Το ΠΑΣΟΚ που έφυγε…

Το ΠΑΣΟΚ που έφυγε και το νέο λαϊκό κίνημα που έρχεται

46 χρόνια πέρασαν από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι λίγοι εκείνοι υπέγραψαν και δημοσίευσαν την πολιτική διακήρυξη του ιστορικού πλέον ΠΑΣΟΚ. 

Η κοινωνία έκτοτε εξελίχθηκε, η τεχνολογία γιγαντώθηκε, το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε. Ο λαός και οι πολίτες αφυπνιστήκαν. Νέα παγκόσμια τάξη αναδείχτηκε και η παγκοσμιοποίηση ανέδειξε νέους στόχους, νέες ανάγκες και νέες προτεραιότητες. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και νέα συσσωρευμένα προβλήματα. 

Παραμένει όμως πάντα επίκαιρη η βασική θέση της πολιτικής  διακήρυξης  εκείνου του ΠΑΣΟΚ ώστε να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Χώρας, να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες, να ανήκει η Ελλάδα στους Έλληνες. Μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας.

Παρ’ ότι από τότε, άλλαξαν και αλλάζουν πολλά, οι αντιθέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και στην σημερινή εποχή, της παγκοσμιοποίησης. Και οι προνομιούχοι υπάρχουν και οι ολιγάρχες υφίστανται. Υπάρχουν όμως και οι αδύναμοι υπάρχουν και οι περιθωριοποιημένοι – κυρίως νέοι.

Το ιστορικό πλέον ΠΑΣΟΚ μόνο καθοδηγεί και εμπνέει. Και ο Λαός ευελπιστεί ότι ένα νέο λαϊκό κίνημα θα πάρει τη σκυτάλη δίπλα στον ελληνικό Λαό για τον ίδιο το Λαό.

Το ΠΑΣΟΚ εκείνο, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Λαού, έχει προδοθεί και έχει αλωθεί από σφετεριστές της εξουσίας. Καμία  σχέση δεν μπορεί να  έχουν οι βενιζέλοι και οι λοβέρδοι και οι άλλοι υπουργοί του Σαμαρά και του “yes man”, του ναι σε όλα, με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ του Λαού και της Ελλάδας στους Έλληνες. Καμία σχέση δεν μπορεί να έχουν οι δεξιόστροφες πολιτικές του σημερινού ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ με τις φιλολαϊκές αριστερές  πολιτικές του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα  και του Λαού. 

Οι πολίτες και ο ελληνικός Λαός αγκαλιάζουν, ήδη, ένα νέο λαϊκό κίνημα ένα  Μέτωπο αντίστασης και ανυπακοής, στη αντιλαϊκή επέλαση, με ρεαλιστικό αριστερό στόχο και προσανατολισμό, το ΜέΡΑ25.

*Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο Γαβριήλ Μανωλάτος υπήρξε σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Στις τελευταίες  βουλευτικές εκλογές, ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΜέΡΑ25 στη Κεφαλονιά.