Το παράξενο πάθος της Λιλιάν

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του 21ου αιώνα, στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής αστυνομίας, η κληρονόμος της L’Oréal έδωσε 1 δις ευρώ στον αμφιλεγόμενο γκέη «εραστή» της Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ.

Η Λιλιάν Μπετανκούρ ήταν η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, με περιουσία 39,5 δις δολάρια και επικεφαλής της πολυεθνικής εταιρείς καλλυντικών L’Oreal. Κληρονόμησε την εταιρεία από τον πατέρα της Eugène Schueller και ανέλαβε ρόλο από τα 15 της. Είκοσι χρόνια αργότερα και μετά τον θάνατο του πατέρα της έγινε μοναδική κληρονόμος της  L’Oreal, σε ηλικία 35 ετών.

Η Λιλιάν Μπετανκούρ παντρεύτηκε τον πολιτικό και μετέπειτα υπουργό André Bettencourt, το 1950 -από τον οποίο πήρε το όνομά της- και απέκτησαν μια μοναδική κόρη, την Φρανσουάζ.

Σε ηλικία 65 ετών γνώρισε τον φωτογράφο Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ, 25 χρόνια νεότερό της και έγιναν το πιο συναρπαστικό και σκανδαλώδες ζευγάρι της Γαλλίας. Εκείνη του χάρισε δώρα αξίας 1 δις ευρώ τα οποία περιλαμβάνουν:

  • μια ασφάλεια ζωής αξίας 253 εκατομμυρίων ευρώ, το 2003
  • μια δεύτερη ασφάλεια ζωής αξίας 262 εκατομμυρίων ευρώ το 2006
  • ρευστό εκατομμυρίων ευρώ και έργα τέχνης

Η βίλα της στο Νεγί του Παρισιού:

Οποια κι αν ήταν τα υλικά συμφέροντα που τον παρακίνησαν, ο Μπανιέ είχε μια βαθειά λατρεία για την κληρονόμο. Προφανώς κι εκείνη ένιωθε κάτι δυνατό για εκείνον. Το περιέγραψε ως εξής σε μια επιστολή της, το 2008:

«Μαζί σας νιώθω σαν μητέρα, σαν ερωμένη, όλα τα αισθήματα με διαπερνούν. Με κάνουν να τρέμω».

Αλλά δεδομένης της διαφοράς ηλικίας και της σεξουαλικής προτίμησης του Μπανιέ, δεν υπήρχε πιθανόν σεξουαλική σχέση μεταξύ τους «ποτέ δεν σκέφτηκα να κοιμηθώ με τον Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ» είχε πει η Λιλιάν Μπετανκούρ στον οικονομικό της σύμβουλο.

Αλλά σύμφωνα με τα ημερολόγια του Μπανιέ, τα οποία η αστυνομία πρόσθεσε στον δικαστικό φάκελο, η Λιλιάν Μπετανκούρ του ζητούσε πιο στενή «σωματική σχέση» και αναρωτιόταν γιατί δεν μπορούν τουλάχιστον να κρατιούνται από το χέρι. Για σχεδόν μισό αιώνα, το απίστευτο ζευγάρι είχε μια πλατωνική, ερωτική σχέση.

Το γεγονός ότι η Λιλιάν Μπετανκούρ ήταν ερωτευμένη με τον Μπανιέ ήταν προφανές σε αρκετούς στενούς της φίλους. Η στενή της φίλη για πενήντα χρόνια Lucienne de Rozier, έχει δηλώσει ότι «Η Λιλιάν έκανε σαν κοριτσόπουλο όταν βρισκόταν κοντά στον Μπανιέ. Είχε ερωτευθεί τον Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ …Ηταν καταγοητευμένη μαζί του σε σημείο υπερβολής».

Εδώ με τον σύζυγό της:

Ο παιδικός φίλος του Μπανιέ Gilles Brücker, ο οποίος είχε επίσης αναπτύξει φιλική σχέση με την Λιλιάν Μπετανκούρ, είπε ότι «η Λιλιάν δεν ήταν μόνο ερωτευμένη με τον Μπανιέ, ήταν άνθρωπος που χρειαζόταν να έχει συναισθηματικές σχέσεις και έκανε παιχνίδι με πολλούς ανθρώπους. Φλέρταρε διάφορους άντρες με τα λόγια της και με κινήσεις. Είχε ένα εκπληκτικό παρουσιαστικό για γυναίκα της ηλικίας της. Ηταν μια ελκυστική γυναίκα που είχε ανάγκη να γοητεύει. Η σχέση της με τον Μπανιέ ήταν αληθινή, συναισθηματική και ερωτική».

Ο ίδιος ο Μπανιέ επέμενε ότι η Λιλιάν Μπετανκούρ δεν ήταν ερωτευμένη μαζί του, αλλά ότι υπήρχε ανάμεσά τους μια ισχυρή συναισθηματική ένωση. Η φύση της σχέσης τους περιγράφεται στη δικογραφία του Μπανιέ, άνω των 500 σελίδων, γεμάτη επιστολές δύο δεκαετιών. Εγραφαν ο ένας στον άλλο για λογοτεχνία, ταξίδια, τέχνη, κινηματογράφο. Ο Μπανιέ της έγραφε για βιβλία και εκθέσεις, η Λιλιάν για θέματα υγείας. Στα γράμματά της η Λιλιάν Μπετανκούραν αναφερόταν συχνά στον πατέρα της ή επέκρινε την κόρη της και τον γαμπρό της. Συνήθως έγραφε για τον σκύλο της Τομά «το όμορφο παιδί μου», όπως τον αποκαλούσε, κάτι που ποτέ δεν είχε πει για την κόρη της Φρανσουάζ. Ο Τομά ακολουθούσε μια ειδική δίαιτα με φρέσκα ψάρια και μεταλλικό νερό Volvic και φορούσε κολλάρα Hermès. Στα γράμματά του ο Μπανιέ την αποκαλούσε «ma petite chérie» – «αγαπούλα μου» και εκείνη του έγραφε «Σε φιλώ τρυφερά».

Για την Λιλιάν Μπετανκούρ αυτή δεν ήταν μια απλή φιλία, ήταν μια σανίδα σωτηρίας. Πριν συναντήσει τον Μπανιέ η ζωή της ήταν επικεντρωμένη στις συνεδριάσεις της L’Oréal, τσάι με τους ίδιους παλιούς φίλους και δείπνα με σημαντικούς ανθρώπους, τραπεζίτες και πολιτικούς. Χρειαζόταν κάποιον για να ενθαρρύνει την περιέργεια του πνεύματός της και να την κρατάει ενήμερη για τις τέχνες και την λογοτεχνία. Ζούσε στον πλούτο και τη χλιδή, αλλά ανυπομονούσε για κάτι περισσότερο. «Η Λιλιάν ήταν πλούσια, ήταν όμορφη, αλλά έπληττε μέχρι θανάτου» έχει πει ο πρώην δικηγόρος της Georges Kiejman.

Επρόκειτο για ένα πρωτοφανές ζευγάρι. Ο Μπανιέ είναι δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος, αλλά η Μπετανκρούρ έβρισκε ελκυστικό αυτόν τον άντρα, ο οποίος έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα σε ηλικία 19 ετών, δημοσίευσε τρία άλλα σε ηλικία 25 ετών, γνώριζε τον Μοριάκ ενώ ο Λουί Αραγκόν έλεγε γι’αυτόν: «Είναι το πιο τρελό πλάσμα που μπορεί κανείς να συναντήσει».
Ο Μπανιέ ήταν επίσης πολύ ωραίος. Γάλλος με πατέρα Ούγγρο, εργάτη στην Σιτροέν, αυστηρό «πολύ συντηρητικό, πολύ θαρραλέο, πολύ δεξιό, πολύ βίαιο αλλά τον έχω συγχωρήσει», όπως έχει δηλώσει ο Μπανιέ. Πήγε σε ένα τυχαίο λύκειο στο Παρίσι αλλά το εγκατέλειψε σε ηλικία 17 ετών για να πάει «στον πραγματικό κόσμο».

O Mπανιέ νεαρός με τον Νταλί:


Εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα 17 ετών και αυτό του άνοιξε τις πόρτες στις εφημερίδες Figaro και Monde. «Ηρθαν να με γνωρίσουν άνθρωποι όπως ο Αραγκόν, ο Κενό, η Φρανσουάζ Ζιρού..» έχει δηλώσει ο ίδιος. Η τελευταία τον προσλαμβάνει στο περιοδικό L’Express και του μαθαίνει την πολιτική ζωή. Ο μικρός Μπανιέ έκανε θελήματα αλλά γρήγορα ελίσσεται και βρίσκεται στον Οίκο Pierre Cardin ως γραφείο τύπου και ξεκινάει την φωτογράφιση.

Εξώφυλλο του Paris-Match το 2010, εξαφανισμένο σήμερα: «Μια ιδιαίτερη φιλία»:

Επτά χρόνια αργότερα συνάντησε τον Υβ Σεν Λοράν και εγκατέλειψε τον Καρντέν για «μια άλλη υπέροχη ζωή». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εφηύρε το όνομα δύο αρωμάτων, Opium και Poison, «τα πιο εμπορικά αρώματα στον κόσμο» και ότι τότε έγινε οικονομικά ανεξάρτητος. Ο Πιέρ Μπερζέ, εραστής και συνέταιρος του Υβ Σεν Λορέν δεν τον βλέπει με καλό μάτι, ενώ ο Μπανιέ τον αποκαλεί «ο νάνος Μπερζέ».


Σήμερα ο Μπανιέ δηλώνει μια περιουσία 11 εκατομμυρίων ευρώ. Διαθέτει ένα διαμέρισμα 1.100 τ.μ. στους κήπους του Λουξεμβούργου, στην καρδιά του Παρισιού, μερικά διαμερίσματα στην χλιδάτη οδό Vaugirard του Παρισιού, δύο διαμερίσματα στις οδούς Visconti και Charenton, ένα εξοχικό στην περιοχή Gard της Γαλλίας και δύο σπίτια στο Μαρακές στο Μαρόκο, αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ. Διαθέτει επίσης πίνακες τέχνης.
Ο φωτογράφος Μπανιέ έκανε 28 εκθέσεις σε 13 χρόνια, στην Στουτγάρδη, το Μπουένος Αϊρες, στο Τόκιο, στην Βουδαπέστη, στο Μιλάνο. Η Λιλιάν Μπετανκούρ ήταν παρούσα σε όλα τα εγκαίνια και του υπέγραψε ένα συμβόλαιο 400.000 ευρώ το χρόνο για να δίνει «συμβουλές» στην L’Oréal. Αλλά ένας μικρο-μέτοχος του κολοσσού κατέθεσε μήνυση το 2010 και ο ο συγκεκριμένος πακτωλός στέρεψε.

Τον Δεκέμβριο του 2008 ο γαλλικός τύπος αιφνιδιάζεται από μια μήνυση εναντίον αγνώστου εκ μέρους της Φρανσουάζ Μπετανκούρ, κόρης της Λιλιάν Μπετανκούρ. Η μήνυση αναφέρει ότι μεταξύ 2001 και 2007 ο Φρανσουά Μαρί Μπανιέ επωφελήθηκε από την «εμφανή αδυναμία» της Λιλιάν Μπετανκούρ και της υφάρπαξε ένα ποσό που οι ανακριτές εκτίμησαν σε 993 εκατομμύρια ευρώ.


Η ίδια η Λιλιάν Μπετανκούρ, η οποία διατηρεί τις χειρότερες σχέσεις με την κόρη της, δίνει αμέσως συνέντευξη στο Journal du dimanche, αναφέροντας ότι είναι «μια ελεύθερη γυναίκα» και ότι έχει σώας τας φρένας για όλες τις πράξεις της.
Η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο αλλά το 2010 η κόρη Μπετανκούρ επανέρχεται με έφεση. Την ίδια εποχή η Λιλιάν Μπετανκούρ βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών σκανδάλων για χρηματισμό του Νικολά Σαρκοζί και της συζύγου υπουργού του, ο οποίος παραιτείται.

Ο Μπανιέ αγόρασε ένα ολόκληρο κτίριο στην καρδιά του Παρισιού. Το αγόρασε όροφο όροφο, από το 1991, χάρη στις «δωρεές» της Λιλιάν Μπετανκούρ.

Μετά το 2000, η γενναιοδωρία της Λιλιάν Μπετανκούρ δεν μένει στις επιταγές εκατομμυρίων αλλά προσφέρει στον προστατευόμενό της έργα τέχνης αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια εποχή η υγεία της Λιλιάν Μπετανκούρ επιδεινώνεται. Δεν αναγνωρίζει τους οικείους της και δεν καταλαβαίνει που βρίσκεται. Είχε πέσει στη βίλα της στις Baléares, το 2006 και δεν μπόρεσε ποτέ να συνέλθει. Ο θάνατος του συζύγου της, το 2007, της προκάλεσε ακόμη πιο δυνατό σοκ. Ο Μπανιέ είναι συνεχώς δίπλα της και εκείνη του χαρίζει με συμβολαιογράφο κι άλλους πίνακες, αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2015 το δικαστήριο του Μπορντό καταδικάζει τον Μπανιέ σε 3 χρόνια φυλάκιση, 375.000 πρόστιμο και κατάσχεση πολλών περιουσιακών του στοιχείων. Ακόμη και ο εραστής του Μπανιέ, ο Martin Le Barrois d’Orgeval, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι πήρε από την Λιλιάν Μπετανκούρ πολλά εκατομμύρια ευρώ καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση, 350 000 ευρώ πρόστιμο και εκλήθη να επιστρέψει 158 εκατομμύρια ευρώ στην Λιλιάν Μπετανκούρ.

«Αυτά τα ποσά φαίνονται τεράστια αλλά δεν καταλαβαίνετε το μέγεθος της περιουσίας της. Εξάλλου δεν μπαίνει μια τιμή σε όλα τα πράγματα. Εκείνη μου έδινε χρήματα όπως άλλοι δίνουν τον χρόνο τους ή το σώμα τους» έχει δηλώσει ο Μπανιέ στο περιοδικό Le Nouvel Observateur.

(iefimerida.gr)