Τo Μπρι Ταγουϊλ: Αυτή είναι η μόνη περιοχή που δεν ανήκει σε κανένα κράτος και αυτός ο άνδρας μόλις αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς της. Είναι μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν (Photos)

Κι όμως υπάρχει μία και μοναδική περιοχή στον πλανήτη όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν και να επιβιώσουν χωρίς να «ανήκουν» σε κανένα κράτος ή χωρα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακατοίκητη έκταση 270 τ.χλμ. που βρίσκεται μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν, η οποία ονομάζεται Μπιρ Ταγουίλ.

Μάλιστα, την έκταση αυτή δεν διεκδικεί κανένα από τα δύο κράτη, ενώ το κενό χαράχτηκε το 1899 από τους Βρετανούς.

Η περιοχή έγινε γνωστή τώρα, διότι σύμφωνα με την Telegraph ένας Ινδός εξερευνητής αυτοανακηρύχθηκε ηγεμόνας της Μπιρ Ταγουίλ, καλώντας όσους θέλουν να φύγουν από τον τόπο τους να πάνε εκεί και να κατοικήσουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εξερευνητής χρειάστηκε να οργανώσει δύο μέρες το ταξίδι του, μιας και την περιοχή αυτή διασχίζουν συχνά τρομοκράτες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή του.

«Η διαδρομή που ακολούθησα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του αιγυπτιακού στρατού (σ.σ. πρόκειται επί της ουσίας για συνοριακή γραμμή) και την περιοχή διασχίζουν συχνά τρομοκράτες επομένως οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ αμέσως», εξήγησε ο Ντίξιτ. «Αν, όμως, η λίστα με τις επιθυμίες σου περιλαμβάνει πράγματα που δεν είναι αρκετά τρομακτικά τότε δεν αξίζει να τα δοκιμάσεις. Χρειάζεσαι άδεια ακόμη και για να εισέλθεις σ’ αυτό το μέρος», τόνισε και πρόσθεσε: «Μας έθεσαν τρεις όρους: να μη φωτογραφίσουμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, να επιστρέψουμε αυθημερόν και να μην πάρουμε μαζί μας τιμαλφή».

Ο Ινδός εξερευνητής έπεισε έναν ντόπιο οδηγό να τον μεταφέρει στην απομακρυσμένη περιοχή και αφού ταξίδεψε για έξι περίπου ώρες, όταν έφτασε στο σημείο έστησε μία σημαία και φύτεψε μερικούς σπόρους στην άνυδρη γη, με σκοπό να την ανακηρύξει «Βασίλειο του Ντίξιτ» και τον εαυτό του βασιλιά.

«Με βάση τους νόμους και το δίκαιο των πρώιμων πολιτισμών, αν θέλεις να διεκδικήσεις μία περιοχή πρέπει να καλλιεργήσεις καρπούς. Φύτεψα έναν σπόρο και έριξα νερό. Είναι δικό μου, είμαι ο βασιλιάς! Δεν είναι αστείο, μου ανήκει η χώρα τώρα! Ώρα να στείλω ένα email στα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο ερευνητής, ο οποίος παρά την προσπάθειά του ήρθε δεύτερος και καταϊδρωμένος.

Συγκεκριμένα, το 2014 ένας Αμερικανός, ο Τζέρεμι Χίτον ταξίδεψε στο Μπιρ Ταγουίλ προκειμένου να στέψει την κόρη του «πριγκίπισσα του Νότιου Σουδάν».

Μάλλον, όμως, ούτε οι προσπάθειες του Ντίξιτ  πρόκειται να ευοδωθούν αφού με βάση το διεθνές δίκαιο μόνο ένα κράτος μπορεί να διεκδικήσει τη κυριαρχία μίας επικράτειας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα έχει δηλώσει στην Washington Post ο καθηγητής Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν, Anthony Clark Arend.

(iefimerida.gr)