Το Πραξικόπημα Κουλή-Πατούλη

Το μόνο θετικό του νόμου «Κλεισθένη» (εκτός από την δημιουργία Δήμου Ληξουρίου βέβαια) είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πλέον τα δημοτικά συμβούλια συγκροτούνται από παρατάξεις με τόση δύναμη, όσες ακριβώς ψήφους έλαβαν στις εκλογές. Και αυτό πληροί όλα τα μέλη κάθε Δήμου (εκλογικό σώμα, δημοτικούς συμβούλους, Δήμαρχο) με υπευθυνότητα.

Δεν υπάρχουν πλέον αφορμές και δικαιολογίες για «στείρα αντιπολίτευση» ούτε για αυθαιρεσίες της Δημοτικής Αρχής. Δεν υπάρχουν προφάσεις για καιροσκοπικές συνεργασίες και ανούσιες διαιρέσεις. Τελείωσαν πλέον τα «εσείς δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε, ο λαός σας καταδίκασε στην αντιπολίτευση».

Η απλή αναλογική είναι το μόνο λογικό εκλογικό σύστημα σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία, γιατί αφήνει να εκφραστεί απόλυτα, ελεύθερα και ανόθευτα η λαϊκή βούληση.

Αν αυτό το σύστημα αφηνόταν να «δουλέψει» την ερχόμενη τετραετία στους ελληνικούς Δήμους, είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα κατανοούσαν την αξία του και, αργά ή γρήγορα, θα εδημιουργείτο το λαϊκό αίτημα για εφαρμογή της απλής αναλογικής και στις εθνικές εκλογές, ώστε να έχουμε ένα κοινοβούλιο γνήσια αντιπροσωπευτικό.

Να όμως που δύο πολιτικοί ογκόλιθοι, δύο στυλοβάτες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, δύο πολιτικοί άνδρες που σίγουρα θα τους γράψει η Ιστορία εκεί που δεν πιάνει μελάνι, ο Κούλης (του Μητσοτάκη) και ο Πατούλης (της Πατούλαινας), έκριναν ότι ο ελληνικός λαός είναι ανάξιος για τέτοιες ελευθερίες. Σκέφτηκε το ταιριαστό ζευγάρι: «Μα πώς θα συνεργαστούν όλοι αυτοί οι ντεκαντάνς άνθρωποι; Εμείς κάναμε τόσο κόπο για να τους βάλουμε να σφάζονται περί όνου σκιάς, χρόνια τώρα. Και πες πώς συνεργάζονται. Θα συνεργαστούν για να αποδεχθούν πειθήνια τις εντολές της προστάτιδος δυνάμεως Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεγάλη η χάρη της!) ή θα μας κάνουν καμία στραβή και θα αντιδράσουν σε όσα διατάσσουν οι πολυχρονεμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες μας;»

Έσπευσε λοιπόν πρώτος ο σύζυγος της Πατούλαινας, να λάβει διά της ΚΕΔΕ απόφαση και να εκδώσει φιρμάνι, στο οποίο ζητάει την τροποποίηση της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων, ώστε ο Δήμαρχος με την Παράταξή του να είναι και πάλι ο γενικός δερβέναγας και όλες οι άλλες παρατάξεις «διακοσμητικά στοιχεία», έτσι, για να λέμε ότι έχουμε δημοκρατία.

Αμέσως, ο αδελφός της Ντόρας, που τα κανάλια ήδη τον έχουν ορκίσει πρωθυπουργό, άρπαξε την ευκαιρία. Ανήγγειλε ότι η πρόταση Πατούλη θα γίνει νόμος του κράτους, αμέσως μόλις τελειώσει η άχαρη διαδικασία των εκλογών και αναλάβει και τυπικά τα ηνία της δύσμοιρης χώρας μας.

Τα «μαργαριτάρια» του νομοθετήματος είναι αρκετά:

  • Οι παρατάξεις, λέει, θα συμπράττουν με γραπτή δήλωση, που θα γίνεται στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο και στην σύμπραξη αυτή θα μετέχει υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου. (Ξανά λοιπόν στρατιωτάκι της παράταξης ο Δημοτικός Σύμβουλος.)
  • Αποφάσεις των Επιτροπών, λέει, που απορρίπτονται από το Δημοτικό Συμβούλιο σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, αν δημιουργείται κίνδυνος των δημοτικών συμφερόντων (;;!!), επιστρέφουν στις επιτροπές που αποφασίζουν πλέον οι ίδιες (Διακοσμητικό στο σκρίνιο της Πατούλαινας τα Δημοτικά Συμβούλια).
  • Θα καθορίζονται, λέει, οι αρμοδιότητες δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών κατά κατηγορία δήμων, με Προεδρικό Διάταγμα (Οποία Διοικητική Αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!).

Η αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού εκτρώματος των δύο πολιτικών και φυσικών εκτρωμάτων είναι προφανής. Εκείνο όμως που είναι πρωτοφανές, είναι το θράσος τους.

Δεν έχω ξαναδεί, ούτε θυμάμαι στην σύγχρονη πολιτική Ιστορία μας να υπάρχει, τέτοια στυγνή και απροκάλυπτη παραβίαση της λαϊκής βούλησης, τέτοια αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος.

Οι Έλληνες Δημότες ψήφισαν με απλή αναλογική, αλλά ο Κούλης και ο ΠαΚούλης αποφάσισαν ότι θα διοικηθούν με πλειοψηφικό σύστημα.

Αν αυτό δεν είναι πραξικόπημα, τότε τι είναι; Να είναι απλή και καθαρή υποταγή στις θελήσεις όσων κατέχουν την χώρα; Ισως. Αλλά αυτό είναι χειρότερο.

Όλα αυτά από έναν άνθρωπο, που τα κανάλια τον έχουν ορκίσει ήδη πρωθυπουργό και που ο δύσμοιρος Ελληνικός Λαός ετοιμάζεται να τον υποδεχθεί ως τέτοιον, εν χορδαίς και οργάνοις, ….. και από τον άντρα της Πατούλαινας.