Το Προεδρικό Διάταγμα για τους ναυαγοσώστες

Σε διαβούλευση έως τις 21.02.2020 τέθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο το νέο Π.Δ. που αφορά τους ναυαγοσώστες.

Θέλω να πιστεύω ότι στα σχόλια της διαβούλευσης θα συμμετέχουν τόσο η ΚΕΔΕ όσο και οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι, μιας και το κόστος κάλυψης για κάθε θέση ναυαγοσώστη κρίνεται (σύμφωνα με τα απαιτούμενα στο προτεινόμενο Π.Δ.) τουλάχιστον υπέρογκο με αποτέλεσμα πολλοί Δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν ή να αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στις παραλίες!!

Προφανώς το συγκεκριμένο Π.Δ. επηρεάζει και τη βράβευση με Γαλάζια Σημαία των παραλιών μας, μιας και αν απαιτείται ναυαγοσώστης για την παραλία από τη νομοθεσία, τότε η μη ύπαρξη αυτού είναι λόγος να χαθεί η Γαλάζια Σημαία (όπως συνέβη σε Μύρτο, Σκάλα και άλλες παραλίες).

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, τα όσα απαιτεί το Π.Δ. είναι υπερβολικά, και κατά κάποιο τρόπο ευνοούνται στον μέγιστο βαθμό οι ναυαγοσωστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την κάλυψη των θέσεων ναυαγοσωστών. Το κόστος για κάθε θέση, το οποίο στην «αγορά» κυμαίνεται στις 30-35 χιλιάδες €, δύσκολα μπορεί να καλυφθεί από μικρούς Δήμους όταν μάλιστα σε πολλές παραλίες λόγω αθρόας προσέλευσης του κόσμου θα απαιτούνται δύο και τρείς θέσεις ναυαγοσώστη!!!

Τέλος, ως πολίτης θα ήθελα σε κάθε παραλία να υπάρχουν τα βασικά για την ασφαλή κολύμβηση, όπως φαρμακείο και ναυαγοσωστικός εξοπλισμός, ένας υπεύθυνος για τη φύλαξη αυτών και την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ανάγκης και ένα τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης. Αυτά είναι πάνω κάτω όσα ζητά το πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες σε βραβευμένες παραλίες που δεν έχουν χαρακτηριστεί πολυσύχναστες και νομίζω αυτό είναι το ζητούμενο.

Έχοντας την εμπειρία στην οργάνωση των παραλιών με τα πρότυπα της Γαλάζιας Σημαίας, αντιλαμβανόμενος τη σχέση κόστους-οφέλους που προκύπτει από το προτεινόμενο Π.Δ. και επιζητώντας το καλύτερο για όλους τους λουομένους σε κάθε παραλία, θα περίμενα από τον νομοθέτη όχι μία απλή ηλεκτρονική διαβούλευση αλλά μία συζήτηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς πριν καταλήξει στην πρότασή του …αυτά βέβαια ίσως σε μία άλλη χώρα.