των πολιτών για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων (δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις κλπ), η αλληλεγγύη και τελικά η ανάπτυξη.

Β. Προγραμματικό πλαίσιο

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ μέσω της Νομαρχιακής Επιτροπής, τις κατατόπους Οργανώσεις μελών και φίλων του κόμματος, θα προχωρήσει άμεσα με όλες εκείνες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πιστεύουν στη δημοκρατία, στη διαφάνεια, στη συνεργασία, στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ο στόχος είναι να προωθηθούν ευρύτερες συνεργασίες και πολιτικές συγκλίσεις με κοινωνικές συλλογικότητες, κινήσεις, πρόσωπα και πολιτικά κόμματα, δημιουργώντας και στηρίζοντας συνδυασμούς νίκης  και στους τρεις νέους δήμους της Κεφαλονιάς, αλλά και στον Δήμο Ιθάκης.

Οι συνεργασίες που επιζητούμε σε τοπικό επίπεδο θα δημιουργηθούν στη βάση προγραμματικού πλαισίου το οποίο πρέπει να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:

  • Τη στήριξη του νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου των τριών Δήμων στην Κεφαλονιά, την επούλωση των πληγών και της εγκατάλειψης κάθε σημείου του νησιού που αφήνει πίσω του ο ενιαίος και απόλυτα αποτυχημένος Δήμος και την επανεκκίνηση μιας νέας αυτοδιοικητικής περιόδου.
  •  Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία όσον αφορά το ρόλο της Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό–διοικητικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για τους ΟΤΑ, με την ενίσχυση της δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των πολιτών.
  • Ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών με προτεραιότητα τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, του δημόσιου χώρου και της ποιότητας ζωής, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την πολιτιστική δημιουργία, τη δημοκρατική και συμμετοχική και διαφανή διακυβέρνηση.
  • Τη συγκρότηση μετώπου απέναντι  στη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ομοφοβία.
  • Τη συνεχή και συνεπή υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
  • Την εφαρμογή κοινωνικής και πολιτιστικής-πολιτισμικής πολιτικής (υγεία, παιδεία, αλληλεγγύη), με την ενίσχυση των δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων) ως εναλλακτικό οικονομικό παράδειγμα, στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας και όχι στην επιδίωξη κέρδους, ενισχύοντας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την κοινωνία των πολιτών και το κοινωνικό της κεφάλαιο.
  • Τη θεσμοθέτηση τακτικής λογοδοσίας, τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος με την αξιοποίηση και διάχυση των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
  • Την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιδιώκοντας συνεργασίες με διεθνή δίκτυα (Δήμαρχοι για την Ειρήνη, Διεθνής Συνασπισμός Πόλεων κατά του ρατσισμού κλπ.).

Ξεχωριστή σημασία έχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στους τρεις νέους δήμους της Κεφαλονιάς, γιατί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοτικής θητείας (2011 – 2019),  από την δημοτική παράταξη «Ισχυρή Κεφαλονιά» του κ. Παρίση,  δεν τιμούν τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Κεφαλονιά . Θα μείνει στην ιστορία ως η παράταξη που οδήγησε το Νησί μας σε μια επώδυνη και καταστροφική κατάσταση  της οποίας οι συνέπειες θα χρειαστούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεπεραστούν. Η συγκεκριμένη δημοτική περίοδος  (2011 – 2019) χαρακτηρίζεται, εκτός από την έλλειψη οράματος και την ολοκληρωτική εγκατάλειψη της περιφέρειας και των χωριών, από αδιαφάνεια  και  κακοδιαχείριση.

Ήρθε η ώρα η Κεφαλονιά να απαλλαγεί από το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης και να θέσει γερές βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα.

Γ. Βασικές κατευθύνσεις-Στόχευση

Οι δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης είναι η νέα πραγματικότητα στην Αυτοδιοίκηση της Κεφαλονιάς. Ένα παλλαϊκό δίκαιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κάτοικων της Περιφέρειας της Κεφαλονιάς  έγινε πράξη. Αυτή η νέα πραγματικότητα δημιουργεί νέες ιδιαίτερες ανάγκες και νέες εξαιρετικές προοπτικές.

Οι βασικές κατευθύνσεις και στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου στη Κεφαλονιά, είναι:

  • Ανατροπή και «ξήλωμα» του συστήματος εξουσίας που εξέθρεψε και στήριξε σε ολόκληρη την Κεφαλονιά η σημερινή δημοτική αρχή με σπάσιμο των στεγανών της εξυπηρέτησης των συμφερόντων (πολιτικών και οικονομικών) μιας ημέτερης ομάδας πολιτών και επαγγελματιών, πρακτική που αν μη τι άλλο απεδείχθη καταστροφική για την Κεφαλονιά τον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό της ιστό.
  • Απόρριψη Δημοτικών σχημάτων και παρατάξεων χωρίς προγραμματικό πλαίσιο και πολιτικές αναφορές που ο κυρίαρχος συνδετικός κρίκος είναι η οικονομική εξάρτηση, η εξαγορά συνειδήσεων και το αλισβερίσι κάτω (μερικές φορές και πάνω) από το τραπέζι, χωρίς την ποιότητα που η πολιτική ηθική  και το συλλογικό συμφέρον, επιβάλουν.
  • Αντιμετώπιση των πολλών, επιτακτικών  και σοβαρών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια από  την απαξίωση τους και τη μη χρηστή διαχείριση τους από τη παράταξη του απερχόμενου δημάρχου.
  • Επείγουσα αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων έργων υποδομής και αποκαταστάσεων (ιδιαίτερα στην Παλική) για τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή σχεδόν καθόλου δεν ασχολήθηκε (για μικροπολιτικές σκοπιμότητες!!!).

Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτελέσουν όρους αξιοπρέπειας, γιατί αφορούν τις ζωές των πολιτών, την συνοχή της κοινωνίας μας και είναι επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπισή τους. Η ανάγκη για εργασία, η ανάγκη της επιβίωσης, η κοινωνική διαφορετικότητα, η διαφορετική πολιτική άποψη, η διαφορετική κομματική τοποθέτηση είναι κεκτημένα δικαιώματα μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας και όχι αντικείμενα αγοροπωλησίας, κοινωνικού αποκλεισμού και εκβιασμού συνειδήσεων.

Ειδικά για τους Δήμους Ληξουρίου και Σάμης επιβάλλεται, όχι μόνο λόγω απλής αναλογικής, η δημιουργία ανοικτών ψηφοδελτίων συνεργασίας πέρα από ιδεοληψίες, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ. Πρέπει να ξαναστηθουν δομές που δεν υπάρχουν (και ειδικά για το Ληξούρι και υποδομές που δεν υπάρχουν), να οργανωθεί η λειτουργία τους και να επανέλθει η κανονικότητα. Οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν πρέπει να πιστεύουν στο εγχείρημα των νέων δήμων, να έχουν ικανότητα στην οργάνωση και διαχείριση της νέας πραγματικότητας και όχι στην πρώτη δυσκολία (γιατί θα υπάρξουν δυσκολίες ειδικά την πρώτη περίοδο) να πετάνε τη «μπάλα στη κερκίδα», φορτώνοντας τα στην «κακή» Κυβέρνηση(όποια και να είναι αυτή) δικαιολογώντας έτσι την αδυναμία τους ή και την ανυπαρξία τους.

Ταυτόχρονα, όλοι όσοι θα συνεργαστούν  απαράβατα θα πρέπει να υιοθετούν ένα προαπαιτούμενο: Το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται σε προγραμματικές αρχές για τον δήμο και την περιφέρεια και όχι να εξυπηρετούν κεντρικού χαρακτήρα πολιτικές ή στρατηγικές.

Δ. Η Επόμενη Μέρα

Έφθασε η ώρα να μπει τέλος στο Δημαρχοκεντρικό μοντέλο και να στοχεύσουμε στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, την πιο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, την πιο ΣΥΓΧΡΟΝΗ, την πιο ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ, την πιο ΦΙΛΙΚΗ, την πιο ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ και την πιο ΔΙΚΑΙΗ.

Η διαμόρφωση προοδευτικών, ριζοσπαστικών, κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, είναι ένα μεγάλο στοίχημα και αποτελεί επιτακτική ανάγκη προκειμένου να υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας.

Οι Νέοι Δήμοι ξεκινούν τώρα.

Τώρα λοιπόν Να Τολμήσουμε.

Τώρα να σπάσουμε τα στεγανά της εξάρτησης, των υπόγειων ρευμάτων, των κυκλωμάτων αδιαφάνειας και παραπολιτικών συνευρέσεων.

Καθαρό τοπίο, καθαρό «παιχνίδι» μέσα από συγκλίσεις, ακόμα και διαφορετικών πολιτικών χώρων, σε ένα προγραμματικό πλαίσιο που το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας επιβάλει.

Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι τοπικές κοινωνίες να απελευθερωθούν από όλα εκείνα που «μυρίζουν», που μας προσβάλουν, που μας καθιστούν εξαρτήματα αλλότριων συμφερόντων.

Οι Νέοι Δήμοι να αποτελέσουν πυλώνες διεκδίκησης και ανατροπών. Να αποτελέσουν την αρχή μιας καινούργιας μέρας για τις πόλεις και τα χωριά μας.

Η ΩΡΑ  ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ.
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 12/03/2019
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ