Υπομονή και πίστη σ’ ένα καλύτερο  μετά-Κορονοϊό μέλλον!

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες, εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ακούω αρκετή γκρίνια  ειδικά από κάποιους νέους της Κεφαλονιάς μας ότι μέρες γιορτών είναι αναγκασμένοι να μένουν μέσα στα σπίτια τους αντί να βγαίνουν στα μαγαζιά και να ψωνίζουν ή να διασκεδάζουν όπως έκαναν τις προηγούμενες χρονιές.
Κατανοώ την έλλειψη υπομονής και πίστης μιας μικρής μερίδας των συμπολιτών μας στα αναγκαία για τους επιστήμονες μέτρα λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του Κορονοϊού. Άλλωστε, η ανθρωπότητα έχει να γνωρίσει μια παρόμοια πανδημία λίγο παραπάνω από ένα αιώνα που έχει ξεχάσει ότι τέτοιες πανδημίες συνέβαιναν πάντα και από την  Ελληνική αρχαιότητα! Τη τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο με το σημερινό Κορονοϊό ήταν με την Ισπανική Γρίπη το μακρινό 1918 όταν πέθαναν σύμφωνα με υπολογισμούς 17 με 50 εκατομμύρια άνθρωποι!
Στην Ελλάδα το 1918 υπήρξαν περιοχές όπου οι θάνατοι ήταν καταστροφικοί όπως στη Σκύρο όπου πέθαναν 1.000 άτομα ή το ένα τρίτο του πληθυσμού του νησιού! Στη Πάτρα οι θάνατοι ήταν 800, στην Αθήνα 1.668 και στην Θεσσαλονίκη 5.284!
Όμως, τώρα με τις γνώσεις και μέσα που διαθέτουν οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις οι περισσότεροι θάνατοι που θα προκαλούσε ο Κορονοϊός μπορούν να αποφευχθούν μέσω των  Lockdown, την χρήση της μάσκας, τη κοινωνική αποστασιοποίηση και ευτυχώς για ‘μας από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 τον εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού πληθυσμού όπως μας ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν!
Οπότε, δεν μένει όσοι ανησυχούν για τα ψώνια και τη διασκέδαση τους πάρα να έχουν πίστη πως οι στερήσεις τους είναι απόλυτα αναγκαίες για να αποφύγουμε την μεγαλύτερη θλίψη από το πιθανό θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων αν δεν υπάρχουν από τις κυβερνήσεις οι σημερινοί προσωρινοί περιορισμοί. Να κάνουν επίσης υπομονή γνωρίζοντας πως αν τηρούμε στο σύνολο τους τα μέτρα κατά του Κορονοϊού το καλοκαίρι και σίγουρα μέχρι τα Χριστούγεννα του 2021 όλα (οικονομική ανάπτυξη, ταξίδια, τουρισμός, ψώνια, διασκέδαση κ.α.) θα έχουν επανέλθει σε υγειονομικά φυσιολογικές συνθήκες!