ΦΙΚΟ: Κοινό ψηφοδέλτιο για το Δ. Παλικής

Ηλίας Παρίσης

Η 5ετία που πέρασε από τους σεισμούς του 2014 μας επιβεβαίωσε αυτό που δημόσια εκφράζαμε και με τον πλέον έντονο τρόπο, ότι ο επιβληθείς ΕΝΑΣ Καλλικρατικός Δήμος, ήταν ανίκανος να αγωνιστεί, ώστε να επαναφέρει επαναφέρει την ζωή σε τούτη εδώ την ιστορική γωνιά της Κεφαλλονιάς, όχι μόνο στην προ των σεισμών κατάσταση, αλλά και σε ακόμη ψηλότερο επίπεδο.

Ο Δήμαρχος που μας επέβαλε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, όχι μόνο δεν έδοσε το στίγμα που όφειλε να δώσει, ότι  το Ληξούρι και η Επαρχία Πάλλης,  θα αποτελούσαν την απόλυτη προτεραιότητά του, έναντι της υπόλοιπης Κεφαλλονιάς, αλλά απεναντίας φρόντισε συνειδητά να θέσει άλλες προτεραιότητες στο πρόγραμμά του, βάζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, από την πλατεία της σεισμόπληκτης περιοχής μας στο περιθώριο.

Ο Καλλικρατικός Νόμος βέβαια, είχε φροντίσει με τις διατάξεις του να  υπάρχουν ισχυρές πλειοψηφίες στην Κεφαλονιά, γεγονός που τους έδινε την απόλυτη δυνατότητα να δημιουργούν περιβάλλον συνεχούς ματαίωσης, όχι μόνο στα όποια αιτήματα ή θέματα έθεταν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και αυτά των  συνδημοτών μας.

Διότι απλά η μειοψηφία του 30% αποφάσιζε ως καλλικρατική πλειοψηφία, να μην συζητήσει το εκάστοτε τιθέμενο θέμα ή αίτημα, αν δεν ήταν σε πλήρη συμφωνία με τις μόνιμες ή ευκαιριακές επιλογές της.

Έτσι φαίνεται πλέον πόσο αληθινοί είμαστε, ως κατ’ αρχήν παρέα πολιτών του φίκου και στην συνέχεια ως παράταξη των ΦΙ.Κ.Ο., όταν διατυμπανούσαμε και διεκδικούσαμε επιτακτικά το ηθικό μας δικαίωμα να διαχειριστούμε εμείς τις όποιες οικονομικές βοήθειες ήλθαν για τους σεισμόπληκτους το 2014 και κυρίως τις πιστώσεις που έχουν εγγραφεί σε ΦΕΚ, μέσα από την επανασύσταση του Δήμου Ληξουρίου.

Χαιρετίζουμε πλέον, μετά την δημοσίευση του σχεδίου τροπολογίας του Νόμου για την Μεταρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωστού ως Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», με την οποία οριστικοποιείται το «σπάσιμο»  του ενιαίου δήμου Κεφαλονιάς, σε τρεις νέους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης.

Το εν λόγω θέμα αποτελούσε και την κορωνίδα του προγράμματος των ΦΙ.Κ.Ο. και η παράταξή μας με επίμονες κινήσεις και ενέργειες, είτε ως Δημοτική Παράταξη, είτε σε συνεργασία του Επικεφαλής της Παρατάξεώς μας, με Δημότες και Ετεροδημότες υψηλού κύρους, που αγαπούν και αγωνίζονται για τον τόπο μας, το Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης, με χαρά βλέπουμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας, δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες η σχετική τροπολογία κατατίθεται στην Βουλή.

Ο λυσσαλέος πόλεμος της Δημοτικής Αρχής και όχι μόνο, να μην σπάσει ο Δήμος, μάλλον στέφθηκε από πλήρη αποτυχία να ανατρέψει  την αναμενόμενη ψήφισή της από την Βουλή.

Χαιρόμαστε επίσης που αποτελεί πλέον Νόμο του Κράτους, η απλή αναλογική σε επίπεδο Ο.Τ.Α. και έχει να δέσει αρμονικά και με την πολιτική μας θέση, για την αλλαγή και του εκλογικού Νόμου σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, καθιέρωση ενός δικαιότερου και αναλογικότερου εκλογικού συστήματος και κατάργηση των αντιδημοκρατικών καλλικρατικών πλασματικών πλειοψηφιών.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να στηρίξουμε και να ψηφίσουμε ως παράταξη των ΦΙ.Κ.Ο., ένα τέτοιο σύστημα εκλογών και το πράξαμε.

Και εδώ απέτυχε ο λυσσαλέος πόλεμος της Δημοτικής Αρχής και όχι μόνο.

Πιστεύαμε σε ένα τέτοιο σύστημα εκλογών με απλή αναλογική, διότι, με τα εκλογικά αποτελέσματα π.χ. του 2014, απαιτείται πλέον η συνεργασία δύο ή και τριών τουλάχιστον δημοτικών παρατάξεων, για να λειτουργήσουν οι Νέες Δημοτικές Αρχές και αυτό από μόνο του, συνεπάγεται μεγαλύτερη διαφάνεια στην διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Το Ληξούρι και η Επαρχία Πάλης υπήρξε επί δεκαετίες μία απόλυτα αυτόνομη διοικητικά και οικονομικά επαρχία της Κεφαλλονιάς και τώρα περισσότερο παρά ποτέ, έχοντας θησαυρίσει την εμπειρία μίας πενταετίας απόλυτης απραξίας, επιβάλλεται αμέσως μετά τις εκλογές για ανάδειξη Δημοτικής Αρχής στον Νέο Δήμο Ληξουρίου, να διεκδικήσουμε το σύνολο των πιστώσεων που έχουν εγγραφεί σε ΦΕΚ ή έχουν ανακοινωθεί και ψηφιστεί ως επιπλέον επιχορηγήσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς του 2014, να τα διαχειριστεί ο νέος Δήμος μας και φυσικά με δικές του οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες, επ΄ωφελεία των δικών μας δημοτών.

Το 2014 εκτεθήκαμε στην κρίση των δημοτών μας, διότι θέλαμε να εισάγουμε νέο πολιτικό ήθος στην Κεφαλλονιά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό που λέει ότι κάθε δημοτικός σύμβουλος όταν εκλέγεται αυτομάτως ορκίζεται να υπηρετεί τους συνδημότες του, που τον ψήφισαν και να απολογείται συνεχώς ενώπιόν τους, για τις πράξεις ή παραλείψεις του.

Η εν γένει λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου την 5ετία που πέρασε, κάθε άλλο παρά είδαμε κάποια τέτοια ενέργεια από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

Στην κατεύθυνση αυτή, της εισαγωγής ενός νέου πολιτικού ήθους στην λειτουργία του δικού μας Δήμου Ληξουρίου, σεβασμού των δημοτών μας και της αγωνίας τους για την επαναφορά της ζωής στον τόπο μας, αλλά και του πνεύματος του νομοθέτου που καθιέρωσε την απλή αναλογική, προσδοκώντας ευρύτερες συνεργασίες των Δημοτικών Παρατάξεων, καταθέτουμε δημόσια την πρότασή μας, ως ΦΙ.Κ.Ο. για τις εκλογές 2019, η οποία είναι η:

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΝΟΣ ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΩΝ

Με απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση για τον καθένα που υπηρέτησε ως αιρετός την τοπική κοινωνία, θα ευχόμουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, να υπερβούν τον εαυτό τους, ώστε να καταστεί εφικτή η πρόταση που καταθέτουμε.

Άλλωστε ο Νόμος για την Μεταρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», επιτρέπει με διατάξεις του να αναδειχθεί Δήμαρχος και μετά την ανακήρυξη των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου, με εσωτερική ψηφοφορία των νεοεκλεγέντων (21), όπως προβλέπεται, Δημοτικών Συμβούλων.

Η επιβαλλόμενη από την απλή αναλογική μετεκλογική συνεργασία δύο ή και τριών παρατάξεων και ως εκ τούτου συγκρότηση μίας ασταθούς Δημοτικής Αρχής, υποκείμενης σε εσωτερικούς «εκβιασμούς» από τις συνιστώσες της, μπορεί κάλλιστα να μετουσιωθεί σε σταθερή και ισχυρή Δημοτική Αρχή μέσα από προεκλογική συνεργασία και σύγκλιση προγραμμάτων και στόχων.

Η σημερινή κατάσταση της Επαρχίας Πάλης και του Ληξουριού, επιβάλλει κοινή προσπάθεια, για να σηκώσουμε την ταφόπλακα που έχει βάλει στον τόπο μας η αδιαφορία της επί 9ετία Δημοτικής Αρχής, και οι σεισμοί του 2014, κυρίως όμως της Κυβέρνησης και του κυρίου «ήλθε είδε και απήλθε» Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται δυσκολότερη, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Νέος Δήμος Ληξουρίου, θα πρέπει να οργανωθεί πάλι εκ βάθρων, να συντάξει τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας να συστήσει νέες οργανικές θέσεις και υπηρεσίες (τα προβλέπει και η τροπολογία) και επομένως η νέα δημοτική αρχή, που θα αναδείξουν οι επικείμενες εκλογές, έχει σοβαρό όγκο δουλειάς να διεκπεραιώσει.

Η πρότασή μας κοινοποιείται και σε όλους τους εν δυνάμει υποψηφίους Δημάρχους όλων των παρατάξεων, είτε ζήτησαν ή δεν ζήτησαν την συνεργασία της παρατάξεώς μας, για τις επικείμενες εκλογές, ως απάντηση-πρόσκληση για συζήτηση, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας για το «σπάσιμο» του Δήμου Κεφαλονιάς και πάντως πριν την 15η Μαρτίου, πιθανή ημερομηνία επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου

Ηλίας Παρίσης

Επικεφαλής της Παρατάξεως

των ΦΙ.Κ.Ο. &

Δημοτικός Σύμβουλος


Συνεδρίαση της παράταξης ΦΙΚΟ


Κυρίες και Κύριοι

Την Κυριακή 3-3-2019, συνεδρίασαν τα μέλη της Παρατάξεώς μαςεπικειμένων των εκλογών και φυσικά της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς σε τρεις νέους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης. Στην αρχή, ως Επικεφαλής της παρατάξεως, αλλά και προσωπικός φίλος της ίδιας και της οικογένειάς της, ανακοίνωσα στα μέλη μας τον θάνατο της υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου μας Ρεβέκκας Λιάτου Κωνσταντινίδου, μετά από πλέον του έτους αγώνα της με την επάρατη νόσο. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και αποφασίστηκε η έκδοση του Δελτίου Τύπου, που ήδη σας έχω κοινοποιήσει.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε το μέλος των ΦΙ.Κ.Ο. Ιωσήφ Β. Λουκέρης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη της παράταξης, γιατί, όπως είπε «ήταν αυτοί που κράτησαν το αίτημα για την επανίδρυση του Δήμου Ληξουρίου ζωντανό», δήλωσε ότι δεν δύναται να δραστηριοποιηθεί πολιτικά στην αυτοδιοίκηση για όσο χρόνο διατελεί Πρόεδρος της Φιλαρμονική Σχολής Ληξουρίου, λόγω του υπεράνω πολιτικών παρατάξεων χαρακτήρα, που οφείλει να έχει το Ιστορικό Ληξουριώτικο Σωματείο. Τα λοιπά μέλη δήλωσαν ότι κατανοούν απόλυτα την στάση του κ. Λουκέρη, ο οποίος αποχώρησε από την συζήτηση ευχόμενος καλή επιτυχία σε όποια πορεία ακολουθήσουν στο εξής οι ΦΙ.Κ.Ο..

Ακολούθησε συζήτηση επί της προτάσεώς μου ως Επικεφαλής για τις επικείμενες εκλογές ανάδειξης των νέων Δημοτικών συμβουλίων η οποία υπερψηφίστηκε από τα παρόντα μέλη.

Σας επισυνάπτω το σχετικό δελτίο τύπου με το περιεχόμενο της αποφάσεώς μας και παρακαλώ για την δημοσίευσή της.

Στην Μνήμη της Ρεβέκκας

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα οι ΦΙ.Κ.Ο. για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην πρόσφατα εκλιπούσα υποψήφια Δημοτικό Σύμβουλο και μέλος της Παρατάξεώς μας Ρεβέκκα Λιάτου Κωνσταντινίδου και να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Οδυνηρός ο αποχαιρετισμός μίας φίλης και αγνού ανθρώπου, που έβαλε ανεξίτηλα την σφραγίδα της με την ενεργή παρουσία της, κατ’ αρχήν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της παρέας του Φίκου της Πλατείας μας και στην συνέχεια με την συμμετοχή της, ως ιδρυτικού μέλους της Παρατάξεώς μας.

Ιερή και βαριά η υποχρέωση, αλλά και το καθήκον, να απευθύνεις το ύστατο χαίρε, αν έχεις συνυπάρξει και αγωνιστείς μαζί της για το αύριο αυτού του τόπου: του Ληξουρίου και της Επαρχίας Πάλης.

Έτσι θα την βλέπουμε πάντα ανάμεσά μας, αγωνιούσα και αγωνιζόμενη από το 2014 για τον τόπο μας και ας μην ήταν γέννημα θρέμμα του.

Αγωνίστρια και για την ζωή της τον τελευταίο χρόνο στην μάχη με την επάρατη νόσο. Κάποιες μάχες είναι άνισες.

Καλό σου ταξίδι Ρεβέκκα.

Αιωνία η μνήμη σου

Ηλίας Παρίσης

Επικεφαλής των ΦΙ.Κ.Ο.

& Δημοτικός Σύμβουλος.