Το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Ληξουρίου εκπέμπει σήμα κινδύνου

Στ. Τραύλος

Μέχρι τις 31/12/ 2016 οι αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των μηχανικών του Tαμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Ληξουριού καταβάλλονταν κανονικά και εκκαθαρίζονταν από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία μετά την 1/1/2017 δήλωσε αναρμόδια ως προς την εκκαθάριση των συγκεκριμένων δαπανών, διευκρινίζοντας με το υπ αριθ. 20233/ 3747/20-3-2017 έγγραφο της, ότι τα εκτός έδρας των υπαλλήλων του ΤΑΣ νομού Αχαΐας θα καταβάλλονται από από τον τακτικό προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Πάτρα) σύμφωνα με το υπ αριθ. 41398/21-12-2016 Κ.Υ.Α. με την οποία καθορίζεται και το ανώτερο όριο των επιτρεπομένων κατ έτος ημερών μετακίνησης εκτός έδρας των υπαλλήλων της.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απάντησε ότι διαθέτει πιστώσεις μονάχα για την μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνες των ΤΑΠ, ενώ δηλώνει αναρμόδια ως προς την πληρωμή και εκκαθάριση των συγκεκριμένων δαπανών παραπέμποντας εκ νέου στο Υπουργείο Υποδομών.

Αποτέλεσμα αυτών των τραγελαφικών καταστάσεων είναι ότι:

  •  Το πρόγραμμα αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων Κεφαλονιάς έχει σταματήσει επειδή οι μηχανικοί Τ.Α.Σ. από 1/1/2017 δεν έρχονται για αυτοψίες και διεκπεραίωση των υποθέσεων.
  •  Οι σεισμόπληκτοι πολίτες υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, γιατί βρίσκονται   σε πολύμηνη αναμονή για την έκδοση της αδείας επισκευής και εκταμίευσης της πρώτης ή δεύτερης δόσης, ή κλείσιμο των υποθέσεων τους.
  •  Οι μηχανικοί και κατασκευαστές των έργων αποκατάστασης περιμένουν να πληρωθούν και τα έργα σταμάτησαν.
  •  Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθεί η επιδότηση κρατικής αρωγής.

Μετά τα παραπάνω ζητούμε από την Κυβέρνηση η οποία έχει ενημερωθεί από τις 30/3/2017 του προβλήματος, με έγγραφο της Π.Ο.Σ.Ε. Υ.ΠΕ.ΧΩ. ΔΕ.

  •  Να σταματήσει αυτό το τραγελαφικό γαϊτανάκι των “αναρμόδιων υπηρεσιών”.
  •  Να σταματήσει την ταλαιπωρία πολιτών μηχανικών κατασκευαστών και να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα των μηχανικών ΤΑΣ.

Για την ΝΕ ΤΕΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Πρόεδρος

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΑΥΛΟΣ

Αντιπρόεδρος

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ