Τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Κεφαλονιά!

Tο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αδιαμφισβήτητα η χθεσινή ημέρα είναι μεγάλη για την Κεφαλονιά.

Η ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου για την ίδρυση τριών Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Κεφαλονιά στο νέο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτελεί μια μεγάλη είδηση για το νησί μας που χρόνια είχε να ακουστεί.

Το τελικό Σχέδιο Νόμου συγχώνευσης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που παρέδωσε χθες στους δύο Πρυτάνεις ο Υπουργός Παιδείας περιέχει τη μεγάλη ευχάριστη έκπληξη.

Το Ληξούρι αποκτάει ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα σχετικό με τη Μουσική ως μετεξέλιξη του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα Τμήμα Εθνομουσικολογίας.

Ταυτόχρονα το Ληξούρι γίνεται η πόλη με το μικρότερο πληθυσμό στην Ελλάδα που διαθέτει Πανεπιστημιακό Τμήμα!

Το νέο τμήμα εντάσσεται στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών με έδρα την Κέρκυρα το οποίο διαθέτει ήδη το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το Τμήμα Mουσικών Σπουδών και σύμφωνα με τον Υπουργό «η Σχολή και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο σύνολό του αναδεικνύονται σε ένα μείζονα πόλο στον χώρο της Μεσογείου στο πεδίο των Μουσικών Σπουδών, αξιοποιώντας την μακραίωνη και ιδιαίτερη παράδοση των Ιονίων Νήσων»!

Τελικά δικαιώθηκαν όλοι όσοι φωνάζανε, μεταξύ αυτών και ο «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ», «Να γίνει το ΤΗΜΟ Πανεπιστημιακό και να μείνει στο Ληξούρι» και έμειναν εκτεθειμένοι όλοι εκείνοι (μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης) οι οποίοι υποστήριζαν τη στείρα και δίχως προοπτική πρόταση «να μείνει το ΤΗΜΟ στο Ληξούρι ως Τμήμα του ΤΕΙ», όταν είναι νομοτελειακή η κατάργηση των ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα.

Μπορεί βέβαια να αλλάζει το αντικείμενο, αλλά το σημαντικό είναι ότι πλέον το Ληξούρι γίνεται …Πανεπιστημιούπολη με ένα αντικείμενο που μπορεί να δοξάσει την πλούσια μουσική παράδοση της πόλης, της Κεφαλονιάς και της Επτανήσου.

Εξάλλου το νέο Τμήμα είναι σίγουρα πιο σημαντικό επιστημονικά και μοναδικό (κυρίως) στον Ελληνικό Πανεπιστημιακό χώρο, αφού το μόνο σχετικό με τη Εθνομουσικολογία είναι το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Εθνομουσικολογία είναι η μία δυναμική επιστήμη που μελετά τη μουσική στα πλαίσια του πολιτισμού.

Δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Αργοστόλι

Ταυτόχρονα το νέο Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα έχει άλλα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Κεφαλονιά με έδρα το Αργοστόλι!

Το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής ως εξέλιξη του σημερινού τμήματος του ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (αυτός είναι και ο τίτλος του σήμερα ως τμήμα του ΤΕΙ).

Το πρώτο εντάσσεται στη νέα Σχολή Περιβάλλοντος του Ιόνιου Πανεπιστημίου με έδρα τη Ζάκυνθο και το δεύτερο στην υπάρχουσα Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής με έδρα την Κέρκυρα.

Ετσι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα έχει πλέον πέντε (από τρεις) Σχολές, οι τέσσερεις στην Κέρκυρα και η μία στη Ζάκυνθο και για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 1984 θα έχει 12 Πανεπιστημιακά Τμήματα σε όλα τα μεγάλα νησιά της Επτανήσου.

Επτά στην Κέρκυρα.

Τρία στην Κεφαλονιά.

Και από ένα σε Ζάκυνθο και Λευκάδα.

Εξάλλου ιδιαίτερα σημαντικά είναι άλλα τρία στοιχεία της Υπουργικής εξαγγελίας.

1ον) «Εχει γίνει λεπτομερής προγραμματισμός των αναγκών των Τμημάτων σε μέλη ΔΕΠ, με βάση και την αξιοποίηση των τρεχουσών κατανομών και την άμεση ενίσχυση του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέσεις ΔΕΠ».

2ον) «Εχει ληφθεί πρόνοια ώστε οι φοιτητές των Τμημάτων ΤΕΙ, αφού ολοκληρώσουν τα προγράμματα σπουδών που παρακολουθούν και πριν ορκιστούν, να μπορούν να συνεχίσουν, με επιλογή τους, τις σπουδές τους σε αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου».

3ον) «Δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης του Κέντρου Ερευνών Ιονίων Νήσων και, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, της ίδρυσης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την δημιουργία δωρεάν διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε πόλεις όπου εδρεύουν Τμήματά του, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που θα αποφασίσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολύ καλές υλικοτεχνικές υποδομές όπου υπάρχουν, όπως για παράδειγμα στο Ληξούρι και τη Ζάκυνθο».

Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να δημιουργούν στο Ληξούρι επί πλέον του Πανεπιστημιακού Τμήματος και Πανεπιστημιακές δομές!

Το μόνο, κατά την γνώμη μας, αρνητικό στοιχείο στο σχέδιο νόμου είναι ότι η πρόταση που επανειλημμένα είχε θέσει ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ για ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος ΚΑΙ στην Ιθάκη δεν έγινε δεκτή.

Ισως γιατί η τοπική πολιτική ηγεσία δεν το πήρε ζεστά και εκτός από μια ανακοίνωση του Δημάρχου Ιθάκης κ. Στανίτσα ουδέν άλλο και καμία στήριξη του αιτήματος από πουθενά.

Οπως επίσης αρνητικό είναι, ότι ενώ η έδρα της Σχολής Περιβάλλοντος στην οποία ανήκει το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με έδρα το Αργοστόλι, ήταν ανοιχτή στο πρώτο σχέδιο του περασμένου Νοεμβρίου, η τοπική πολιτική ηγεσία δεν την διεκδίκησε, δεν ασχολήθηκε καν με το θέμα, οπότε και φυσιολογικά κατέληξε στη Ζάκυνθο.

Καταληκτικά:

Η ιστορία της ενοποίησης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να είχε τελειώσει προ πολλού αν η τοπική πολιτική ηγεσία στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορικής της ευθύνης και δεν προτασσόταν η στείρα κομματική και παραταξιακή αντιπαράθεση.

Λάθος μεγάλο, τεράστιο λάθος, της Δημοτικής Αρχής, η παντελής απουσία της και προσωπικά του Δημάρχου και Προέδρου της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρου Παρίση, από το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κέρκυρας 5 και 6 του περασμένου Δεκεμβρίου, παρουσία μάλιστα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, παρ’ ότι ήταν βασικός ομιλητής (ως πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ) και στο οποίο τέθηκε και συζητήθηκε το θέμα της ενοποίησης Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ.

Εξι μήνες μετά ο δήμαρχος δεν έχει δώσει την παραμικρή εξήγηση για την εξαφάνισή του και το μόνο που έχει πει είναι η μνημειώδης δήλωσή του πως «το ΤΗΜΟ θα μείνει στο Ληξούρι ακόμη και ως τμήμα ΤΕΙ γιατί είμαι τρελός εγώ και θα γίνει όπως το θέλω» (!), δήλωση που φυσικά τον έχει εκθέσει ιστορικά και ανεπανάληπτα.

Και φυσικά λάθος η κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ 368/3-12-2017 για την ενοποίηση των δύο ιδρυμάτων όπου προτάχθηκαν οι παραταξιακές σκοπιμότητες.

Τέλος πάντων …«τέλος καλό, όλα καλά» και ο καθένας θα κριθεί από τον κόσμο και την ιστορία.

Τα τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα για την Κεφαλονιά είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην σύγχρονη ιστορία του νησιού!

Αυτή είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Οι τυχόν μεμψιμοιρίες και αρνητικές δηλώσεις δεν θα προσφέρουν τούτη τη φορά!

Ας επικρατήσει επιτέλους μία φορά ο Ομηρικός λόγος περί …μεγάθυμων Κεφαλλήνων!

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο