Τo λησμονισμένο Φαράγγι του Πόρου. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκθέτει σε κίνδυνο πολίτες

Πολλοί θρύλοι και φαντασίες υπήρχαν για το φανταστικό αριστούργημα της φύσης, το Φαράγγι του Πόρου. Oι άνθρωποι του παρελθόντος μιλούσαν για το «δράκοντα και τη δράκαινα», και τα εξωγήινα φαντάσματα.
Μετά την κατασκευή του «Μεγαλολιμένα» στο Πόρο, το φαράγγι έγινε η πόρτα της Κεφαλονιάς και έχασε τους θρύλους. Όμως ο κίνδυνος για τους περαστικούς από την απροσδιόριστη πτώση των βράχων στο δρόμο παραμένει ζωντανή και πάντα πολύ επικίνδυνη.
Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής βεβαιώνουν ότι «παρά τρίχα γλύτωσαν». Ίσως αυτός ο κίνδυνος να δημιούργησε τους δράκοντες και τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Ευτυχώς τα χρήματα για την εγκατάσταση προστατευτικού συστήματος και απομάκρυνση του υπάρχοντος κινδύνου παραχωρηθήκαν και ο εργολάβος για την εκτέλεση του έργου παρουσιάστηκε στο Πόρο το περασμένο φθινόπωρο!
Δυστυχώς στη πατρίδα μας η ασφάλεια και η ζωή των κατοίκων /ανθρώπων, που έχει προτεραιότητα παντός άλλου υλικού αγαθού, δεν λογαριάζεται! Έτσι, ο υπεύθυνος άρχοντας αντί να ενεργήσει για την άμεση εκτέλεση του έργου, όπως έπρεπε προέβει σε χρονοβόρες αναβολές να διευκολύνει δευτερεύοντες ανάγκες, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τις πέτρες που κρέμονται ελεύθερες μέχρι σήμερα και απειλούν τις ζωές των ανθρώπων.
Η εξήγηση που φημολογείται για την μη εκτέλεση του έργου είναι, ότι πιθανό θα χρειασθεί να κλείσει ο δρόμος για μερικές ημέρες. Υπάρχει όμως και ο δρόμος μέσω Σκάλας για το βαπόρι.
Πρέπει να αναφέρω ακόμη ότι βράχοι έπεσαν στο δρόμο πλησίον της γέφυρας την περασμένη εβδομάδα και έσπασαν τον σωλήνα της ύδρευσης. Ευτυχώς είμαστε τυχεροί και δεν βρέθηκαν περαστικοί ή Λεωφορείον εκεί. Τι περιμένουμε να έχουμε θύματα; Και τότε θα πούμε όπως συνήθως για τα αδικαιολόγητα ότι ήταν η κακιά στιγμή;
Ακόμη πιστεύω ότι για τις αναβολές θα αποζημιώνεται ο εργολάβος. Έτσι τα χρήματα θα εξαντληθούν για έργο που δεν εκτελέστηκε και στο τέλος το έργο θα ακυρωθεί εξ αιτίας έλλειψης χρημάτων!
Kαιρός είναι να σοβαρευτούμε. Κανείς υπεύθυνος, κρατικός λειτουργός, αιρετός ή όχι δεν έχει το δικαίωμα να εκθέτει σε υπαρκτό κίνδυνο για τραυματισμό ή και θάνατο ανθρώπους όταν έχει την δυνατότητα να το αποφύγει. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει με την άμεση εκτέλεση του εν λόγω έργου. Αρκετός χρόνος ήδη αδικαιολόγητα χάθηκε. Τι περιμένουμε να μαλακώσουν οι βράχοι τον Oκτώβρη!

Ευχαριστώ,
Γιώργος Μηλιαρεσης,
Δ/χος Μηχανικός,
Πόρος

steno6 (2)